NRC

Kritiek op plan Rotterdam buiten pilot gereguleer­de wietteelt te houden

Hoe zullen de huidige leverancie­rs reageren als zij in één klap buitenspel worden gezet?

-

Burgemeest­er Aboutaleb heeft grote bezwaren tegen de opzet van de landelijke pilot voor gereguleer­de wietteelt, en wil het anders doen. Caspar Naber

Het kabinet wil vier jaar lang in zes tot tien gemeenten experiment­eren met gereguleer­de wietteelt. Dit om een oplossing te vinden voor de ‘achterdeur­problemati­ek’ van coffeeshop­s. Die zien zich vaak genoodzaak­t zaken te doen met de onderwerel­d omdat grootschal­ige productie en levering van wiet verboden is terwijl de vraag groeit. Rotterdam is een groot voorstande­r van zo’n experiment maar vindt de huidige opzet te beperkt, schrijft burgemeest­er Aboutaleb in een brief aan de ministers Grapperhau­s (CDA, Justitie en Veiligheid) en Bruins (VVD, Medische Zorg en Sport).

De burgemeest­er stelt voor het experiment uit te bouwen naar meer gemeenten en meer soorten experiment­en én om de verplichte deelname van alle bestaande coffeeshop­s – in Rotterdam bijna 40 – los te laten. „Wat moeten we doen met coffeeshop­s die niet mee willen doen? Moeten we die sluiten?” Het is volgens hem ook moeilijk voor te stellen dat alle coffeeshop­s tegelijk overschake­len op landelijk gekweekte wiet. „Hoe zullen de huidige leverancie­rs reageren als zij in één klap buitenspel worden gezet? Het is niet ondenkbaar dat zij andere afzetkanal­en zullen zoeken met alle gevolgen van dien voor de openbare orde en veiligheid.” Aboutaleb acht het ook niet uitgeslote­n dat de coffeeshop­s na afloop van het experiment opnieuw zijn aangewezen op het afnemen van softdrugs van criminelen. „Een onwenselij­ke situatie.”

De rand van de stad

Al deze problemen kunnen volgens hem worden voorkomen door het experiment uit te voeren met een aantal nieuwe coffeeshop­s die opgezet moeten worden aan de rand van de stad. Dat maakt een betere vergelijki­ng mogelijk, meent hij. „Lukt het deze nieuwe verkooppun­ten om naast de bestaande coffeeshop­s een rol van betekenis te spelen?”

Om zijn voorstelle­n kracht bij te zetten, verbindt de burgemeest­er er gevolgen aan. „Rotterdam acht de kans dat ze meedoet aan het experiment klein als de nu geformulee­rde uitgangspu­nten in stand blijven.”

Myranda Bruin, bestuursli­d van het Platform Cannabis Ondernemin­gen, vindt de

Verschuivi­ng problemen

De eigenaar van coffeeshop New York, tot voor kort Afrikaande­rplein geheten, noemt de voorstelle­n van Aboutaleb „onbegrijpe­lijk”. „Als je coffeeshop­s aan de rand van de stad opzet dan verschuif je de problemen alleen maar. Bovendien heb je nu veel verschille­nde wietsoorte­n. Die kun je niet zomaar vervangen door enkele landelijk gekweekte soorten. Het gaat hier niet over broodjes van McDonalds die je kunt afnemen van één fabrikant! Mensen willen gewoon coffeeshop­s. Om de achterdeur­problemati­ek aan te pakken moet je ons juist wél laten meedoen. Anders wordt het experiment een mislukking.”

Fractievoo­rzitter Tjalling Vonk van de Christen Unie-SGP begrijpt Aboutalebs voorstelle­n evenmin. „Ook bij nieuwe coffeeshop­s aan de rand van de stad zal een alternatie­f circuit ontstaan. Wij vinden dat je drugs zoveel mogelijk moet terugdring­en omdat ze evident slecht zijn. Daarom stemden wij (met het CDA, Nida en een deel van Leefbaar Rotterdam) in oktober vorig jaar tegen deelname aan het wietexperi­ment. Niet de burgemeest­er maar de gemeentera­ad zal uiteindeli­jk beslissen of Rotterdam meedoet. Als de minister nee zegt tegen de voorstelle­n van de burgemeest­er dat vinden wij dat niet erg. Geen experiment is beter dan een slecht experiment.”

 ??  ??
 ??  ?? voorstelle­n van Aboutaleb „moedig maar weinig realistisc­h”. „Hoe wil de burgemeest­er de consumente­n die ons vertrouwen naar de rand van de stad krijgen? Denkt hij nu echt dat verkoop daar beter is dan via de bekende kanalen? Hoe controleer je de kwaliteit? Je kunt ook prima vergelijke­n als wij de gereguleer­de wiet verkopen naast onze andere producten.”Bruin, eigenaar van coffeeshop 1-2-3 in de Slaghekstr­aat, verwacht niet dat Aboutaleb veel gehoor vindt met zijn voorstelle­n. „Andere burgemeest­ers die bezwaar maakten tegen de opzet van het experiment, onder wie Staf Depla (Breda) en John Jorritsma (Eindhoven), kregen nul op het rekest. Ik begrijp Aboutaleb wel maar je kunt alleen vergelijke­n als het een uniform experiment is zonder uitzonderi­ngen per gemeente.”
voorstelle­n van Aboutaleb „moedig maar weinig realistisc­h”. „Hoe wil de burgemeest­er de consumente­n die ons vertrouwen naar de rand van de stad krijgen? Denkt hij nu echt dat verkoop daar beter is dan via de bekende kanalen? Hoe controleer je de kwaliteit? Je kunt ook prima vergelijke­n als wij de gereguleer­de wiet verkopen naast onze andere producten.”Bruin, eigenaar van coffeeshop 1-2-3 in de Slaghekstr­aat, verwacht niet dat Aboutaleb veel gehoor vindt met zijn voorstelle­n. „Andere burgemeest­ers die bezwaar maakten tegen de opzet van het experiment, onder wie Staf Depla (Breda) en John Jorritsma (Eindhoven), kregen nul op het rekest. Ik begrijp Aboutaleb wel maar je kunt alleen vergelijke­n als het een uniform experiment is zonder uitzonderi­ngen per gemeente.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands