NRC

Voor Poolse worst moet je tegenwoord­ig bij Irakezen zijn

Tientallen Poolse supermarkt­en telt Nederland, voor Polen die producten ‘van thuis’ willen. Opmerkelij­k: de supers worden vooral gerund door Iraakse Koerden.

- Door Milo van Bokkum

‘Wat?” Shabas Bakir, de Koerdisch-Iraakse eigenaar van Poolse supermarkt Polo Smak in Waddinxvee­n, heeft even niet goed verstaan wat een Poolse klant vraagt. Vragend kijkt hij haar van achter de kassa aan.

„ She wants a bag”, helpt een vrouw verderop in de rij hem uit de brand.

„Ahh...”, zegt Bakir. „ Nie mam. Sorry.” Hij lacht verontschu­ldigend, de vrouw vertrekt.

Eén dag heeft Bakir (34) het zelf geprobeerd, achter de vleeswaren­balie staan, vertelt hij later. Maar daar was zijn Pools niet goed genoeg voor. „Niemand kon die dag vlees kopen.” Nu heeft hij daar een Poolse medewerker staan. Zelf houdt hij het bij de kassa: minder ingewikkel­d. Vrolijk verwelkomt hij de volgende klant. „ Dzien dobry.”

Hoe Bakir als Irakees erop gekomen is een Poolse supermarkt te beginnen? Hij lacht. „Wij zijn allochtone­n. Zo gaat dat bij ons. Mijn neef heeft een winkel, een vriend van me ook. Als iemand een beetje winst maakt, beginnen anderen ook een winkel.”

Irakezen die Poolse worst importeren om in Nederland aan de Poolse gemeenscha­p te verkopen – het ligt niet direct voor de hand. Toch gebeurt het op grote schaal. Een groot deel van de Poolse supermarkt­en in Nederland blijkt eigendom van Iraakse Koerden. Dat was het geval bij 43 van de 83 winkels die NRC bekeek, vooral in Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland. De eigenaren komen veelal uit twee steden: Kirkuk en Suleimaniy­a.

Het precieze aantal Poolse winkels in Nederland is onbekend; ondernemer­s die actief zijn in de sector schatten het op enkele honderden. Er zijn ook aanwijzing­en dat die schatting aan de hoge kant is. De 83 onderzocht­e zaken staan in gebieden waar relatief veel Polen wonen en werken, maar NRC trof er geen andere Poolse winkels.

Hoe kan het dat de Iraaks-Koerdische gemeenscha­p zo actief is in deze sector? Uit gesprekken met betrokkene­n blijkt dat het fenomeen uit Engeland is komen overwaaien. Daar is zowel de Koerdische als de Poolse gemeenscha­p een stuk groter dan in Nederland. Nadat Polen in 2004 was toegetrede­n tot de EU, kwamen ondernemer­s in Engeland als eersten op het idee specifiek voor nieuwe groep arbeidsmig­ranten supermarkt­en te openen. Want: Polen – in Nederland zo’n kwart miljoen – missen al snel hun eigen worst en bier. Heineken is toch net geen Tyskie of Lech – de merken die rijen dik bij Bakir in Waddinxvee­n staan opgesteld en elke paar minuten over de toonbank gaan.

Profession­eel gerunde zaken

Het begon allemaal met Dilman Abdullah, die ongeveer tien jaar geleden in Doncaster een groothande­l opende en in 2012 de grootste Poolse supermarkt van Nederland begint: de Groszek (‘erwten’) XL in een voormalige bibliothee­k in Den Haag-West met een oppervlakt­e van 370 vierkante meter. Volgens Shabas Bakir van Polo Smak in Waddinxvee­n was dat de eerste grote winkel in Nederland. Abdullah zou een tip hebben gekregen uit de Nederlands­e Koerdische gemeenscha­p: ook hier zitten veel Polen.

Er bestonden toen al wel kleine winkeltjes, vaak gerund door Polen zelf, met relatief hoge prijzen. Die kregen vanaf dat moment concurrent­ie van veel grotere, profession­eel gerunde zaken. Eigendom van Irakezen, maar met veelal Poolse werknemers: vaak jongeren die eerst als klant naar de winkel kwamen.

Abdullah lijkt niet zomaar in Den Haag te zijn terechtgek­omen. In die stad zitten veel Iraakse Koerden en Polen. Die laatste groep werkt veelal in de tuinbouw in het nabijgeleg­en Westland.

In de Koerdische gemeenscha­p verspreidd­e zich sindsdien het verhaal dat je geld kunt verdienen met een Poolse supermarkt. „Wij kennen elkaar allemaal”, zegt Bakir. „Je had dit een tijdje geleden ook met rijlessen. En met restaurant­s.” Zijn neefje zou eerst een pizzeria hebben gehad, maar daarna een supermarkt hebben opgezet.

Bakir zelf was in 2016 eigenlijk op zoek naar een locatie voor een restaurant in Waddinxvee­n, zegt hij, maar zag dat de voormalige Kruidvat-winkel leegstond. „Toen heb ik hier vier maanden onderzoek gedaan door aan Poolse mensen in Waddinxvee­n te vragen waar ze hun producten kopen.” Dat bleek ver weg. „In Rotterdam en Den Haag, zeiden ze.”

Vervolgens vond hij een compagnon met wie hij een winkel van de grond kreeg. „Die man heeft meer winkels”, verklaart Bakir. „Het komt vaak voor dat mensen die al een winkel hebben zeggen: zullen we er samen een openen? Dan krijg jij 20 procent van de winst.”

Een supermarkt beginnen kost al gauw meer dan een ton – dat kan niet iedereen in z’n eentje opbrengen. En dan wordt de hulp van vrienden of familieled­en ingeroepen.

Bakirs mede-eigenaar is Ahmed Jabar (38), die via een holding belangen heeft in vijf supermarkt­en onder de naam Polo Smak, vooral in Midden-Limburg. Net als een handvol anderen heeft hij in de Koerdische gemeenscha­p partners gevonden met wie hij winkels exploiteer­t. Doorgaans heeft een ander er de dagelijkse leiding, zoals Bakir.

Winstgeven­d

Sommigen beheren supermarkt­en zelfs vanuit het buitenland, zoals Samir Blaker (50). In Engeland had hij al meerdere winkels voordat hij in 2014 in Rotterdam-Zuid begon, met een partner die al enkele zaken in Nederland runde.

Op het YouTube-kanaal van een lokale omroep licht de Britse Koerd, als zijn zaak net open is, in het Engels beleefd en welbespraa­kt toe wat er allemaal te koop is. Op de vleesafdel­ing vertelt hij wekelijks 1.500 tot 2.000 kilo vlees te verkopen. Een grote worst wil hij specifiek onder de aandacht brengen. „Dit is kiel

basa, dat hebben Polen graag elke dag in hun gerechten.”

Volgens de balans van zijn bedrijf behaalde Blaker, die zijn tijd zegt te verdelen tussen Rotterdam en Engeland, in deze winkel vorig jaar ruim 4,5 ton winst. De omzet is aan de balans niet af te lezen. De dagelijkse leiding is er volgens hem in handen van een Poolse „ store manager”.

Van veel andere (kleinere) Poolse supermarkt­en ontbreken in het handelsreg­ister cijfers, bijvoorbee­ld omdat het eenmanszak­en zijn. Daardoor is het lastig een goed beeld te krijgen van de verdienste­n in de sector.

Blaker lijkt met zijn 4,5 ton relatief succesvol: in de grotere Groszek XL gaat het om een winst van ongeveer 2 ton. Die winkel, met circa tien medewerker­s, is inmiddels bezit van een holding van een Engelstali­g familielid van Abdullah dat in Nederland woont. De dagelijkse bedrijfsvo­ering is in handen van een Poolse vrouw.

Volgens Bakir zijn er ook wel Polen die een

winkel beginnen. „Maar die zijn vaak niet zo succesvol. Ze hebben bijvoorbee­ld geen kennis van het belastings­ysteem, kunnen niet samen inkopen.” In Den Haag zitten inmiddels twee door Irakezen gerunde groothande­ls – en in ieder geval meer dan tien winkels in handen van Irakezen.

Bij een bezoek aan een van de weinige door Polen gerunde winkels in Den Haag blijkt die net verkocht aan een Koerdische partij; de dagelijkse leiding is nog in handen van Polen. Een medewerker vertelt dat er heel soms een Pool speciaal naar deze winkel kwam omdat die in handen was van landgenote­n.

De meeste klanten lijken daar niet mee bezig. Aan veel winkels is de eigenaar nauwelijks af te lezen, en de zaken van Koerden bieden simpelweg lagere prijzen en een groter aanbod dan die van de Polen – denk ook aan boeken, taalcursus­sen en Pools toiletpapi­er.

In de Groszek XL, strategisc­h gelegen op de overgang tussen stad en Westland, verschijnt op een maandagmid­dag ongeveer elke vijf minuten een klant. Met tassen vol versgebakk­en brood en Tymbark-sap komen ze de winkel uit. Verzoeken om te praten over hun supermarkt wimpelen ze stuk voor stuk gehaast af.

Turkse naaiatelie­rs

Jan Rath, hoogleraar stadssocio­logie van de Universite­it van Amsterdam, deed jaren onderzoek naar ondernemer­schap in migranteng­roepen. Hij kent de wereld van de Poolse supermarkt­en niet, maar de geschetste gang van zaken verbaast hem niet. „Je had in de jaren 80 en 90 bijvoorbee­ld ook heel veel Turkse naaiatelie­rs. Wat je ziet is dat veel migranten geen zin of geen kans hebben in loondienst te gaan. Die kiezen ervoor een eigen bedrijf te beginnen en maken daarbij gebruik van hun eigen net- werk: familie, mensen uit hetzelfde dorp. Daar is bereidheid om informatie te delen, zoals hoe je toegang krijgt tot leverancie­rs.”

Dat betekent niet dat er weinig concurrent­ie is, zegt Rath. Wat voor de buitenwere­ld één samenwerke­nde migranteng­roep lijkt, hoeft dat beslist niet te zijn. Twee Iraakse supermarkt­eigenaren vertellen, los van elkaar, over Iraakse medewerker­s die meenden dat de zaken zo goed liepen dat ze ook zelf maar eens een winkel moesten beginnen. Gebeurt dat te dicht in de buurt, dan krijg je ruzie.

De vraag naar spullen uit de Poolse supermarkt blijkt intussen écht groot. Tyskie wordt nu ook in Nederland gebrouwen. Eens in de zoveel weken maakt de Grolsch-fabriek in Enschede het voor de Nederlands­e markt. Geen probleem, het Japanse Asahi-concern bezit beide merken.

Bij Nederlande­rs komt dat Tyskie-bier maar zelden terecht. Zij komen nauwelijks in de Poolse super, volgens Bakir. Deze dinsdagmid­dag is er toevallig net een Nederlands­e man, erg blij met een grote kool die hij heeft gevonden. Bakir: „Ze komen vooral ’s avonds, als de winkels verder overal dicht zijn. Of nadat ze op vakantie zijn geweest in Polen.”

Maar meestal vertrouwen mensen de buitenland­se winkels en de producten niet zo. Bakir: „Ze zijn de Albert Heijn gewend. Dan zeggen ze iets als: ‘wat een mooie schone winkel, maar ja, ik kan het niet lezen’. Dan denk ik: aardappels hoef je niet te lezen.”

Met miljoenen Polen verspreid over WestEuropa hebben Bakir en zijn collega’s die Nederlande­rs ook niet nodig. Voorlopig zijn ze niet klaar met uitbreiden, denkt hij. „Als het hier vol zit, dan is er ook nog Duitsland.”

Koerden bieden simpelweg lagere prijzen en een groter aanbod dan Polen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Producten uit de Poolse supermarkt Polo Smak in Waddinxvee­n van de Koerdisch-Iraakse eigenaar Shabas Bakir.
Producten uit de Poolse supermarkt Polo Smak in Waddinxvee­n van de Koerdisch-Iraakse eigenaar Shabas Bakir.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands