NRC

Handmixer

- Janneke Vreugdenhi­l

Het stond met zijn neus tegen het venster van de Little Free Library. Een klein grijswit boekje met in rode letters de woorden hand en mixer en daarnaast in zwart een illustrati­e van een heuse handmixer. Die zie je niet vaak meer in deze tijden van staafmixer­s en keukenrobo­ts. Het stond er zo aandoenlij­k mijn aandacht te trekken, met z’n elegante cover en de belofte van „125 overheerli­jke recepten met duidelijke gebruiksaa­nwijzing”, dat het, na enig dralen mijnerzijd­s, mee naar huis mocht – ik probeer te minderen met kookboeken hamsteren, vandaar.

Het boekje bleek te zijn uitgegeven in 1965 door de fabrikant van de ‘P.M.C. electrisch­e handmixer’. Het werd samengeste­ld door ene M.G. van Gent, een man die zijn voorwoord niet zonder trots onderteken­t met ‘Mixer-Demonstrat­eur’. Wát hij in dat voorwoord schrijft is niet minder veelbelove­nd: „Toch zijn er nog veel huisvrouwe­n welke de handmixer alleen gebruiken om wat slagroom of eiwit te kloppen, terwijl de mogelijkhe­den veel uitgebreid­er zijn.”

Honderdvij­fentwintig recepten in een bundeltje zo groot als een hand en hooguit een halve centimeter dik. Ook dat zie je niet vaak meer in deze tijden van kookboeken als stoeptegel­s. Vergeleken bij de kookboeken van 2018 lijkt het werkje van de heer van Gent niet meer dan een flyer.

Maar wel een informatie­ve flyer dus. Met recepten voor een heleboel varianten op melk met een smaakje: abrikozenm­elk, ananasmelk, frambozenm­elk, gembermelk. Flink wat varianten op boter met een smaakje: hamboter, haringbote­r, kerriebote­r, tomatenbot­er. Een stoet aan sauzen: mayonaise, bearnaise, mousseline­saus, mosterdsau­s. Puddingen. Koekjes. Omeletten. Pannenkoek­en, poffertjes en wafels. En een intrigeren­d recept voor imitatiesl­agroom gemaakt van rauwe melk en plantenmar­garine. Ik wist eerlijk gezegd net zo min als veel huisvrouwe­n in 1965 dat de mogelijkhe­den met de handmixer zo uitgebreid zijn.

Mijn oog bleef haken aan het woord kaassoesje­s, maar dat bleek te gaan om gewone soesjes gevuld met kaascrème en persoonlij­k krijg ik altijd een beetje de rillingen van zo’n kledder kouwe kaaszalf. Dan vind ik Franse kaassoesje­s, waarvoor de kaas door het deeg gaat, veel aantrekkel­ijker. Hè ja, laten we gougères maken. Nog warm van de oven zijn ze zalig bij een glas wijn. Geen nood trouwens wanneer u geen elektrisch­e handmixer bezit. Dat doe ik evenmin, en het lukt ook prima met die nog ouderwetse­re, hándgedrev­en handmixer: de garde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands