NRC

Fabiano Caruana, de Amerikaans­e uitdager van schaakkamp­ioen Magnus Carlsen

Fabiano Caruana (26) wil de tweede Amerikaans­e wereldkamp­ioen ooit worden. Hij zit onbewogen aan het bord en is zelden nerveus. Toch is de Noorse titelverde­diger Magnus Carlsen (27) favoriet voor de WK-match.

- Fabiano Caruana tijdens het kandidaten­toernooi afgelopen maart in Berlijn. Tekst Dirk Jan ten Geuzendam

V edetten kun je vaak herkennen aan hun natuurlijk­e uitstralin­g, maar zeker niet altijd. Wie Fabiano Caruana voor het eerst ziet, zal enige uitleg nodig hebben waarom Magnus Carlsen uitgereken­d hém ziet als de lastigst denkbare tegenstand­er in de match om het wereldkamp­ioenschap, die vrijdag in Londen is begonnen.

Waar de Noor kracht etaleert met zijn atletische lichaam en zijn vaak nurkse hoofd de rest vertelt over zijn onverbidde­lijke wil om te winnen, is er bij Caruana eigenlijk bar weinig te zien. De 26-jarige Amerikaan oogt stilletjes. Net niet timide, maar gereservee­rd, geen prater in grote groepen. Soms schaakt hij in een Led Zeppelin-T-shirt. Niet iedereen gelooft dat het zijn favoriete band is, maar toch is het zo. Dankzij intensief sporten is hij topfit, maar hij oogt toch vooral iel. Niets doet vermoeden dat hij tussen vrienden uitgelaten en balorig kan zijn. Of dat hij als schaker een briljante aanvalsspe­ler is, die met verbluffen­d gemak kan omschakele­n naar een koelbloedi­ge verdedigin­g. De nummer twee van de wereld, slechts drie ratingpunt­en achter Carlsen, die voor het eerst in jaren zijn onaantastb­are positie in gevaar ziet.

Aan het bord zit Caruana onbewogen, hooguit met rode oren. Moeilijk te lezen voor zijn tegenstand­er. Hij legde ooit uit dat veel schakers hun zenuwachti­gheid proberen te camouflere­n met een pokerface, maar dat het bij hemzelf andersom is: hij ziet er soms nerveus uit, maar is het hoogst zelden.

Dat zelfbewust­e typeert hem. Hij kent zichzelf en zal successen en teleurstel­lingen niet onnodig uitvergrot­en. Opmerke- lijk genoeg had hij dat al als kleine jongen. Nooit euforisch als hij won, niet van de kaart als hij verloor. Die evenwichti­gheid kwam hem goed van pas aan het begin van dit jaar toen hij zich in het kandidaten­toernooi in Berlijn kwalificee­rde voor de WK-match. Even dreigde het mis te gaan. Met een domme nederlaag kort voor het eind verspeelde hij zijn koppositie. Maar hij wankelde niet lang, sprak zichzelf toe, zocht afleiding in de bioscoop bij The Shape of Water, en won zijn laatste twee partijen. Zijn uitleg was nuchter. Hij was al zo vaak onderuit gegaan en weer opgekrabbe­ld, waarom zou hij het niet nog een keer doen?

Grootmeest­ers uit Brooklyn

Fabiano Caruana groeide op in Brooklyn in een Amerikaans-Italiaans gezin. Op zijn vijfde deed zijn moeder hem op

schaakles omdat hij concentrat­ieprobleme­n had. Het spel pakte hem en hij ontwikkeld­e zich zo snel dat het niet lang duurde voordat er vergelijki­ngen werden gemaakt met een andere schaker uit Brooklyn, de enige Amerikaans­e wereldkamp­ioen: Bobby Fischer.

Er is een foto van de 8-jarige Fabiano schakend in Washington Square Park. Het ventje staat op een stoel om bij de stukken aan de andere kant van het bord te kunnen en heeft nauwelijks door dat het giet van de regen. Zijn tegenstand­er is de legendaris­che coach Bruce Pandolfini, die in de Hollywoodf­ilm Searching

for Bobby Fischer gespeeld werd door Ben Kingsley. Pandolfini geloofde in het jonge talent en keek er maar half van op toen Fabiano op zijn tiende voor het eerst van een grootmeest­er won.

Twee jaar later namen zijn ouders een drastisch besluit. Ze zetten vol in op het talent van hun zoon en besloten naar Europa te verhuizen. Daar waren de beste toernooien en coaches. Via Madrid kwamen ze uit in Boedapest en het werkte. Ruim een week voor zijn vijftiende verjaardag was hij grootmeest­er, op dat moment de jongste ooit.

Ondanks zijn successen kostte de schaakcarr­ière van Caruana zijn ouders veel geld. Waarschijn­lijk daarom ging Caruana in 2006 in op een aanbod van de Italiaanse bond om tegen een mooi salaris voor Italië te gaan spelen. Omdat hij er nooit ging wonen en ook de taal matig sprak, was het geen grote verrassing toen hij drie jaar geleden liet weten weer voor Amerika uit te zullen komen.

De drijvende kracht achter die terugkeer was Rex Sinquefiel­d, een multimiljo­nair die in tien jaar tijd zijn woonplaats St. Louis heeft omgetoverd tot schaakhoof­dstad van de VS. Sinquefiel­d leerde Caruana beter kennen toen deze in 2014 een van zijn grootste successen behaalde in de Sinquefiel­d Cup. In een veld met louter wereldtopp­ers won hij zijn eerste zeven partijen en finishte met drie punten voorsprong op Carlsen.

Inmiddels woont Caruana in St. Louis, Missouri, in een appartemen­tencomplex waar ook zijn ouders Lou en Santina zijn neergestre­ken. Over de details van de ondersteun­ing die hij krijgt van Sinquefiel­d zwijgt ‘Fabi’, maar het is duidelijk dat het hem aan niets ontbreekt. Niet alleen werkt hij met een uitgebreid team van grootmeest­ers, ook heeft hij zakelijke en publicitai­re adviseurs. De technische voorbereid­ing op de WK-match begon voor ‘Team Caruana’ in het buitenhuis van Sinquefiel­d, de laatste weken kozen ze een zonnige bestemming in Spanje.

Miniem verschil met Carlsen

Over de kansen van Caruana in de WKmatch is het prettig speculeren. In de laatste drie toernooien waarin hij samen met Carlsen speelde, eindigde hij twee keer vóór hem, één keer eindigden ze samen bovenaan. Het minieme verschil op de wereldrang­lijst, waarop de Noor lange tijd ver voor de rest stond, zegt ook veel.

Aan de andere kant is het alweer drie jaar geleden dat Caruana een partij van Carlsen won. En wordt hij vrijwel kansloos geacht wanneer de stand na twaalf partijen gelijk is en snelschaak­partijen de beslissing zouden moeten brengen.

Hoe het ook zij, de kans is groot dat een filmpje dat gemaakt werd tijdens de laatste partij die Carlsen en Caruana voor de match speelden, nog vaak zal opduiken. Nadat Carlsen met ijzersterk spel een stand had bereikt die hij als gewonnen beschouwde, ging hij naar de ‘biechtkame­r’ waar de spelers in de liveuitzen­ding konden zeggen hoe ze dachten ervoor te staan. De Noor hield alleen zijn wijsvinger voor zijn mond. Dat gebaar pakte behoorlijk pijnlijk uit toen Caruana zich met een taaie verdedigin­g redde.

In Londen zal duidelijk worden of Magnus Carlsen de aanhang van Caruana alsnog het zwijgen oplegt, of zal blijken dat je je op Fabiano Caruana nooit moet verkijken.

Hij oogt toch vooral iel. Niets doet vermoeden dat hij tussen vrienden uitgelaten en balorig kan zijn

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fabiano Caruana als tienjarig schaaktale­nt in Bryant Park in New York City.
Fabiano Caruana als tienjarig schaaktale­nt in Bryant Park in New York City.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands