NRC

Beelden in de stad

Fikkie, vermoedeli­jk het meest geaaide beeldje van de stad

- Elsje Jorritsma

Misschien zijn het de flaporen, die een beetje afhangen. Of is het dat hij zijn kop een beetje schuin houdt, alsof hij wacht tot je iets doet waar hij hond-achtig op kan reageren – opspringen, hijgend breed glimlachen, heel hard rondjes rennen achter zichzelf aan. Waar het ook precies in zit, Fikkie is vermoedeli­jk het meest aaibare beeld van Rotterdam. En het meest geaaide: de oren en de snuit van het kleine bronzen beeldje glimmen omdat er elke dag mensen zijn die het niet kunnen laten; een aai over zijn kop. Fikkie is mogelijk ook het meest gestolen beeld van de stad. In de ruim 50 jaar dat het beeld op straat staat is het drie keer meegenomen en weer teruggebra­cht.

Het beeld van de Hongaarse kunstenaar Joeki Simak (1925-2015) is een geschenk aan de stad van het Rotterdams­ch Studenten Corps bij het tiende lustrum in 1963. Toen stond Fikkie nog aan de Westersing­el waar nu het oude tramhuis en het kanon staan. Het was op die plek dat Fikkie kort- stondig het brandpunt werd van maatschapp­elijke spanningen.

Op zaterdagav­ond 15 mei 1966 verzamelde­n zich voor het eerst enkele honderden jongeren bij het hondje voor een happening. Rotterdam had sinds eind 1965 een eigen provobeweg­ing, met als middelpunt de antiverkee­rsmagiër Thom Jaspers, die acties verzon tegen het vervuilend­e verkeer.

De bijeenkoms­t van het Rotterdams­e ‘provotaria­at’ bij Fikkie liep al snel uit de hand toen jongeren leuzen riepen tegen het Amerikaans­e optreden in Vietnam en er bij Fikkie een fikkie werd gestookt. De politie arresteerd­e ruim twintig mensen, de week erop weer. De veiligheid­sdiensten hebben Fikkie nog een tijd in de gaten gehouden, maar het werd snel rustig.

Sinds 1975 staat het hondje op het pleintje bij Café Timmer tussen het winkelende, drinkende en snackende publiek. Inmiddels door Hans Citroen voorzien van een bronzen drol – die opmerkelij­k genoeg ook nogal glimt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands