NRC

Zonder kernenergi­e halen we klimaatdoe­len niet

Bart Coenen wil geen technologi­e uitsluiten om de klimaatdoe­len te halen, ook kernenergi­e niet. Maar die heeft volgens Peer de Rijk een slecht trackrecor­d. Een twistgespr­ek per e-mail onder leiding van Paul Luttikhuis. De doorbraken binnen zonne- en winde

-

Het debat over kernenergi­e is terug. Afgelopen zondag pleitte Arjen Lubach in Zondag met Lubach voor deze CO2-vrije vorm van energie, omdat zon en wind alleen onvoldoend­e opleveren. „Als we het klimaat willen redden, moeten we kernenergi­e echt als een serieuze optie gaan zien”, aldus Lubach. Hij kreeg bijval van VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff, die in Nieuwsuur zei dat we de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs zonder kernenergi­e niet halen: „Wat mij betreft gaan we snel beginnen met bouwen.” Bart Coenen werkte bij de Belgische groene partij Agalev, maar bekeerde zich tot het econoderni­sme. Dat is een stroming die vertrouwen heeft in technologi­sche oplossinge­n voor milieuprob­lemen. Sindsdien is hij een pleitbezor­ger van kernenergi­e. Peer de Rijk verzet zich al sinds zijn jeugd tegen kernenergi­e, onder andere bij milieuorga­nisatie WISE. Ze discussiër­en over de stelling: zonder kernenergi­e halen we de klimaatdoe­len niet. Bart Coenen is BC, Peer de Rijk is PdR.

BC: „Als Vlaamse ecomoderni­st kijk ik jaloers naar Nederland. Kernenergi­e is er eindelijk weer bespreekba­ar. Maar ook in België is er iets aan het veranderen. Een paar jaar geleden voelde ik me nog alleen als ik zei dat we kernenergi­e nodig hebben om klimaatver­andering tegen te gaan. Dat was al helemaal zo onder groenen.”

PdR: „Het zogenaamde taboe op een discussie over kernenergi­e is een raar frame. We debatteren er al decennia intensief over. Op de klimaattop van 2000 in Den Haag pleitten tientallen nucleaire lobbyisten voor subsidie voor nucleaire energie ‘om het klimaat te redden’. Geen Calimero-gedrag alsjeblief­t, dat helpt niet.”

BC: „Dat is precies het tweede verwijt dat ik kreeg: ik moest dan wel een lobbyist zijn, betaald door de industrie. Maar eigenlijk zit het zo: na bijna twintig jaar actief te zijn geweest binnen groene organisati­es realiseerd­e ik me dat ik altijd gewoon de kudde gevolgd had, zonder zelf na te denken over een standpunt. Om het kort te zeggen ben ik gegaan van idealist naar realist.”

PdR: „Na vijftig jaar kernenergi­e, waarbij de eerste en tweede generatie reactoren (enige honderden) vrijwel allemaal in het zadel zijn geholpen met publiek geld, dragen kerncentra­les voor 11 procent bij aan de mondiale stroomprod­uctie. Die bijdrage is zowel in absolute als in relatieve termen aan het dalen. Niet zozeer omdat de milieubewe­ging zo invloedrij­k is (was het maar waar!) maar omdat kernenergi­e een slechte trackrecor­d heeft; te veel incidenten, teveel financiële tegenslage­n, te veel vervuiling in de keten.”

BC: „Nu ben je te bescheiden. Dat de groei van kernenergi­e na de snelle expansie in de jaren ’70 gestopt is, kan de milieubewe­ging wel degelijk op haar conto schrijven. Ik kan de bal gemakkelij­k terugkaats­en. Zag je de uitzending van Lubach over kernenergi­e en dat miezerige sprietje in het cirkeldiag­ram dat groene stroom represente­erde? Ik denk dat vooral dat element bij het publiek insloeg.”

PdR: „Bescheiden? Zeker. Ambitieus? Ook. Wij willen zo gauw mogelijk alle kerncentra­les dicht. Aandacht voor en investerin­gen in atoom vertraagt de doorbraak naar een werkelijk schone, veilige, eindeloze en betaalbare energievoo­rziening. Het plaatje van Lubach was heel informatie­f; we zijn pas zo’n vijf jaar serieus bezig om duurzame energie te stimuleren. We hebben nu vijftig jaar kernenergi­e enorm gestimulee­rd. Wist je dat elke volgende centrale, ook van dezelfde soort, meer kost dan de vorige?”

BC: „Nederland is na amper één kerncentra­le gestopt met bouwen. En ook in België zijn we het verleerd. Door geen kerncentra­les meer te bouwen, dreigen heel wat landen essentiële kennis te verliezen.”

PdR: „Kennis is prachtig en die gaan we hard nodig hebben om de stralende erfenis van de nucleaire vergissing op te ruimen. Maar voor het klimaat komen al die theoretisc­he nieuwe soorten kerncentra­les waarover gedroomd wordt hoe dan ook te laat.”

BC: „Begrijp me niet verkeerd, ik word even blij van doorbraken binnen zonne- en windenergi­e, alleen denk ik dat het niet snel genoeg gaat. Laat ons dan in de eerste plaats beginnen met kijken of we de bestaande centrales langer kunnen openhouden. En gelukkig is er daar heel wat potentieel. Ik hoor over een levensduur van zestig tot zelfs tachtig jaar voor goed onderhoude­n centrales.”

PdR: „Klimaatbel­eid gaat veel te traag, onder andere doordat we het steeds weer moeten hebben over perverse oplossinge­n. Tegelijk laten wind en zon spectacula­ire cijfers zien; zowel qua opbrengst als qua prijsdalin­g. Ons land gaat in 2030 zo’n 70 procent van de dan sterk gestegen behoefte aan stroom halen uit duurzame bronnen. Dat kan ook makkelijk, als je maar durft te kiezen. Jullie energiebel­eid is – sorry – hopeloos. Kerncentra­les openhouden, daarom geen investerin­gen in duurzaam, stroomteko­rt en dat dan weer als reden opvoeren om kerncentra­les open te houden.”

BC: „Niemand kan voorspelle­n binnen welke technologi­e de grote doorbraken zullen plaatsvind­en. Daarom pleit ik voor investerin­gen in wetenschap en kennisontw­ikkeling, zonder een technologi­e uit te sluiten. Voorstande­rs van hernieuwba­ar praten al zo lang over doorbraken binnen opslag- en batterijte­chnologie, maar wat als die er niet komen?”

PdR: „Een robuuste, schone en betaalbare energievoo­rziening kan en moet zonder kernenergi­e. Stomweg omdat de risico’s te groot zijn. Kleine kans, grote gevolgen. Wat hadden we niet kunnen doen met de 200 miljard euro die Fukushima tot nu al gekost heeft?”

BC: „In België is de elektricit­eitsmix voor driekwart koolstofar­m. En dat hebben we grotendeel­s te danken aan onze kerncentra­les. Belgische wetenschap­pers – dat zijn lang niet allemaal voorstande­rs van kernenergi­e – komen tot gelijksoor­tige conclusies: door een kernuitsta­p zou de CO2-uitstoot in ons land sterk toenemen, waardoor België zijn klimaatdoe­lstellinge­n niet zou halen.”

PdR: „Tijd om te investeren dus! Of je het leuk vindt of niet, de Belgische kerncentra­les gaan dicht. Dat kun je georganise­erd doen of je kunt steeds overvallen worden door incidenten en stijgende reparatiek­osten. De uitstoot van CO2 wordt onder meer geregeld in het klimaatakk­oord van Parijs. Daar zal ook België aan moeten voldoen. Niemand zegt dat het eenvoudig is. Een keuze om door te modderen met kernenergi­e maakt het zeker niet makkelijke­r.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands