NRC

Nederland koopt weer tanks en extra gevechtsvl­iegtuigen

Om de toegenomen dreiging het hoofd te bieden schaft Nederland nu extra F-35’s aan. Zelfs de tank keert terug.

- Door onze redacteur

Karel Berkhout

Nederland koopt extra F-35-straaljage­rs en laat de tanks weer terugkeren bij de landmacht. Hiervoor trekt het kabinet extra geld uit, net als voor investerin­gen in onder meer cyberoorlo­gsvoering.

Dat staat in een ‘nationaal plan’ dat minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Om hoeveel extra geld het gaat, wordt pas in 2019 bekend bij de presentati­e van de Voorjaarsn­ota.

Nederland zou oorspronke­lijk 37 F-35-toestellen kopen, twee squadrons, terwijl Nederland sinds enige jaren helemaal geen eigen tanks heeft. De NAVO heeft nu gevraagd om een derde squadron, wat betekent dat Nederland nog eens ongeveer 15 F-35’s zou kopen. Dat zou bij de huidige – sterk gedaalde – prijs van 80 miljoen euro per stuk neerkomen op een eenmalige investerin­g van 1,2 miljard euro.

Met ruim vijftig F-35-jagers komt Nederland dan ook weer in de buurt van het aantal F-16-jagers, waarvan er nu nog ongeveer zestig in gebruik zijn. Met de F-35’s en de terugkeer van de tanks moet de Nederlands­e krijgsmach­t „robuuster” en „mobiel inzetbaar” worden, meldt Defensie. Dat is nodig „vanwege de instabiele­r wordende veiligheid­somgeving”. Volgens Defensie zijn er nu „meer en complexere dreigingen” dan voorheen. Aangenomen kan worden dat Defensie hiermee duidt op onder meer het agressieve optreden van Rusland en de conflicten in het Midden-Oosten, die een voedingsbo­dem zijn voor terrorisme in Europa.

Door de extra investerin­gen wil Nederland minder afhankelij­k worden van de Verenigde Staten en dichter bij de ‘2-procentsno­rm’ van de NAVO komen. In 2014 hebben de lidstaten van de NAVO namelijk afgesproke­n om hun uitgaven aan Defensie op termijn te verhogen tot 2 procent van het bruto binnenland­s product (bbp). Nederland geeft nu jaarlijks zo’n 10 miljard euro uit aan de krijgsmach­t, goed voor ongeveer 1,3 procent van het bbp – onder het Europese gemiddelde van 1,5 procent.

De ontwikkeli­ng van de F-35, voorheen aangeduid als Joint Strike fighter (JSF), is omstreden om zijn extreme ontwikkeli­ngskosten: 1.500 miljard dollar (1.328 miljard euro) tot nu toe. Uit vrees voor financiële gaten heeft Nederland een maximaal aankoopbed­rag voor de F-35 vastgestel­d, waardoor er steeds minder toestellen van het steeds duurdere toestel gekocht konden worden. De 37 toestellen waarop Nederland nu is uitgekomen, zijn goed voor globaal twee squadrons.

Spectacula­ir is de verwachte terugkeer van de tank. Tijdens de Koude Oorlog had Nederland grote tankdivisi­es en nog begin deze eeuw reden er meer dan honderd rond. Tijdens de opeenvolge­nde bezuinigin­gsronden op Defensie zijn die allemaal verkocht, wat een enorme mentale dreun was voor de landmacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands