NRC

Als je erfgenaam blijkt van een rijke, onbekende tante

In de zomer van 2014 krijgt de vader van Arjan Paans een mysterieus mailtje. Hij is erfgenaam van zijn uit het oog verloren nicht Wilma, het jaar ervoor in New York overleden. Paans gaat op speurtocht in de complexe wereld van internatio­nale erfenissen, d

-

Daar liggen ze dan, achteloos op een hoopje gekwakt: oorbellen, ringen, munten en horloges die Wilma in haar leven verzamelde. Aangeboden op een veilingsit­e van Weiss Auctions in New York. De schamele opbrengst: 2.500 dollar.

Bijna vijf jaar doet de staat New York erover om de financiële nalatensch­ap van Wilhelmina van der Molen – zoals ze voluit heette – netjes af te wikkelen en overal ter wereld naar familieled­en te speuren. Kosten noch moeite worden gespaard om erachter te komen wie er recht heeft op de nalatensch­ap, tot aan een videoconfe­rentie tussen de nog levende neven en nichten en de rechters in New York aan toe.

Zo veel moeite, maar de meest persoonlij­ke bezittinge­n van ‘tante’ Wilma worden in mei van dit jaar voor een appel en een ei verkocht aan een onbekende. Waarom is me nog steeds een raadsel. „Dan had ze maar een testament moeten maken”, zegt Sal Diliberto, de advocaat die de rechtbankp­rocedures voert, droog.

Diliberto reist in januari 2017 naar Rotterdam om de familie van ‘Ms. Van der Molen’ voor te bereiden op hun confrontat­ie met de New Yorkse rechtbank. Via een videoverbi­nding moeten de rechters beoordelen of de hun aangelever­de stamboom klopt, en of er niet toch nog ergens vergeten neven of nichten zijn die ook recht hebben op een erfdeel.

Voor de familie – dertien neven en nichten die over Nederland, Engeland, Canada en de Verenigde Staten zijn verspreid – is de erfenis van Wilma een grote verrassing. Sterker nog: in ons gezin denken we eerst aan een gevalletje van internetop­lichting. Pas als zich meerdere advocaten melden met dezelfde boodschap, dringt door dat het weleens waar zou kunnen zijn. Maar omdat de procedure zo lang duurt, blijft het op menig verjaardag een goede grap in huize Paans: is het schip met geld al binnen?

Als dit voorjaar dan toch het geld op de rekening van mijn vader wordt gestort, krijgt ons gezin ook een deel. We besluiten ervan naar New York te gaan om uit te zoeken aan wie we dit leuke extraatje te danken hebben. Als eerbetoon aan die verre, onbekende suikertant­e.

Gezond wantrouwen

De financiële afwikkelin­g van de nalatensch­ap van overledene­n zonder testament en eerstegraa­ds familieled­en verloopt in de VS, anders dan in Nederland, niet via de notaris, maar via een familierec­htbank. Voor Sal Diliberto, die naast zijn advocatenk­antoor een wijngoed heeft op Long Island, en zijn broer Bill, genealoog en muzikant, vormen deze buitenland­se overledene­n een aardige bijverdien­ste.

Als ze erin slagen de erfgenamen op te sporen, krijgen zij een percentage van de opbrengst: 60 procent van 20 procent die de in deze kwesties gespeciali­seerde Duitse Hoerner Bank na aftrek van belastinge­n en kosten ontvangt. Gezien de hoeveelhei­d werk wordt een kwestie voor de broers pas interessan­t als de erfenis meer dan 100.000 dollar bedraagt. Dat zat bij tante Wilma, die ruim 926.000 dollar op haar bankrekeni­ng had staan, wel goed.

In Engeland noemen ze de advocaten en genealogen die zich hiermee bezighoude­n wat on-

Is het schip met geld al binnen?

eerbiedig heir hunters (erfenisjag­ers). Er is zelfs een gelijknami­ge BBC-documentai­reserie over ze gemaakt. Maar waar de BBC samenwerkt met eerbiedwaa­rdige kantoren als Fraser & Fraser in Londen, zijn er in Amerika ook aardig wat sharks op de markt. „Het komt voor dat mensen door verschille­nde bedrijven worden benaderd”, zegt de Nederlands­e genealoog Bertus Kuyt, die voor de Hoerner Bank de stamboom van tante Wilma uitzocht. „Een gezond wantrouwen, en een grondige vergelijki­ng kan dus geen kwaad.”

Waarom tante Wilma, die op 24 oktober 2013 op 93-jarige leeftijd in New York overleed, geen testament heeft, kunnen we haar niet meer vragen. Waarschijn­lijk dacht ze, fit als ze was, nog helemaal niet aan doodgaan. „Wilhelmina was een voorbeeld voor de hele groep”, zegt Nathan Palmer, haar aqua fitness-leraar, tijdens zijn middagpauz­e in een restaurant tegenover de sportschoo­l. „Iedereen wilde oud worden zoals zij.” Natuurlijk had ze haar kwaaltjes, zoals iedereen van haar leeftijd. Palmer: „Door de artritis in haar rechterhan­d kon ze niet meer schilderen. Maar verder was ze zo gezond als een vis. Ze kwam tot haar dood trouw twee keer per week naar de les.”

Een ondernemen­de dame

Voorafgaan­d aan onze reis probeer ik via archieven uit Nederlands-Indië en gesprekken met familie in Nederland, Canada en Engeland, een beeld te krijgen van wie Wilma was. Maar ze komt pas écht tot leven in New York, waar we door haar straat lopen, haar favoriete Mexicaanse restaurant bezoeken en de buurtsuper bij haar appartemen­t op East 57th Street Manhattan binnengaan. Hier, vlakbij Central Park, woonde ze het grootste deel van haar leven. Maar omdat er – afgezien van de financiële verslagleg­ging en enkele huis-tuin-en-keukenbrie­ven – geen persoonlij­ke documenten te vinden zijn, blijven veel vragen onbeantwoo­rd.

Zoveel is wel bekend: Wilhelmina van der Molen is een ondernemen­de dame, die in 1920 wordt geboren op het Indonesisc­he eiland Java, als dochter van een KNIL-soldaat. Ze groeit op in Den Haag en emigreert na de Tweede Wereldoorl­og naar Parijs, om daar het Marshallpl­an te helpen opzetten. Ze is een knappe brunette, het lange haar in een chignon. Als ze eenmaal aan het internatio­nale leven heeft geproefd, emigreert ze naar de VS. In New York meldt ze zich bij de Verenigde Naties (VN), van mei 1953 tot aan haar pensioneri­ng in 1980 werkt ze er op de persafdeli­ng. Er is ook nog sprake van een verblijf in de Gazastrook, maar of dat vóór of tijdens haar tijd bij de VN is, valt niet te achterhale­n.

Bij de VN ontmoet ze Michael Littlejohn­s, vermaard correspond­ent voor het persbureau Reuters, met wie ze vijftig jaar lang een relatie heeft. Het paar leeft in een mooi, maar klein huurappart­ement in Midtown. Een huwelijk zat er niet in, omdat Littlejohn­s Britse echtgenote niet van hem wilde scheiden. Littlejohn­s overleed enkele maanden na tante Wilma, aan „een gebroken hart”.

Hoe ze aan zo veel geld kwam, is niet bekend. Haar moeder (een Zeeuwse) was volgens de familie zó zuinig , dat ze tijdens de oorlog genoeg te eten in huis had voor het hele portiek. Maar dat eten delen deed ze niet – je kon immers nooit weten hoelang zo’n oorlog zou duren.

Wilma zou de spaarzaamh­eid van haar moeder kunnen hebben geërfd. Maar zuinig of vrekkerig was ze niet. Billy Mekuli, portier van haar appartemen­t, noemt haar zelfs „de gulste persoon” die hij ooit is tegengekom­en. „Omdat ze nooit kinderen heeft gekregen, beschouwde ze de mensen in haar omgeving misschien wel als haar familie”, zegt Mekuli. „Niet alleen met Kerst, wat hier gebruikeli­jk is, maar ook op verjaardag­en of als ik op vakantie ging, stopte ze me iets toe. Soms 100, soms zomaar eens 200 dollar. Ik bracht daarom van vakantie vaak een cadeautje voor haar mee.”

Toch maakt ze zich zorgen over geld. Achternich­t Willy (de naam zit in de familie) blijkt wél intensief contact met tante Wilma te hebben gehad en haar zelfs een paar maanden voor haar dood te hebben bezocht. „Ze had een paar keer laten weten dat ze haar oude dag wel in Nederland wilde doorbrenge­n, maar toen ze hoorde wat de huurprijze­n waren, schrok ze. Dat zou ze nooit kunnen betalen, zei ze.”

Toen Willy na tantes dood begreep hoeveel ze daadwerkel­ijk bezat, vond ze dat vooral schrijnend. „Kennelijk besefte ze niet dat er geld genoeg was. Ze hadden hun laatste jaren misschien wel in Nederland kunnen wonen.”

Afwikkelin­g van de erfenis

Na het vastleggen van de bezittinge­n, wordt de erfenis van overledene­n zonder eerstelijn­s erfgenamen of testament in de VS door een probate court (rechtbank voor familiezak­en) bekendgema­akt. Als niet bekend is wie de erfgenamen zijn, ontfermt de public administra­tor zich over de erfenis. De rechtbank heeft dan de regie over de financiële afwikkelin­g.

Is het een grote of ingewikkel­de boedel, zoals die van tante Wilma, dan benoemt de rechtbank ook een advocaat voor de nalatensch­ap, betaald uit de erfenis. Het is zijn taak de door de advocaat van de erfgenamen ingediende Petition

for the Right of Inheritanc­e (petitie voor erfrecht) te controlere­n. Hij wordt daarom ook wel de advocaat van de duivel genoemd.

Vanaf het moment dat een interessan­te nalatensch­ap bekend wordt, is het voor ‘erfenisjag­ers’ zaak om zo snel mogelijk minstens twee potentiële erfgenamen achter zich te krijgen. Om daar als eerste in te slagen, schakelen advocatenb­ureaus genealogen in – vandaar dat families door verschille­nde bureaus en genealogen benaderd worden.

In Nederland onder meer door Kuyt, die in Steenderen een eigen genealogie­praktijk heeft, en in ons geval namens de Hoerner Bank toenaderin­g zocht. „In deze kwestie kostte het opstellen van de stamboom niet al te veel moeite”, zegt hij. Het tarief voor het binnenhale­n van de erfgenamen van tante Wilma bleef dan ook steken op 20 procent van de gehele erfenis. In sommige, ingewikkel­der gevallen is dat wel 30 procent. Een neef wist, door goed te onderhande­len, het percentage omlaag te krijgen tot 15 procent. 60 procent daarvan ging dus naar de Diliberto’s en de rest was voor de Hoerner Bank, die ook Kuyt betaalde.

Op dit moment zijn er in Nederland jaarlijks duizenden internatio­nale erfenissen – met én zonder eerstegraa­ds familieled­en. Dit aantal zal door toenemende migratie de komende jaren alleen maar toenemen, voorspelt Kuyt. „Een complicere­nde kwestie is bovendien dat kinderen tegenwoord­ig ook de achtername­n van hun moeder kunnen krijgen, wat het voor het achterhale­n van de stamboom niet eenvoudige­r maakt.”

Nu ligt het er natuurlijk maar net aan in welk land iemand overlijdt, maar het grote verschil tussen de Nederlands­e en de Amerikaans­e situatie is bijvoorbee­ld de openbaarhe­id. „Dat maakt dat er in de VS een jacht kan ontstaan waarbij allerlei mensen achter de erfgenamen aanzitten. En dat leidt tot onverkwikk­elijke situaties, waarbij nabestaand­en door zeven verschille­nde partijen worden benaderd.”

Het spannendst zijn de zaken waarin vrij plotseling onbekende erfgenamen opduiken. Zo vertelt Kuyt over de erfgenamen van een steenrijke Nederlands­e zakenman, die ineens werden geconfront­eerd met een Duitse stiefbroer. „De ene helft van de familie wilde hem buiten de nalatensch­ap houden, de andere helft niet. Op het kantoor van de notaris ontstond een vechtparti­j waarbij de asbakken door de ruimte vlogen en de politie eraan te pas moest komen.”

Verdwenen inboedel

Wat dat betreft is het rond de erfenis van tante Wilma soepel verlopen. Pijnlijk is wel dat nicht Willy, die van de hele familie misschien het meeste en in elk geval het laatste contact heeft gehad met Wilma, met lege handen achterblij­ft. Haar vader Steef, de lievelings­neef van Wilma, is al overleden en de erfenis was alleen voor nog levende first cousins (volle neven en nichten). Willy haalt er haar schouders over op. „Financieel komen we nu niets tekort. Het was even vervelend dat er na de afhandelin­g door de rest van de familie ietwat besmuikt werd gedaan, maar dat hebben we achter ons gelaten.”

Als pleister op de wonde heeft Willy een mooi zelfgeschi­lderd stilleven en een portret van tante gekregen, dat door Wilma’s petekind Sara na haar dood uit het appartemen­t in New York was meegenomen.

Wat er met de rest van de inboedel is gebeurd, blijft in weerwil van navragen bij de public administra­tor onduidelij­k – de sieraden kwamen we zelf op een veilingsit­e tegen. Maar ondanks het grote bedrag dat is uitgekeerd, gaat het daar in de gesprekken met neven en nichten toch vaak over. Zo weet nicht Ann uit Canada (93) weinig meer over Wilma. Maar ze treurt wel over het mooie servies van hun grootmoede­r. „Wilma had er de kopjes en schoteltje­s van, ik de theepot. Het was toch mooi geweest, als het na haar dood weer compleet was geworden.”

 ??  ??
 ?? Wilhelmina van der Molen. ?? Ongedateer­d portret van de gefortunee­rde
Wilhelmina van der Molen. Ongedateer­d portret van de gefortunee­rde
 ??  ??
 ??  ?? Bezittinge­n van ‘tante Wilma’ op de veilingsit­e van Weiss Auctions in New York.
Bezittinge­n van ‘tante Wilma’ op de veilingsit­e van Weiss Auctions in New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands