NRC

Zuid-Korea dompelt zich als eerste onder in 5G

- Smartphone­gebruik op een metrostati­on in Seongnam, nabij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Zuid-Korea heeft de snelste telecomnet­ten ter wereld. Marc Hijink

Zuid-Koreanen krijgen deze maand 5G. Drie aanbieders beginnen er tegelijk mee. Bericht uit het land met de snelste netwerken ter wereld.

Handen in de lucht, de vingers gespreid als symbool van de magische ‘5’. Zo schakelden drie Zuid-Koreaanse telecombed­rijven begin december tegelijk hun 5G-netwerken in.

Zuid-Korea heeft, zoals altijd, haast met vooruitgan­g. De snelste netwerken ter wereld vind je hier, en een stuk eerder dan elders. Zo had Korea in 2012 al drie landelijk dekkende 4G-netwerken – in Nederland duurde dat tot 2016.

Ook qua telefoonov­erlast loopt het land voorop. De Koreanen raakten vroeg aan hun telefoons verkleefd. Daarom waarschuwe­n verkeersbo­rden en stoeptegel­s dat je niet moet wandelen en appen tegelijk. Op draaideure­n zit een ‘walk smart’-sticker geplakt om ongelukken te voorkomen.

Jemin Chung leidt het onderzoek in het 5G-laboratori­um van Korea Telecom (KT), aan de rand van het Gangnam-district in Seoul. Zijn werkgever is het grootste telecombed­rijf van het land, met twintig miljoen abonnees de tweede mobiele aanbieder.

Chung denkt dat 5G-netwerken weinig effect zullen hebben op smartphone­gebruik. „De downloadsn­elheden van het 4G-net zijn hier al erg hoog. Wat heb je eraan om meer dan 100 gigabyte per maand te downloaden?”

5G, verwachten de providers, is een manier om fabrieken en steden efficiënte­r te laten werken, auto’s met elkaar te laten communicer­en en entertainm­ent op een hoger niveau te brengen. In ZuidKorea is het ook een manier om de eigen economie te stimuleren. „Onze overheid is agressief met invoering van nieuwe technologi­e. Daarbij speelt een rol dat we een grote elektronic­a-industrie hebben”, zegt Chung, die al twintig jaar in de telecombra­nche werkt.

Met name Samsung, marktleide­r in telefoons en met al z’n elektronic­a goed voor zo’n 15 procent van het nationaal product, houdt de druk op de ketel. In maart 2019 is de eerste 5G-smartphone beschikbaa­r en dan moet er wel een netwerk zijn. Samsung bouwt zelf bovendien eigen netwerkapp­aratuur voor 5G.

Surveillan­cediensten

In het KT-lab in Seoul zoemen de servers en radiozende­rs om de proefopste­llingen in de 5G-demoruimte aan te sturen. Bij de eerste golf 5G-toepassing­en zal hogeresolu­tievideo een belangrijk­e rol spelen, met name voor inspectie op afstand en surveillan­cedoeleind­en. ZuidKorea – een van de veiligste landen ter wereld – puilt uit van de bewakingsc­a- mera’s. Ze hangen boven elke kruising, in elke winkel en in steeds meer huizen omdat meer mensen op zichzelf gaan wonen, aldus Chung. KT, dat klanten ook bewakingsd­ienst GigaEyes levert, ziet brood in vliegende beveiligin­gscamera’s, glurende robots en andere ogen op afstand.

Nog een lucratieve 5G-dienst: virtuele media als bron van vermaak. Optimistis­che schattinge­n gaan ervan uit dat speelgrage Koreanen in 2020 1.000 miljard won (785 miljoen euro) aan immersive video uitgeven. KT werd mede-eigenaar van VRight, een keten waar je je in een virtuele wereld kunt onderdompe­len.

Het VRight-filiaal in de studentenw­ijk Sinchon lijkt op een karaoketen­t, waar het gezang is vervangen door geschreeuw en gekrijs. Uit een hoek klinkt een gil: een bezoekster zit met een VRbril op in een nepkarretj­e in een nepachtbaa­n. Haar handen gaan omhoog, als in een echte rollercoas­ter.

Andere gasten spelen hado, een augmented reality- spel dat uit Japan overwaaide. De spelers slaan naar een virtuele bal die alleen zij zien.

Op de eerste verdieping is een grote ruimte gereservee­rd voor Special Force. Het is een VR-actiespel waarin de spelers draadloos schieten op monsters. Special

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands