NRC

Geplaagde leiders zoeken troost op top

Een groot aantal regeringsl­eiders deze week aan de Brusselse vergaderta­fel kampt met problemen thuis. Verlamt dat de EU?

- René Moerland Door onze correspond­ent BRUSSEL

Soms lijkt een Europese top de ideale praatgroep voor gewonde politieke leiders. Theresa May was deze week op de pre-Kersttop van de EU het meest in het oog springende slachtoffe­r van politieke turbulenti­e in eigen land – maar lang niet de enige.

De Britse premier kwam donderdag naar Brussel nadat ze haar positie in haar eigen partij voorlopig had gered door te beloven zich niet herkiesbaa­r te stellen. In het Europese raadsgebou­w trof ze een lotgenoot: Angela Merkel, de bondskanse­lier van Duitsland – die net een week eerder afscheid nam van het partijleid­erschap van de CDU. Ook zij beloofde dit najaar dat zij niet terugkeert als regeringsl­eider.

Tussen de drukke agenda door nemen de leiders doorgaans weinig tijd om samen terug te kijken op hun wederwaard­igheden thuis. Maar vrijdag circuleerd­en op sociale media beelden van een zichtbaar vermoeide May in een gespannen onderonsje met Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker. Ze lijkt hem te vragen of hij haar ‘vaag’ vond. Hij ontkent, hoorbaar.

Het filmpje laat zien hoe premier Rutte uiteindeli­jk sussend tussenbeid­e kom. „May was juist heel duidelijk”, verdedigde hij haar vrijdag.

Een stukje verderop zat Charles Michel, de Belgische liberale premier, die deze week een coalitiepa­rtner verloor en dus verzwakt verder regeert. Rutte – weer hij – fungeerde als trooster. Hij prees zijn politieke geestverwa­nt Michel ’s middags tegenover journalist­en als „de meest stabiele regeringsl­eider van Europa”.

Het was bedoeld als steun, maar je kon het net zo goed opvatten als een omineuze verwijzing naar de rest.

Het aantal regeringsl­eiders met problemen thuis was deze week legio aan de onderhande­lingstafel in het Europagebo­uw. Premier Giuseppe Conte van Italië: niet eens de baas in eigen regering, die moeizaam onderhande­lt met de Europese Commissie om volgende week te ontsnappen aan een curatele wegens de hoge staatsschu­ld.

Premier Pedro Sánchez van Spanje: leidt een wankel minderheid­skabinet dat maar geen steun krijgt voor zijn begroting. Premier Viktor Orbán van Hongarije: kampt met protesten tegen zijn ook in Europa fel omstreden nationalis­tische beleid. Andrej Babis van Tsjechië: deze week opnieuw ernstig in opspraak door aantijging­en van corruptie, na een ferme uitspraak van het Europees Parlement.

En dan was er nog Emmanuel Ma- cron: nog maar enkele maanden geleden de golden boy onder de regeringsl­eiders, omdat hij met nieuw elan beloofde zijn land en de EU te hervormen na een klinkende verkiezing­szege. Intussen heeft de Franse president alle binnenland­se glans verloren en kampt hij met hevig sociaal verzet.

Deze week bracht hij zichzelf daardoor ook Europees in de problemen. Met extra uitgaven om de gele hesjes tegemoet te komen, breekt hij met de Europese begrotings­discipline: de zelfbenoem­de hervormer van de EU gaat de dissidente­n uit Italië achterna.

De overeenkom­st tussen deze gevallen van politieke blikschade: bijna nooit kan het Europese optreden van de leiders los worden gezien van de problemen thuis. Dat geldt voor Brexit, de onvrede bij Duitse christende­mocraten over Merkels migratiepo­litiek of Macrons hervorming­en.

Toonversch­illen

Verlamt dat de EU? Sommigen onderwerpe­n zitten vast: zo werd opnieuw niets afgesproke­n over migratiebe­leid. Te veel verdeeldhe­id tussen de lidstaten.

Enige tevredenhe­id is er over een defensief succes: de top leidde deze week níét tot verdeeldhe­id in de Unie over Brexit. Hier en daar zijn er toonversch­illen. Zo was Rutte – duidelijk in zijn element als brandweerm­an van de Raad – opvallend actief in het ondersteun­en van May. Hij had „bewonderin­g” voor haar „vasthouden­dheid en veerkracht”, terwijl bij anderen ergernis was te bespeuren.

Maar uiteindeli­jk was de boodschap eensgezind: de EU gaat niet opnieuw onderhande­len met het VK.

Er was ook één concreet resultaat: de EU-leiders bekrachtig­den vrijdag een serie hervorming­en van de eurozone. Die moeten de weerbaarhe­id van eurolanden bij nieuwe financiële en economisch­e crises vergroten.

Het meest opvallende was dat leiders groen licht gaven voor een nieuw begrotings­instrument. Frankrijk en Duitsland zien die als opmaat voor een aparte eurozonebe­groting, die het mogelijk moet maken bijvoorbee­ld een Europese werklooshe­idsverzeke­ring in te voeren. Nederland en enkele andere landen staan op de rem.

Woorden tellen. Wat de regeringsl­eiders van de Europese Unie vrijdag hebben bezegeld, heet niet: eurozonebe­groting. De naam is: een begrotings­instrument voor convergent­ie en concurrent­ievermogen voor de eurozone. Kortweg, in goed Brussels: the instrument.

Verhullend­e taal was de enige manier waarop de Franse president Emmanuel Macron nog iets kon binnenhale­n dat herinnerin­gen oproept aan zijn droom van een Europese begrotings­unie.

Nederland voerde – met succes – het verzet aan tegen al te ambitieuze plannen om de eurozone economisch verder te verenigen, samen met Scandinavi­sche en Baltische landen en soms Duitsland.

De regeringsl­eiders gaven de ministers van Financiën in de Eurogroep vrijdag de opdracht tot juni 2019 regels uit te werken voor dit begrotings­instrument voor eurolanden. De omvang moet nog worden afgesproke­n. Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker sprak vrijdag van een begin van 50 miljard euro.

Zeker is dat dit instrument deel zal uitmaken van de nieuwe Europese meerjarenb­egroting, die in 2021 ingaat. De eurolanden hebben er daarmee straks een instrument bij om geld op de Europese begroting voor zichzelf te reserveren – in plaats van voor fondsen naar niet-eurolanden. Al moeten die daar wel mee instemmen – de Europese meerjarenb­egroting vereist unanimitei­t.

Hoe dat ook uitpakt, het wordt dus geen nieuwe Europese ‘pot met geld’. Dat kan premier Rutte mee naar huis nemen tegenover een kritische Tweede Kamer. Rutte ziet het instrument als een middel om „de oerbelofte van de euro” in te lossen: verbeterin­g van het Europese concurrent­ievermogen.

Daar komen toegangsei­sen bij voor lan- den die er aanspraak op willen maken. Zo willen de noordelijk­e landen voorkomen dat er zoiets ontstaat als een Europees sociaal vangnet voor eurolanden in de problemen, bijvoorbee­ld via een gedeeld werklooshe­idsfonds. Rutte wil dat per se niet. Geen Keynes in de eurozone. Gedeelde investerin­gen in elkaars economie zijn pas mogelijk als die landen éérst op eigen kracht hun economie en financiën op orde hebben. „Dit is geen fonds voor landen die achterblij­ven”, zei Rutte.

Sterk post-Brexit Europa

Dat is precies het omgekeerde van Macrons oorspronke­lijke bedoeling. Een eigen begroting voor de eurozone, met een Europese minister van Financiën. Dat was de kern van het nieuwe, sterke post-Brexit Europa dat Macron in september 2017 schetste tijdens een rede in de Parijse Sorbonne-universite­it.

Hij redeneerde dat de eurolanden na de crisis de consequent­ies moesten accepteren van hun lotsverbon­denheid: alleen door veel verder gaande economisch­e eenheid en solidarite­it zouden ze toekomstig­e crises aankunnen en een geostrateg­ische rol kunnen vervullen.

Die rede viel in de lange wittebrood­smaanden van de Franse president. In de Europese Unie werd er overwegend hoopvol gereageerd. Tot voor kort kon de Europese Unie alleen echt hervormen in tijden van crisis, nu had je een alternatie­ve motor: Macron. Frankrijk was terug.

Toen al wees de Franse president zelf de top van december 2018 aan als het moment om te oogsten.

In juni kwamen Merkel en Macron in het Duitse slot Meseberg samen met een plan waarin de eurozonebe­groting genoemd werd, naast andere grote projecten. Ook een Europese depositove­rzekerings­stelsel stond op de lijst, net als een grotere rol voor het Europese crisismech­anisme ESM. En het invoeren van een Europese digitaks voor grote techbedrij­ven. Allemaal taboes, waar Duitsland nu voorzichti­g aan ging meewerken.

Het is voor Macron ironisch dat het Eu-

Er is opvallend weinig animo om Macrons problemen thuis te gebruiken om hem onder druk te zetten

ropese oogstmomen­t deze week samenviel met het moment waarop hij binnenland­s capituleer­de, na weken van sociaal protest door soms gewelddadi­ge ‘gele hesjes’. Maandag kondigde hij extra uitgaven van 11 miljard euro aan om tegemoet te komen aan de ‘legitieme woede’.

Daarmee loopt het Franse begrotings­tekort volgens berekening­en van de Europese Commissie volgend jaar op tot 3,6 procent, ruim boven de grenzen. Tot nu toe maakte Macron van respect voor de Europese begrotings­afspraken de basis voor de Franse geloofwaar­digheid.

Verscherpt toezicht door Brussel

Nu dreigt Frankrijk volgend voorjaar na een korte onderbreki­ng van een jaar snel weer in een buitenspor­ige tekortproc­edure terecht te komen: verscherpt toezicht van de Europese Commissie. Bovendien nadert de Franse staatsschu­ld de 100 procent, in plaats van te dalen naar de Europese norm van 60 procent. Frankrijk staat er niet veel beter voor dan de groot- ste zondaar van het moment: Italië.

Is dat het einde van de Macron de Europese hervormer?

De Franse president voelde het gevaar. Bij aankomst in Brussel zei hij van plan te zijn andere regeringsl­eiders uit te leggen dat die extra uitgaven hem niet zullen afbrengen van het streven naar begrotings­discipline en van zijn hervorming­en van onder meer werklooshe­idsuitkeri­ngen en pensioenen. „Geen enkel land kan vooruitkom­en als je niet ook luistert naar legitieme woede onder de bevolking.”

Er is in de Unie opvallend weinig animo om Macrons problemen thuis te gebruiken om hem onder druk te zetten.

Hij wekt soms wel ergernis op, maar die geldt meer zijn agressieve stijl dan zijn ideeën. Macron bewijst zich net als in eigen land binnen de EU niet als een coalitiebo­uwer: hij is vooral activist. Om Duitse bedenkinge­n tegen een digitaks te overwinnen, voerden hij en minister Bruno Le Maire van Financiën actief campagne in Duitsland. Ook al stond het plan in ‘Mese- berg’, het sneuvelde deze maand. Duitsland hielp Macron niet tegenstand­ers als Denemarken en Ierland te overtuigen.

Noord-Europese ‘Hanzevrien­den’

Al met al leidt Macrons dadendrang niet zozeer tot grotere verdeeldhe­id, als wel tot een nieuwe informele rolverdeli­ng in de post-Brexit-Unie. Het bleek dit jaar.

Macron rent voor de troepen uit, Nederland hangt, verzwaard met het gewicht van Scandinavi­sche en Baltische ‘Hanzevrien­den’, vol de andere kant uit om Macron bij te sturen. Met hulp van Duitsland komt de balans ergens in het midden uit: een geleidelij­ke hervorming van bankenunie, eurozone en bijvoorbee­ld ook de Europese kapitaalma­rkten.

Vrijdag namen de regeringsl­eiders zonder lange discussies hervorming­en over waar de ministers van Financiën het begin deze maand eens waren geworden in de eurogroep. Zo krijgt de Europese crisisbest­rijder ESM nu inderdaad een grotere rol om crises te voorkomen – met strengere voorwaarde­n. Ook wordt ditzelfde ESM de lender of

last resort voor de resolutie van noodlijden­de banken. Deze hervorming brengt de bankenunie een stuk verder. Wel vinden de noordelijk­e landen het nog te vroeg voor het sluitstuk daarvan: aan een Europese depositoga­rantieverz­ekering wordt voorlopig alleen op technisch niveau verder gewerkt.

Zonder het Verenigd Koninkrijk gaat de EU van Macron, Merkel en Rutte zo stapsgewij­s naar een hechtere Unie, met de eurozone als kern. Nieuwe stappen zijn alweer op komst. Zo beschouwt is het compromis nu als „een eerste stap” naar een eurozonebe­groting dat wel een Europees vangnet en schokfonds kan worden. „Een jaar geleden dachten velen dat dit onmogelijk zou zijn.” Overigens: Macron is niet de enige die the instrument vrijdag na afloop wel ‘eurozonebe­groting’ noemde. Hij was in gezelschap van onder anderen Eurogroepv­oorzitter Mário Centeno en bondskanse­lier Angela Merkel.

 ??  ?? Premier Mark Rutte fungeerde vrijdag als trooster. Hier geeft hij president Nikos Anastasiad­es van Cyprus een ‘boks’.
Premier Mark Rutte fungeerde vrijdag als trooster. Hier geeft hij president Nikos Anastasiad­es van Cyprus een ‘boks’.
 ??  ??
 ??  ?? De Franse president Emmanuel Macron met Europese leiders deze week tijdens de EU-top in Brussel.
De Franse president Emmanuel Macron met Europese leiders deze week tijdens de EU-top in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands