NRC

Grote toename medicijnte­korten

Interne cijfers van de belangrijk­ste groothande­l tonen dat tekorten van generieke geneesmidd­elen dit jaar bijna verdubbeld­en.

- Door onze redacteur

Joris Kooiman

Geneesmidd­elentekort­en zijn een groeiend probleem in Nederland. Zowel de industrie als de politiek ziet in grotere voorraden een logische oplossing, maar vooralsnog wil niemand voor de kosten opdraaien.

Uit interne analyses van Mosadex, de grootste farmaceuti­sche groothan- del, waarover NRC beschikt, blijkt dat in oktober van dit jaar meer dan 600 generieke receptgene­esmiddelen niet leverbaar waren. In januari bedroeg dat aantal nog 340, daarvóór schommelde­n de tekorten rond de 200. Een middel telt als tekort voor Mosadex als het zeker vier weken niet leverbaar is. Volgens de groothande­l is dat de termijn waarbij serieuze problemen voor patiënten ontstaan.

Generieke medicijnen zijn geneesmidd­elen waarop geen patent rust en die door meerdere fabrikante­n worden gemaakt. Ruim driekwart van de in Nederland via de apotheek verstrekte medicijnen is generiek.

Marktparti­jen wijzen internatio- nale ontwikkeli­ngen aan als belangrijk­e oorzaak van de groeiende tekorten, waar ook het buitenland last van heeft. Mondiale prijsdruk en scherpe concurrent­ie zouden ertoe hebben geleid dat Aziatische grondstoff­enproducen­ten en medicijnen­fabrieken fuseren of de deuren sluiten. Daardoor zijn Europese fabrikante­n afhankelij­k van een steeds kleiner aantal leverancie­rs. Dat maakt de keten kwetsbaar.

Daarbij komt dat fabrikante­n, groothande­ls en apothekers te kleine voorraden aanhouden om tekorten langdurig op te vangen. Volgens de industrie maken de relatief lage prijzen in Nederland als gevolg van het preferenti­ebeleid het aanhouden van voor- raden, hoewel goedkoop, onaantrekk­elijk. Geneesmidd­elen zijn beperkt houdbaar. Een lading moeten vernietige­n is kostbaar bij deze lage winstmarge­s. Verzekeraa­rs en minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) spreken tegen dat prijzen in Nederland té laag zouden zijn.

Industrie en politiek zijn het er desondanks over eens dat grotere voorraden de oplossing zijn voor tekorten. Vraag is alleen wie die moet betalen. Minister Bruins gaat onderzoeke­n of hij partijen kan verplichte­n tot grotere voorraden, maar spreekt zich niet uit over wie de kosten moet dragen. Hoe de pil uitverkoch­t raakte E6-8

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands