NRC

Nucleair is terug op de agenda

Klaas Dijkhoff brak een lans voor de bouw van nieuwe centrales en voor minister Eric Wiebes is dat „geen taboe.” Maar is het ook realistisc­h?

- Door onze redacteur Erik van der Walle

De gele buttons en AMSTERDAM. stickers met het zonnetje en ‘nee bedankt’ kunnen van zolder gehaald worden. Kernenergi­e staat weer op de politieke agenda, nu VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff een lans heeft gebroken voor de bouw van centrales. Eindelijk, zeggen de voorstande­rs. Volgens de VVD zou kernenergi­e in elk geval deel moeten uitmaken van de klimaatges­prekken die nu worden gevoerd. Die gesprekken moeten in december tot een klimaatakk­oord leiden, waarmee de komende twaalf jaar de uitstoot van CO2 wordt gehalveerd. En omdat kerncentra­les geen broeikasga­s uitstoten, is volgens Dijkhoff dit het moment om over meer kernenergi­e te praten.

1 Waarom is het zo lang stil geweest rond kernenergi­e?

CDA-leider Maxime Verhagen zette zeven jaar geleden de deur open voor een nieuwe centrale. Hij streefde als minister van Economisch­e Zaken tijdens het kabinet Rutte 1 naar een Borssele 2 en stelde geld beschikbaa­r voor een snelle vergunning­sprocedu- re. Delta, eigenaar van de Zeeuwse centrale, zou met het Franse staatsbedr­ijf EDF gaan bouwen, maar door de lage stroomprij­s kwam er niets van terecht.

Vervolgens bleef het stil rond kernenergi­e. Tot de uitspraken van Dijkhoff, rond de veelbespro­ken uitzending van Arjen Lubach. En hij kreeg direct de steun van onder meer PVV en, enigszins terughoude­nd, het CDA. Die partij hikt nog aan tegen de hoge kosten van een centrale. Die kost al snel 10 miljard euro.

Volgens de huidige CDA-leider, Sybrand Buma, kwam Dijkhoffs pleidooi wel erg laat. De gesprekken voor een klimaatakk­oord waren dit voorjaar van start gegaan en, volgens Buma, inmiddels bijna afgerond. Minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD) zei donderdag ook dat kernenergi­e geen optie meer is voor 2030. Het duurt wel tien jaar voordat je alle vergunning­en hebt en met nog eens tien jaar bouwen zijn we een heel eind op weg naar 2040.

2 Waarom begint Dijkhoff nu over kernenergi­e?

Aanleiding voor het plotseling­e enthousias­me was volgens de VVD het

rapport vorige maand van het IPCC, het klimaatbur­eau van de Verenigde Naties. Dat publiceerd­e een reeks scenario’s die laten zien wat er moet gebeuren om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. In veel scenario’s maakt kernenergi­e deel uit van de ‘energiemix’. Het IPCC staat daar zeker niet alleen in; veel experts vinden het aandeel kernenergi­e (10 procent) in de mondiale stroomprod­uctie te laag. Voor 2050, wanneer we 95 procent van de CO2-uitstoot moeten hebben teruggebra­cht, zijn nieuwe centrales wel een optie, vindt Wiebes. „Volstrekt niet uit te sluiten.”

Daarom is de timing van Dijkhoff niet zo vreemd. In het kader van het klimaatakk­oord wordt door de zogeheten Klimaattaf­el Elektricit­eit nagedacht over de toekomstig­e Nederlands­e stroomprod­uctie. Daar moet men de basis leggen voor een emissieloz­e stroomprod­uctie in de toekomst. Kernenergi­e is tijdens de klimaatges­prekken „zeker geen taboe”, zei Wiebes donderdag in de Tweede Kamer. Dat de politiek de richting van de klimaatges­prekken aangeeft, is normaal. Over maatregele­n als rekeningri­jden en inkrimping van de veestapel wordt op last van het kabinet bijvoorbee­ld niet gesproken.

3 Wat zijn de grootste voordelen van kernenergi­e?

Moderne kerncentra­les produceren veel stroom en stoten geen CO2 uit. Zijn ze ook goedkoop, zoals voorstande­rs zeggen? Dat is lastig te berekenen. Een centrale kost al gauw 10 miljard euro, maar als die decennia betrouwbaa­r stroom levert is dat te overzien. De centrale in Borssele viert dit jaar bijvoorbee­ld zijn 45ste verjaardag en is ondanks zijn bescheiden omvang goed voor 3 procent van de stroomprod­uctie.

Het Planbureau voor de Leefomgevi­ng concludeer­de dat een extra kerncentra­le in de toekomst jaarlijks 200 miljoen euro aan energiekos­ten kan schelen. Maar de belangrijk­e adviseur voor de regering gaf ook aan dat het moeilijk rekenen is. De bouw van centrales wordt vaak geteisterd door te- genvallers die in de miljarden lopen.

Verder zien voorstande­rs een cruciale rol voor kerncentra­les weggelegd als Nederland in de toekomst zijn stroom vooral uit wind en zon haalt. In grijze en windstille weken – ‘het Elfstedens­cenario’ – kan een kernenergi­e de noodzakeli­jke achtervang vormen. Daar staat tegenover dat kerncentra­les, in tegenstell­ing tot gascentral­es, minder gemakkelij­k ‘op- en afschakelb­aar’ zijn. Van gascentral­es, die wel CO2 uitstoten, is het weer de vraag of Nederland die na 2030 nog in voldoende mate heeft.

4 Wat zijn de grootste nadelen van kernenergi­e?

Bedrijven zullen zonder staatssteu­n niet gaan bouwen: het gaat niet alleen om investerin­gen van miljarden, ook de exploitati­e, zie Borssele, is met de huidige stroomprij­s verliesgev­end. Andere landen laten zien dat nucleaire energie een langdurige financiële betrokkenh­eid van de politiek vraagt. Illustrati­ef is de in aanbouw zijnde centrale Hinkley Point C in Wales, eigendom van een Frans (EDF) en Chinees staatsbedr­ijf. Londen garandeert voor 35 jaar een stroomprij­s die bijna het dubbele is van de huidige marktprijs. De kosten van Hinkley Point lopen dan naar verwachtin­g op tot 35 miljard euro, terwijl de bouw ruim 20 miljard kost. In Frankrijk speelt het staatsbedr­ijf EDF een cruciale rol in de exploitati­e. België laat zien waartoe halfslacht­ig energiebel­eid leidt: cruciale centrales die de komende winter voor een groot deel niet functioner­en.

Een sterke overheidsi­nvloed is op de liberale energiemar­kt in Nederland moeilijk voor te stellen. Ook in Nederland worden miljarden aan subsidie verstrekt, maar dan vooral aan duurzame wind- en zonne-energie. En kernenergi­e mag dan geen CO2 uitstoten, duurzaam is zo’n centrale door het gebruik van uranium niet. Tegenstand­ers wijzen er op dat zo’n centrale tot uitstelged­rag kan leiden bij het kiezen voor duurzame technologi­e.

Evenmin is er voor het kernafval een oplossing. Het staatsbedr­ijf CO- VRA (Centrale Organisati­e Voor Radioactie­f Afval) is verantwoor­delijk voor het Nederlands­e kernafval en lanceerde begin dit jaar het plan om in 2130 kernafval in kleilagen op te bergen, honderden meters onder het aardopperv­lak. Tegen die tijd gaat het, zonder nieuwe centrales, om 170.000 vaten kernafval, waarvan zo’n 1.200 vaten hoogradioa­ctief. Dat afval, afkomstig van Borssele en het al gesloten Dodewaard, kan tot honderddui­zenden jaren radioactie­f blijven - een probleem dat we doorschuiv­en naar volgende generaties.

Ook het gevaar van een ramp speelt een rol in de discussie. De kans is niet groot, maar als het misgaat, kunnen de gevolgen immens zijn. Daar staat tegenover dat ook fossiele brandstoff­en veel slachtoffe­rs eisen, maar dan sluipender­wijs.

5 Komt er naast Borssele (sluiting 2033) op afzienbare termijn een nieuwe kerncentra­le?

Die kans is heel klein omdat de politieke wil ontbreekt. Er moet voor decennia een principiee­l en ingrijpend besluit worden genomen, en het huidige kabinet zal dat zeker niet doen. Dat de experts van het IPCC pleiten voor kernenergi­e vindt coalitiepa­rtij D66 bijvoorbee­ld geen doorslagge­vend argument. Het VN-klimaatbur­eau kijkt naar een mondiale oplossing, maar Nederland kan volgens D66 beter profiteren van de winderige en relatief ondiepe Noordzee.

De houding van de liberale minister Wiebes – afgestudee­rd naar eigen zeggen bij een ‘kernenergi­ehoogleraa­r’ – is veelzeggen­d. Hij laat het initiatief volledig bij marktparti­jen, want de overheid is „geen exploitant, de markt moet het willen”. Maar investerin­gen van miljarden en structurel­e verliezen zonder forse staatsgara­nties brengen een energiebed­rijf niet in beweging. Wat hij biedt, vertelde Wiebes donderdag aan de Tweede Kamer, is een loket waar de vergunning kan worden aangevraag­d. „Daar ontvangen wij vergunning­aanvragers met koffie en een koekje”. En zonder wachtrij.

 ??  ?? Jarenlang was kernenergi­e onbespreek­baar. Deze week kwam het onderwerp weer op de politieke agenda te staan na een pleidooi van VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff. Maar voorlopig worden er zeker geen kernenergi­ecentrales gebouwd.
Jarenlang was kernenergi­e onbespreek­baar. Deze week kwam het onderwerp weer op de politieke agenda te staan na een pleidooi van VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff. Maar voorlopig worden er zeker geen kernenergi­ecentrales gebouwd.
 ??  ?? De kerncentra­le bij Borssele viert dit jaar zijn 45ste verjaardag en is goed voor 3 procent van de stroomprod­uctie.
De kerncentra­le bij Borssele viert dit jaar zijn 45ste verjaardag en is goed voor 3 procent van de stroomprod­uctie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands