NRC

Rapport Remkes bewijst noodzaak voor vernieuwin­g

-

at vier jaar geleden begon met ongenoegen over de toenemende politieke rol van de Eerste Kamer resulteerd­e deze week in een lijvig rapport van een staatscomm­issie met tal van voorstelle­n om het parlementa­ir stelsel en partijpoli­tieke systeem van Nederland aan te passen. Het rapport waaraan de in 2017 ingestelde commissie onder leiding van de Noord-Hollandse commissari­s van de koning en oud-minister Johan Remkes (Binnenland­se Zaken, VVD) anderhalf jaar werkte, heeft op het eerste gezicht een hoog déjà vu gehalte. Referendum, gekozen formateur, terugzendr­echt voor de Eerste Kamer, grotere invloed van de kiezer op wie er in de Tweede Kamer worden gekozen; zijn dit geen ideeën die de afgelopen decennia al regelmatig uitentreur­en waren besproken?

Dit is zondermeer waar. Vanaf 1953 bestudeerd­en diverse staatscomm­issies dan wel ‘gewoon’ samengeste­lde commissies mogelijke verbeterin­gen van het kiesstelse­l. De meeste suggesties in het afgelopen donderdag gepresente­erde rapport ‘Lage drempels, hoge dijken’ van de commissie-Remkes werden dan ook in één of andere vorm al eerder gedaan. In de meeste gevallen bleef het bij voorstelle­n. Er werd weliswaar veel gesproken, maar weinig besloten. De meest ingrijpend­e veranderin­g van het kiesstelse­l van de laatste vijftig jaar is nog altijd de verlaging van de kiesgerech­tigde leeftijd van 21 naar 18 jaar in 1972. Veel is het niet.

En dat terwijl de roep om verbeterin­g van het parlementa­ir stelsel al die jaren is blijven aanhouden. Terecht roept de commissie-Remkes de wetgever op om „zowel de aard en de omvang van de maatschapp­elijke tweedeling als ook de gevaren die onze democratis­che rechtsstaa­t binnen én buiten het politieke systeem kunnen bedreigen, serieus te nemen”. De commissie waarschuwt dat bij het uitblijven van verbeterin­gen „het gevaar van erosie van de institutie­s van de democratis­che rechtsstaa­t op de loer ligt”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands