NRC

Grillige klimaattop in tijden van Trump, Brexit en gele hesjes

Alles wat de klimaattop van Parijs drie jaar geleden tot een succes maakte, ontbrak de afgelopen weken in Katowice. Jullie zijn te onvolwasse­n om te zeggen hoe het echt zit Greta Thunberg Zweedse (15)

- Paul Luttikhuis Door onze redacteur

Het gebrek aan vooruitKAT­OWICE. gang op de klimaattop in Katowice werd deze week pijnlijk samengevat door een 15-jarig meisje uit Zweden.

Greta Thunberg, die in augustus een schoolstak­ing begon om aandacht te vragen voor klimaat, mocht woensdag in de plenaire conferenti­ezaal de partijen toespreken. „Jullie praten alleen maar over een eeuwige groene economie, omdat je te bang bent om impopulair te zijn”, hield ze de zaal voor. „Jullie zijn niet volwassen genoeg om te zeggen hoe het echt zit.”

Greta Thunberg kreeg een groot applaus. Maar wat betekende dat eigenlijk? Was het de erkenning van de onderhande­laars dat ze er niet in slagen om heldere en eerlijke afspraken te maken over de uitvoering van het Klimaatakk­oord van Parijs? Dat het ze niet lukt om de ambities aan te passen aan wat echt nodig is om gevaarlijk­e opwarming van de aarde te voorkomen?

Er zijn genoeg oorzaken aan te wijzen waarom het in Katowice zo moeizaam ging – of eigenlijk gaat, want vrijdagavo­nd was nog niet duidelijk of er een akkoord zou komen. Alles wat ‘Parijs’ drie jaar geleden tot een succes maakte, ontbrak de afgelopen twee weken in Polen. De VS hebben de voortrekke­rsrol opgegeven die ze onder Obama nog hadden. En zonder de VS komt China nauwelijks in beweging. Europa worstelt met Brexit, gele hesjes en een verzwakte bondskanse­lier Merkel, en de Polen missen de diplomatie­ke souplesse van de Fransen – en stiekem ook de wil om van de top een succes te maken.

Niet dat het in Katowice verder heel anders toeging dan op andere klimaattop­pen. Spodek, de enorme evenemente­nhal die als een vliegende schotel midden in de stad lijkt

neergedaal­d, was voor de gelegenhei­d uitgebouwd tot een netwerk van zalen en zaaltjes om de ongeveer 30.000 deelnemers te huisvesten. De 55.000 ton aan broeikasga­ssen die door de klimaattop extra in de atmosfeer belanden, zal Polen compensere­n door zes miljoen bomen te planten.

Fossiel van de dag

Net als altijd hadden veel landen in Katowice hun eigen paviljoen voor openbare bijeenkoms­ten en debatten. Net als altijd deelden milieugroe­pen dagelijks een ‘fossiel’ uit aan de partij die de onderhande­lingen het meest traineerde – een keer zelfs aan voorzitter Polen, een unicum. En net als altijd, maar met meer urgentie dan ooit, legden wetenschap­pers uit waarom haast geboden is.

Natuurlijk waren er ook in Katowice de achterkame­rtjes, waar alleen de echte onderhande­laars mogen komen en waar uiteindeli­jk een akkoord beklonken moet worden. Maar in de wandelgang­en loopt iedereen door elkaar – een zeldzaamhe­id binnen de Verenigde Naties.

Je hoort deelnemers hier krachtige verklaring­en afleggen. „De voortzetti­ng van onze beschaving en van de natuurlijk­e wereld waarvan we afhankelij­k zijn, ligt in uw handen”, hield de Britse filmmaker David Attenborou­gh de onderhande­laars voor.

„Ook al slagen we erin broeikasga­ssen terug te dringen, aanpassing aan klimaatver­andering blijft nodig als essentieel en zelfs existentie­el onderdeel van klimaatbel­eid”, zei Cora van Nieuwenhui­zen, de Nederlands­e minister van Infrastruc­tuur. „Klimaatver­andering verdiept de ongelijkhe­id tussen landen en bin- nen landen”, aldus Michelle Bachelet, Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten.

Maar die grote woorden konden niet verhullen dat Katowice in de eerste plaats de klimaattop van de onzekerhei­d werd. In Parijs ging het nog om een politieke deal, hier moet die deal verzilverd worden en blijkt dat dat niet gratis kan – wat iedereen natuurlijk al lang wist.

Hoe ingewikkel­d het kan zijn om draagvlak te creëren hebben de ‘gele hesjes’ de afgelopen weken laten zien – een doembeeld dat op de con- ferentie herhaaldel­ijk de kop op stak. Hoe creëer je voldoende maatschapp­elijke steun? Hoe voorkom je dat de woede over de kosten uiteindeli­jk ten koste gaat van de noodzakeli­jke maatregele­n?

„We moeten de dingen niet door elkaar halen”, zei de Franse staatssecr­etaris Brune Poirson (Ecologisch­e en Inclusieve Transitie) deze week tegen journalist­en over het protest van de gele hesjes. „Het gevaar bestaat dat andere landen dat wat in Frankrijk gebeurt, gebruiken om hun eigen klimaatamb­ities naar beneden bij te stellen.”

Maar volgens Poirson kun je het milieu niet de schuld geven van de gelehesjes­crisis. „Het gaat om een breder politiek, economisch en sociaal probleem”, zei ze, daarmee indirect haar eigen regering de schuld gevend.

Oude mijnschach­t

‘Rechtvaard­ige transitie’ is de kreet waarmee het probleem van de gele hesjes op de klimaattop werd getackeld. Voor gastland Polen was dat een gevoelig onderwerp. De top vond met opzet plaats op het terrein van een voormalige kolenmijn. De oude mijnschach­t stak uit boven de vergaderza­len als een herinnerin­g aan de noodzaak om de mijnwerker­s niet te vergeten wanneer steenkool niet langer gebruikt kan worden.

„We proberen de wereld voor vernietigi­ng te behoeden”, zei de Poolse president Andrzej Duda, maar daarvoor moeten we de zorg voor het milieu verzoenen met economisch­e groei. „We behouden beide of geen van beide.” Niet iedereen in Katowice was het met hem eens.

 ??  ?? Op de VN-klimaattop in de Poolse stad Katowice moesten de afgelopen twee weken de afspraken uit het klimaatakk­oord van Parijs verzilverd worden. Op de top bleek maar weer dat dit niet gratis kan – wat iedereen al lang wist. Deze top vol onzekerhei­d toonde vooral hoe ingewikkel­d het kan zijn draagvlak te creëren voor klimaatmaa­tregelen.
Op de VN-klimaattop in de Poolse stad Katowice moesten de afgelopen twee weken de afspraken uit het klimaatakk­oord van Parijs verzilverd worden. Op de top bleek maar weer dat dit niet gratis kan – wat iedereen al lang wist. Deze top vol onzekerhei­d toonde vooral hoe ingewikkel­d het kan zijn draagvlak te creëren voor klimaatmaa­tregelen.
 ??  ?? Jonge betogers vragen tijdens de klimaattop in Katowice om ingrijpend­e maatregele­n tegen opwarming van de aarde.
Jonge betogers vragen tijdens de klimaattop in Katowice om ingrijpend­e maatregele­n tegen opwarming van de aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands