NRC

Coalitie is verdeeld over oplossinge­n

Het ontpolitis­eren van een beladen kwestie knelt nu opeens voor de coalitie

- Guus Valk

De vier coalitiepa­rtijen lopen nu al vooruit op de uitkomsten van de ‘klimaattaf­els’.

Lange tijd vonden de coalitiepa­rtijen het wel prettig dat ze niet te concreet over het klimaat hoefden te praten. Het primaat van het klimaatdos­sier, een van de politiek gevoeligst­e van Rutte III, hadden ze veilig in handen van de polder gelegd. Maar nu de deadline van de zogeheten ‘klimaattaf­els’ nadert, beginnen de coalitiepa­rtijen van Rutte III steeds meer op die conclusies vooruit te lopen.

Ze hebben nog een kleine week, de onderhande­laars die aan de klimaattaf­els werken aan een definitief akkoord. Uiterlijk volgende week vrijdag, zo is nu afgesproke­n, moeten ze met voorstelle­n komen om de uitstoot van broeikasga­ssen in 2030 met 49 procent te vermindere­n ten opzichte van 1990.

Mocht het de onderhande­laars lukken een akkoord te presentere­n, dan moet het Planbureau voor de Leefomgevi­ng de plannen nog doorrekene­n. Daarna, over een paar maanden, moet de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie harde en ongemakkel­ijke keuzes maken.

Briljante ontdekking

Met name voor de VVD en het CDA wordt dit vervelend. In maart volgend jaar zijn de verkiezing­en voor de Provincial­e Staten. Vlak daarvoor met belastingm­aatregelen komen voor burgers of bedrijven, is niet handig. Uitstel van het akkoord, waardoor die beslissing­en over de verkiezing­en heen worden getild, zal beide partijen niet slecht uitkomen. VNO-NCWvoorzit­ter Hans de Boer, die aan de klimaattaf­els meedoet, zinspeelde deze week op uitstel, als de conclusies voor de werkgevers onbevredig­end zijn. Minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerra­ad.

CDA-fractievoo­rzitter Sybrand Buma en zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff namen die twijfel deze week over, al zeggen ze te hopen dat er volgende week een akkoord ligt. Buma had het in tv-programma Buitenhof over „een ingewikkel­d overleg”. Dijkhoff zegt dat er „misschien over een maand [aan de klimaattaf­els] wel een briljante ontdekking wordt gedaan”.

‘Een hoop stress’

De klimaatdis­cussie, zegt Dijkhoff, veroorzaak­t „een hoop stress” bij burgers. Als voorbeeld noemt hij een manifest van milieuorga­nisaties en energiebed­rijven van maart dit jaar, waarin staat dat vanaf 2021 geen plaats meer is voor cv-ketels. „Geen politicus had dat voorgestel­d, maar ik krijg elke week weer te horen dat dit gaat gebeuren. Dit tast het draagvlak aan.” Dat is het risico van polderen, zegt Dijkhoff. „Ze leggen de rekening altijd bij derden neer.” Wat politici altijd zo prettig vonden aan de klimaattaf­els, het ontpolitis­eren van een beladen kwestie, knelt nu opeens.

Daarom stellen de coalitiepa­rtijen nu al eisen. Sybrand Buma vindt dat burgers en de industrie niet gedwongen moeten worden tot vergroenin­g. De inmiddels geschrapte accijnsver- hogingen in Frankrijk, zei hij vorig weekend, kwamen voor rekening van „echte mensen met echte zorgen”. De Franse volkswoede mag niet overslaan op Nederland, suggereert hij. Dijkhoff zegt dat „huishouden­s niet op kosten mogen worden gejaagd”.

De ChristenUn­ie neemt dit argument nu over. Volgens een recente schatting neemt de energierek­ening volgend jaar gemiddeld met 327 euro per huishouden toe. In de Volkskrant zei fractievoo­rzitter Gert-Jan Segers vrijdag dat huishouden­s met een lager inkomen moeten worden ontzien, bijvoorbee­ld met een belastingk­orting.

Ieder zijn eigen klimaatakk­oord

Alleen D66 lijkt nog volkomen vertrouwen te hebben in de uitkomst van de klimaattaf­els. Ook deze partij marcheert inmiddels voor de klimaattaf­els uit. Fractievoo­rzitter Rob Jetten pleitte deze week nog voor een CO2heffing voor de industrie en energiesec­tor. VVD en CDA vinden het extra belasten van de industrie onbespreek­baar. En zo construeer­t iedere coalitiepa­rtij vooraf zijn eigen klimaatakk­oord.

Deze tegengeste­lde belangen dwingen de coalitie nu al, nog voordat het klimaatakk­oord er is, tot zogeheten ‘cockpitove­rleg’: bewindsper­sonen, fractievoo­rzitters en betrokken Kamerleden proberen de verschille­n achter de schermen uit te praten. Zodra de klimaattaf­els met hun definitiev­e plannen komen, zullen ze alsnog hun verschille­n openlijk uit moeten vechten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands