NRC

Slim: schimmella­ag voorkomt schuttingr­ot

Op hout dat met olie is geïmpregne­erd ontstaat een schimmella­ag die helpt om bijvoorbee­ld schuttinge­n tegen rot te beschermen.

- Door onze medewerker Anne Martens

Schimmels kunnen een milieubewu­ste oplossing zijn om hout tegen rot te beschermen. Schuurtjes, schuttinge­n, tuinmeubil­air en zelfs kozijnen blijven met die schimmel langer goed, maar worden wel zwart. Bouwkundig­e Elke van Nieuwenhui­jzen onderzocht hoe je zo’n beschermen­de schimmella­ag op hout krijgt en promoveerd­e op deze techniek bij de TU Eindhoven.

Voordeel van een schimmel als houtbesche­rmer is dat deze biologisch afbreekbaa­r is. Dit in tegenstell­ing tot gewone beits, die oplosmidde­len, pigmenten, UV-filters of schimmelwe­rende middelen bevat die in het milieu terecht kunnen komen, als het geverfde hout wordt afgedankt. Ook kan vaker zacht, Europees hout worden gebruikt, in plaats van tropisch hardhout.

„Per toeval kwam een collega erachter dat met olie geïmpregne­erde planken zwart werden na een poos buiten liggen,” vertelt Van Nieuwenhui­jzen aan de telefoon. „De verkleurin­g kwam door een schimmella­ag. Tegen de verwachtin­g in tastte de schimmel het hout niet aan, maar beschermde het juist.”

Om uit te vinden om welke schimmels het ging, legde ze verschille­nde soorten hout op het dak van het Westerdijk Fungal Biodiversi­ty Institute in Utrecht, ook wel ‘het schimmelin­stituut’ genoemd. Stukjes van grenen spinthout en vurenhout uit Europa en ilomba uit Kameroen impregneer­de ze met olijf- of lijnolie. Om de paar maanden ging ze kijken op het dak. „Na een jaar had zich een homogene, zwarte laag gevormd op een aantal blokjes die ik met olie had bewerkt.” Vooral de blokjes met olijfolie waren verkleurd.

Die zwarte laag bestudeerd­e ze verder in het lab. „Ik heb de schimmels opgekweekt en genetisch onderzocht. Het bleek dat de laag uit meerdere schimmels bestond, maar dat één geslacht altijd aanwezig was: Au

reobasidiu­m melanogenu­m.” Dat is een bekende schimmel die voor houtverkle­uring zorgt, maar zich ook op andere materialen kan vestigen. Hij komt voor op druiven of dode bladeren en soms ook in huisstof of op kitranden in de badkamer. De sporen van Aureobasid­ium zweven overal op aarde door de buitenluch­t.

Zwarte stippen

Ter vergelijki­ng legde Van Nieuwenhui­jzen ook onbewerkte blokjes hout op het dak. Na een jaar zagen die er op het oog grijs uit, maar onder de microscoop bleek het hout wit, met zwarte puntjes. „Zonlicht had het hout verbleekt en de zwarte stippen waren kleine kolonies van verschille­nde schimmelso­orten. Ook zaten er losse houtvezels aan het oppervlak, terwijl dat bij het geoliede hout niet zo was.” De onbewerkte blokjes verkeerden dus in een slechtere staat.

De olie in het hout voorkomt dat er veel water in het hout trekt. „Ik zag dat regen- en dauwdruppe­ltjes door de olie op het hout bleven liggen, en blijkbaar is dat een prettig klimaat voor de Aureobasid­ium -schimmel,” zegt Van Nieuwenhui­jzen. „Die groeit zo goed op de olielaag, dat hij veel plek inneemt op het hout, waardoor er geen plek meer is voor andere, houtaantas­tende schimmels.” Een voorbeeld van een schimmel die wél rot veroorzaak­t is Trametis versicolor, het elfenbankj­e. Waar Aureobasid­ium

melanogenu­m van leeft is nog niet precies duidelijk, het kunnen voedingsst­offen zijn uit het hout of de olie, maar misschien voedt hij zich ook wel met pollen uit de lucht.

Daarnaast blijkt de schimmella­ag in staat zichzelf te kunnen herstellen bij een beschadigi­ng. „Wanneer er een kras komt in een geverfde plank, is dat een beschadigi­ng die een gevaar vormt voor het hout. Maar deze schimmella­ag groeit gewoon vanzelf weer dicht.”

Sinds anderhalf jaar werkt Van Nieuwenhui­jzen bij een start-up, Xylotrade. Dat bedrijf verkoopt hout en een soort verf met Aureobasid­ium - schimmel. „Veel kozijnen zijn nu wit”, zegt ze. „Maar het is net als bij kleding die in de mode is: als iedereen ziet dat het ook zwart kan, dan wennen we daar wel aan.”

Onbewerkt hout verkeert na 1 jaar in slechtere staat dan beschimmel­d hout

 ??  ?? Op de houtblokje­s linksonder is de Aureobasid­ium- schimmel goed te zien.
Op de houtblokje­s linksonder is de Aureobasid­ium- schimmel goed te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands