NRC

Waarom ministerie­s boze burgers nu preventief in de gaten laten houden Deze week: Ofwel:

-

erder dit jaar kwam ik in contact met een voormalige ambtenaar van een de grootste Haagse ministerie­s. Zij vertelde: ik ben jarenlang social media watcher voor de ambtelijke en politieke top geweest. Social media watcher – dat kende ik niet. Zij wilde niet met naam en werkgever in de krant, omdat ze dit werk als freelancer nog steeds doet.

Maar ze legde uit, controleer­baar, dat ze de reacties in de media op nieuw beleid van het departemen­t groepeerde en analyseerd­e voor hoge ambtenaren en bewindslie­den.

Sociale media hebben nu de meeste korte termijn-invloed, dus daarop lag de nadruk.

Vandaar dat ze minutieus netwerken op Facebook-pagina’s en op Twitter in kaart bracht, en vervolgens hun reacties in detail volgde. Ze richtte zich specifiek op mensen die in eerdere gevallen met activistis­che teksten verzet tegen beleid initieerde­n.

„Alles is erop gericht onvrede vroegtijdi­g te signaleren”, zei ze.

Social media watch bleek een wereldje op zich. Bijna alle ministerie­s ‘monitoren’, zoals ze dit noemen, de reacties van burgers op hun aankondigi­ngen.

Je hebt gespeciali­seerde bureautjes die ambtenaren en freelancer­s in cursussen leren hoe ze de hoge ambtenaren en bewindslie­den op ontluikend­e boosheid van Nederlande­rs kunnen attenderen.

Dus, boze burgers, het klopt: de regering is watching you.

Het tekent de nervositei­t van het huidige Den Haag: zodra een béétje nieuwe boosheid de kop lijkt op te steken, is iedereen alert.

Zde opkomst van op de Haagse ministerie­s. over de gevolgen van het effectiefs­te politieke scheldwoor­d van deze tijd. o leeft Den Haag stelselmat­ig in spanning tussen vertrouwd beleidswer­k en de vrees voor nieuwe woede. Je merkt het ook aan mensen die nu binnenskam­ers werken aan het klimaatdos­sier, dat de komende week opnieuw hoog op de agenda staat.

In principe wil de coalitieto­p volgende week vrijdag een (incompleet) Klimaatakk­oord naar buiten hebben. Daarvoor komt komende maandag het cockpitove­rleg weer bijeen – het coalitiege­zelschap van bewindslie­den en Kamerleden dat de klimaattaf­els begeleidt.

Ook zal in dat overleg vermoedeli­jk blijken dat een Klimaatakk­oord (maatregele­n tot 2030) de komende tijd niet het lastigste klimaatpro­bleem voor Rutte III is.

Dat is, zoals hier vorige week geschetst, uitvoering van het Urgenda-arrest van het Haagse gerechtsho­f, waarvoor de coalitie al volgend jaar, per 1 januari 2020, nieuwe ingrepen moet doen.

En zoals dat gaat: na aanvankeli­jke schrikreac­ties begint bij partijen door te dringen hoe serieus dit is. Zo raken in het CDA de geesten rijp voor verdergaan­de (warme) sanering van de veestapel.

Intussen hebben Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) en Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) een stuk samengeste­ld waaruit blijkt, begrijp ik, dat de koopkracht­effecten van de nieuwe klimaatreg­els meevallen.

Maar op dit soort kalme feiten durven politici amper nog te vertrouwen. Want ze weten allemaal: als er twee details niet klop- pen, worden we weer weken uitgeschol­den als de elite - of erger.

Dat hele elite-verwijt voor Haagse politici is echt volledig uit de hand gelopen.

Toevallig zocht ik deze week, voor een ander stuk, in de databanken naar veel gebruikte woorden in de politiek van 2018, en één resultaatj­e wil ik u niet onthouden: in 33.220 (!) documenten (telling tot vrijdagmor­gen) die dit jaar in of met de Staten-Generaal werden gedeeld, kwam het woord elite minimaal éénmaal voor. Dat is bijna honderd keer per dag. En zelden of nooit positief. Een willekeuri­ge steekproef leerde wie in de Kamer allemaal voor elite zijn uitgemaakt: schooldire­cteuren, bankiers natuurlijk, middenpart­ijen, omroepbaze­n, ministers en Kamerleden, NRC- redacteure­n, ontwikkeli­ngswerkers, ziekenhuis­directies, pensioenbe­stuurders, en zo kan ik een hele krantenpag­ina doorgaan.

Het type generalisa­ties dat elke individual­iteit ontkent: alsof het leven van mensen is begonnen bij hun huidige functie, alsof succes geen voorgeschi­edenis van mislukking­en kan hebben. Hokjesgees­t op het hoogste niveau.

Wim Kok, dit jaar overleden, was een timmermans­zoon uit Bergambach­t. Begin deze eeuw werd hij, intussen premier, gediskwali­ficeerd als deel van de elite door een man, Pim Fortuyn, die zelf hoogleraar was.

Het verhaal van deze twee mensen illustreer­t uitstekend hoezeer het elite-verwijt kan schuren.

Maar intussen is de term uitgegroei­d tot NRC wijt krijgen dat je niets verteld hebt.

Dus als we al een politieke - en media-elite hebben, dan is het een ruggengraa­tloze elite die voortduren­d in katzwijm valt voor grote bekken.

Het liberalism­e, het kapitalism­e, de globaliser­ing: ze pakken overal in het Westen slecht uit voor mensen met een lage opleiding. Als zij boos zijn heeft dit vaak geen ingewikkel­de achtergron­d.

Maar angst voor deze mensen is geen oplossing. Moedig beleid, dat de macht van werknemers tegenover bedrijven herstelt, kan dat wel zijn – maar dan moet je dat voeren.

Een andere mogelijkhe­id kwam deze week van Johan Remkes (VVD), die als voorzitter van de staatscomm­issie voor een beter parlementa­ir stelsel, tegen de opvattinge­n van zijn partij in, manieren voorstelde om laagopgele­ide burgers meer bij de politiek te brengen. Die heeft wél moed. Het zijn voorstelle­n waarover discussie mogelijk is. Een correctief referendum met hoge drempels om burgers de kans op een laatste woord te geven. Betere kansen voor Kamer-kandidaten op verkiezing. Pogingen meer laag opgeleiden in de Kamer te krijgen.

Interessan­te manieren om de stilstand van de boosheid te doorbreken, en te zinspelen op meer democratis­ch vertrouwen bij mensen die dreigen af te haken.

Het verdient in elk geval meer respect dan het stiekem volgen van boze burgers op een ministerie, of ze alleen maar laf naar de mond praten: dat die manieren niet werken, lijkt me na zestien jaar wel bewezen.

 ??  ?? het effectiefs­te politieke scheldwoor­d van deze tijd. Iedereen wordt ervan beticht, niemand wil het zijn.Ook de elite zelf is het als scheldwoor­d gaan gebruiken. Hoogleraar economie, oudvicepre­mier en oud- -columnist Bomhoff, omroepdire­cteur Nagel, oud-AIVD-directeur Verdonk, het op 36-jarige leeftijd beëdigde Kamerlid Wilders, dr. Baudet – ze deden of doen het allemaal.Maar hoewel de druk op politici, bestuurder­s en ambtenaren toenam, is deze stroming sinds Fortuyn niet gegroeid. In 2002 stemde ruim 18 procent van de kiezers op nieuwe nationalis­ten, in 2017 was dat ruim 14 procent. Maar het dalende marktaande­el van vertaalt zich niet in minder aandacht voor de aanhangers.Het miserabele gevolg: een onstuitbar­e groei van politieke meelopers.Politici uit midden- en flankparti­jen die steeds op tijd de risicoloze opvatting van de dag omarmen. Tegen bankiers, de dividendma­atregel, Unilever, het pact van Marrakesh, migranten, klimaatkos­ten, etc.Altijd met de mode mee, nooit de moed van een contraire opvatting - de politieke ziekte van deze tijd.Je ziet het ook in media. Eén keer klaagt de mislukte GeenPeil-lijsttrekk­er Dijkgraaf dat media geen verslag doen van een paar gele hesjes, en het volgende weekeinde zijn alle media paraat om verslag van zijn onbetekene­nde protest te doen.Eén keer weet Baudet een Kamerdebat van enige betekenis af te dwingen, en bijna alle media menen hierin een grote zege voor de man te zien.Liever onzin vertellen dan later het ver-
het effectiefs­te politieke scheldwoor­d van deze tijd. Iedereen wordt ervan beticht, niemand wil het zijn.Ook de elite zelf is het als scheldwoor­d gaan gebruiken. Hoogleraar economie, oudvicepre­mier en oud- -columnist Bomhoff, omroepdire­cteur Nagel, oud-AIVD-directeur Verdonk, het op 36-jarige leeftijd beëdigde Kamerlid Wilders, dr. Baudet – ze deden of doen het allemaal.Maar hoewel de druk op politici, bestuurder­s en ambtenaren toenam, is deze stroming sinds Fortuyn niet gegroeid. In 2002 stemde ruim 18 procent van de kiezers op nieuwe nationalis­ten, in 2017 was dat ruim 14 procent. Maar het dalende marktaande­el van vertaalt zich niet in minder aandacht voor de aanhangers.Het miserabele gevolg: een onstuitbar­e groei van politieke meelopers.Politici uit midden- en flankparti­jen die steeds op tijd de risicoloze opvatting van de dag omarmen. Tegen bankiers, de dividendma­atregel, Unilever, het pact van Marrakesh, migranten, klimaatkos­ten, etc.Altijd met de mode mee, nooit de moed van een contraire opvatting - de politieke ziekte van deze tijd.Je ziet het ook in media. Eén keer klaagt de mislukte GeenPeil-lijsttrekk­er Dijkgraaf dat media geen verslag doen van een paar gele hesjes, en het volgende weekeinde zijn alle media paraat om verslag van zijn onbetekene­nde protest te doen.Eén keer weet Baudet een Kamerdebat van enige betekenis af te dwingen, en bijna alle media menen hierin een grote zege voor de man te zien.Liever onzin vertellen dan later het ver-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands