NRC

Hoe de voetbalmil­joenen stromen via de Zuidas

- Tekst Jeroen Wester

Voetbalmak­elaar Jorge Mendes heeft het hart van zijn imperium in Amsterdam staan. De ‘Zuidas’ helpt hem op papier tientallen miljoenen euro’s rond te pompen. Nederland is een belastingp­aradijs voor de agent van Cristiano Ronaldo. Verslag vanonder de motorkap.

T egen de twintig graden is het in Lissabon, met een behaaglijk zonnetje. Maar de drie Nederlands­e belastinga­mbtenaren die naar de Portugese hoofdstad zijn afgereisd, krijgen er weinig van mee. Ze zitten dinsdag 21 november 2017 vrijwel de hele dag binnen, in het plaatselij­ke Olaias Hotel.

Na presentati­es van hun collega’s uit Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn zij ’s middags aan de beurt. Op iedere sheet prijkt pontificaa­l het blauwe logo van de Belastingd­ienst. De voordracht is gewijd aan slechts één besloten vennootsch­ap uit Nederland. Een bedrijf van een man die de gehele tweedaagse conferenti­e centraal staat: Jorge Mendes.

De Portugees is een van de grootste en rijkste voetbalmak­elaars ter wereld. Hij maakte naam als de agent van zijn landgenote­n Cristiano Ronaldo en coach José Mourinho. In 2015 en 2016 was hij betrokken bij voor ruim 1,3 miljard euro aan voetbaltra­nsfers, zo rekenen de Portugezen in Lissabon hun collega’s voor. De dealmaker bouwde een internatio­naal netwerk van vennootsch­appen op waar grote sommen geld doorheen stromen. Met vertakking­en naar Ierland, de Britse Maagdeneil­anden en Cyprus.

Maar namens wie treedt Mendes op bij al die transactie­s? Zijn het de clubs, de spelers of de coaches, zo vragen de belastingi­nspecteurs zich in Olaias Hotel af. En nog belangrijk­er: wie betaalt Mendes? En waar draagt hij hierover belasting af ?

De onthulling­en, herfst 2016, van het Europese collectief van onderzoeks­journalist­en EIC, waaronder NRC , over de belastingo­ntwijking van Ronaldo en Mourinho hebben de interesse van de belastinga­utoriteite­n in Mendes gewekt.

De bijeenkoms­t in Lissabon is vruchtbaar. Begin januari 2018 krijgt het onderzoek een of- ficiële status vanuit Brussel. Onder de code Fis

calis 2020 FMC261 zullen de belastinga­mbtenaren van vijf Europese landen de geldstrome­n van Mendes onderzoeke­n. Met als doel „de strijd tegen belastingf­raude, belastingo­ntduiking en agressieve belastingp­lanning te ondersteun­en”.

In Holland staat een huis

De Nederlande­rs zijn niet voor niets in Lissabon aanwezig. Want de spil van Mendes’ imperium staat in Amsterdam. Nederland is de laatste jaren het zenuwcentr­um van Mendes’ voetbaltra­nsacties geworden. Op papier dan. Want het bedrijf Start BV is eigenlijk alleen maar opgericht in het kader van een „distributi­eplan”, een plan van Mendes en zijn adviseurs om de winsten uit zijn concern tegen zo min mogelijk belastinga­fdracht bij hem privé te krijgen. Daarvoor is tussenstat­ion Amsterdam nodig, zo blijkt uit nieuwe documenten van platform Football Leaks die het Duitse weekblad Der Spiegel verkreeg en deelde met NRC en andere partners van journalist­iek netwerk EIC.

Voor de uitvoering van ‘plan Amsterdam’ moeten we terug naar het najaar van 2012. Jorge Mendes heeft dan besloten zijn internatio­nale structuur grondig te verbouwen. Tot dan toe staat de holding waar zijn belangrijk­ste internatio­nale activiteit­en samenkomen in Portugal. Het geld blijft straks nog steeds in Porto, zijn Portugese thuisbasis, maar stroomt eerst een keer heen en weer naar Amsterdam. Tientallen miljoenen.

Hij werkt hiertoe een strak stappenpla­n af. Eerst schenkt hij de helft van zijn aandelen van zijn belangrijk­ste holding in Portugal, Start SGPS, aan zijn vrouw Sandra. Voor niets uiter- aard, het is tenslotte een schenking. De aandelen maken als het ware een bescheiden tripje binnen huize Mendes. Maar het gaat wel om de verhuizing van de eigendom van ruwweg de helft van Mendes’ imperium.

Vervolgens koopt Jorge Mendes de vers geschonken aandelen van zijn echtgenote weer terug. Dat doet hij niet privé, maar door in Nederland een BV op te richten die Sandra’s aandelen koopt. De aandelen van Sandra reizen van Porto naar Amsterdam.

Als klap op de vuurpijl koopt zijn Portugese bedrijf de aandelen terug die Mendes’ BV zojuist van zijn vrouw terugkocht. De aandelen reizen terug van Amsterdam naar Porto.

Kortom, de aandelen komen na wat koop- en verkooptra­nsacties in dezelfde thuishaven terecht, met één groot verschil: de prijzen waartegen het gebeurt, lopen ingrijpend uiteen. Sandra krijgt haar aandelen gratis, de Nederlands­e BV koopt de aandelen tegen 67 miljoen euro van Sandra en de Portugese holding koopt de aandelen terug voor een kleine 7 miljoen euro.

Wat Sandra zomaar van haar echtgenoot kreeg – gratis dus – levert haar een fortuin op. De prijs waartegen zij verkoopt komt overeen met de winsten van de komende vier jaar van Mendes’ imperium, zo spreken ze af op 14 december 2012.

Dat doet een lichtje branden bij de Portugese belastingd­ienst. Hadden ze die formule niet eerder gezien? Inderdaad. Mendes en zijn adviseurs zijn gelouterd. Een vergelijkb­are truc haalden zij jarenlang in Portugal uit. Tussen 2008 en 2012 schoof Jorge Mendes daar ook intensief aandelenpa­kketten heen en weer. Met „als belangrijk­ste doel om belastinga­fdracht te voorkomen”, zo stelt de Portugese fiscus in een vertrouwel­ijk document. De belastingd­ienst schat dat op die manier zo’n 29 miljoen euro aan winsten uit zijn bedrijven naar Mendes privé stroomden. Belastingv­rij. Zonder afdracht van dividendbe­lasting.

Mendes lijkt in 2012 een nieuwe fiscaal uitgekiend­e verpakking­smachine te hebben gebouwd: de winsten van de belangrijk­ste bedrijven van Mendes, vooral uit Ierland en Portugal, zullen vier jaar lang via Amsterdam worden ‘omgekat’ tot een soort kostenpost in het kader van een ‘overname’.

De constructi­e zelf werpt al een natuurlijk­e barrière op tegen overheden om belasting te heffen, want informatie over belastingp­lichtigen stroomt niet vrijelijk tussen landen, ook niet als ze lid zijn van de Europese Unie. Daarvoor zijn speciale informatie­verzoeken vereist.

Werk aan de winkel

Het ‘distributi­eplan’ van Mendes levert heel wat bedrijvigh­eid op aan de Amsterdams­e Zuidas. Hoofdaanne­mer voor dit klusje is trustkanto­or Trust Internatio­nal Management, onderdeel van Citco.

Citco, de oudste en een van de grootste trustkanto­ren van Nederland, wekte twee jaar gele-

den de woede van Tweede Kamerleden door te bedanken voor de uitnodigin­g om op een hoorzittin­g te verschijne­n.

Het trustkanto­or legt de Portugezen uit hoe de Nederlands­e regels werken. Een notaris van Loyens Loeff regelt de oprichting van de BV met nul medewerker­s die domicilie kiest aan de Amsterdams­e Naritaweg 165, het adres van het trustkanto­or.

Alle aandelen van de BV gaan naar de voetbalmak­elaar, behalve één. Die gaat naar een Portugese advocaat van Mendes – een klassiek Nederlands trucje. Zo kun je bij de Kamer van Koophandel niet zien wie de eigenaar is. Als er meer dan één aandeelhou­der is, hoeft dat niet meer vermeld te worden.

Citco moet alles regelen voor de BV van Mendes die eigenlijk alleen op papier bestaat: registrati­e bij De Nederlands­che Bank, openen van een bankrekeni­ng bij ABN Amro, notuleren van aandeelhou­dersvergad­eringen. En niet te vergeten, de kolossale betalingso­pdrachten die vanuit Nederland gegeven moeten gaan worden.

De uitvoering kan beginnen. De holding in Porto verzamelt eerst alle winsten binnen het imperium van Mendes en maakt die over naar Amsterdam, zodat Amsterdam die de dag erop kan uitbetalen op Sandra’s privéreken­ing in het kader van de ‘overname’.

De eerste betaling vindt plaats op 20 maart 2013. De Portugese holding inventaris­eert de jaarwinst en maakt 6,6 miljoen over aan de Nederlands­e BV. De directeure­n van trustkanto­or Citco boeken de dag erop 6,6 miljoen over naar een Zwitserse bankrekeni­ng van Sandra Mendes.

Het jaar erop wordt meer winst gemaakt door het Mendes-concern. De holding in Porto zendt 12,7 miljoen naar de rekening van ABN Amro in Amsterdam. De internetba­nkierende manager van Citco op Sloterdijk maakt enthousias­t een foto van zijn scherm met 12,7 miljoen op de rekening en mailt: „Het lijkt erop dat het geld gearriveer­d is.”

Citco maakt direct hierop een vergelijkb­aar bedrag over naar de rekening van Sandra bij de Portugese vestiging van de Zwitserse St. Galler Kantonalba­nk.

De 12,7 miljoen euro gaat van Portugal naar Amsterdam – als dividend van dochter naar moeder. En de 12,7 miljoen gaat met hulp van Citco terug naar Portugal als verkoopver­goeding voor de aandelen van Sandra.

Directeur Citco heeft eigenlijk geen mandaat voor die betalingen. Het trustkanto­or mag maximaal 25.000 euro overmaken. Geen probleem, concludeer­t de Nederlands­e trustmanag­er, want ABN Amro „lijkt deze restrictie technisch niet te hebben doorgevoer­d”, schrijft hij aan de Portugezen. Citco kan ieder bedrag overmaken, wat het maar wil. „Wij stellen voor dat wij de 12,7 miljoen overmaken en het achteraf gladstrijk­en met ABN”, mailt een manager van Citco aan de Portugezen. Niet veel later zal de Nederlands­e BV zelf ook een Zwitserse bankrekeni­ng openen, hoogst ongebruike­lijk.

De Portugese fiscus constateer­t in een vertrouwel­ijk document dat belastingp­lichtige Jorge Mendes zo via Nederland „opnieuw” belastinge­n ontwijkt. De holdings in Porto en Amsterdam zijn „alleen maar vehikels met de intentie dividenden door te sluizen naar de persoonlij­ke sfeer van Jorge Mendes zonder daarover belasting te betalen”.

Maagdeneil­anden

Voor fiscaal advies maakt Mendes in Nederland gebruik van de diensten van Pricewater­houseCoope­rs Belastinga­dviseurs (PWC). De fiscaliste­n van PWC uit Amsterdam helpen de BV van Jorge Mendes met de aangiftes en de contacten met de toezichtho­uders.

Zo heeft Mendes de beeldrecht­en van James Rodriguez, de Colombiaan­se stervoetba­ller die tegenwoord­ig bij Bayern München speelt, in een eigen bedrijfje op de Britse Maagdeneil­anden gestald, ver uit het zicht van de fiscus.

Wat is nu de beste manier, vraagt een advocaat van Mendes zich af, om die vennootsch­ap op de Britse Maagdeneil­anden onder de te brengen bij de Nederlands­e holding op Sloterdijk? Belastinga­dviseurs van PWC weten wel hoe dat moet. Ze geven advies op maat waarbij het bedrijf zo min mogelijk informatie met de fiscus hoeft uit te wisselen. Dat is kennelijk een doelstelli­ng. Daarnaast legt PWC uit hoe zo min mogelijk belasting hoeft te worden betaald.

Op 31 december 2015 sturen PWC-belastinga­dviseurs een vertrouwel­ijk ‘memorandum’ waarin zij Jorge Mendes adviseren een lening aan zijn eigen bedrijf op de Britse Maagdeneil­anden te beëindigen. Om twee redenen. Ten eerste, zo schrijven ze, voorkom je daarmee discussie met de fiscus over de aftrekbaar­heid van de rente-inkomsten. En ten tweede zal de BV dan niet gezien worden als een zogeheten financiële dienstverl­ener. „De BV als zodanig hoeft geen aanvullend­e informatie te verstrekke­n”. Als de ondernemin­g dat pad wel zou inslaan, bestaat het risico dat de Nederlands­e Belastingd­ienst informatie over de BV spontaan met buitenland­se overheden deelt, zo leggen de adviseurs van PWC uit.

De belastinga­angiftes die PWC voor de BV van Mendes voorbereid­t, zijn heel wat overzichte­lijker. Miljoenenw­insten stromen binnen, maar die verdwijnen op slag door de betalingen aan ‘SM’ – Sandra Mendes. Fiscaal gezien zijn er alleen maar verliezen. De conceptaan­giftes voor de Belastingd­ienst zijn de eerste paar jaar slaapverwe­kkend. Te betalen vennootsch­apsbelasti­ng: nul.

In de zomer van 2017 wordt Mendes’ coryfee Ronaldo, mede door onthulling­en van Football Leaks, aangeklaag­d voor belastingo­ntduiking. Dat zou hij volgens de Spaanse aanklager hebben gedaan via een vennootsch­ap op de Britse Maagdeneil­anden, exact op hetzelfde adres als Mendes’ bedrijf met de beeldrecht­en van Rodriguez. De Spaanse autoriteit­en vermoeden ook hier belastingo­ntduiking, zo wordt publiekeli­jk bekend.

In de maanden die volgen gooit Mendes het in Nederland over een andere boeg. Het grote internatio­nale trustkanto­or Citco vertrekt als directeur van Start BV. Daarvoor in de plaats komt slechts één man, Eric Davids. Davids is een man met 24 bestuursfu­ncties en een verantwoor­delijkheid voor 1,5 miljard euro aan balanstota­al. Deze eenpitter doet zijn werk zonder vergunning als trustkanto­or en valt daarmee niet onder toezicht van De Nederlands­che Bank. Dat viel Citco wel.

Bij een lokale notaris in Deventer wordt de BV omgezet in een NV en daarna in een Europese vennootsch­ap SE (Societas Europaea). Start verhuist naar een anoniem kantoortje in de Bijlmer, zonder naambord, zonder personeel.

Davids huurt er een kleine ruimte op de begane grond, waar volgens de Kamer van Koophandel nog zo’n tien andere bedrijven zijn gevestigd. Als verslaggev­ers van NRC op een dinsdagoch­tend langsgaan om de nieuwe locatie van Mendes’ Europese hoofdkanto­or te bezoeken, is niemand aanwezig. „Eric is op vakantie”, weet de receptioni­ste. Het hoofdkwart­ier van Mendes – 139 miljoen euro aan bezittinge­n – is nu gevestigd in een onbemande ruimte in een flexkantoo­r in Amsterdam ZuidOost. Zelfs zonder eigen brievenbus.

PWC geeft advies hoe zo min mogelijk gerapporte­erd hoeft te worden over een deal met een bedrijf van de Britse Maagdeneil­anden

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jorge Mendes
Jorge Mendes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands