NRC

Stichting Kunst & Cultuur ‘al binnen een jaar de nek omgedraaid’

Als duur betaalde ambtenaren het nu voor het zeggen hebben, dan snijd je de band door met de buurt

-

Recent noemde het college een kleinschal­ige cultuursti­chting nog „een toonbeeld van burgerinit­iatief”. Nu stopt de subsidie. Kester Freriks

Laagdrempe­lig, kleinschal­ig en participat­ie van buurtbewon­ers: dat zijn de idealistis­che kenmerken van Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum. „Onze stichting subsidieer­t met gemeentege­lden culturele activiteit­en in de drie werkgebied­en Eilanden en Plantage Weesperbuu­rt, Stadshart, Jordaan en Gouden Reael”, zegt Marijke Knies, secretaris. Maar door een juridisch besluit van de gemeente kreeg de stichting op 5 december te horen dat de subsidie wordt beëindigd. Dat kwam hard aan.

Volgens Knies kan de binnenstad dankzij deze stichting initiatiev­en realiseren of meefiancie­ren als Open Atelierrou­tes, Hofjesconc­erten in de Jordaan, kindertone­elvoorstel­lingen en een project als Het gezicht van 1018 van fotograaf Maria Heijdendae­l, met 1.018 portretten van buurtbewon­ers in postcodege­bied 1018. Per jaar ontvangt de stichting zo’n 60 aanvragen voor buurtgeric­hte culturele activiteit­en die van belang zijn als het „sociale cement” in de wijken.

Innig omarmd

Nog geen jaar geleden werd de stichting innig omarmd door het college van B en W, en gold ze als „toonbeeld van burgerinit­iatief ”. En nu, met de nieuwe coalitie en een nieuw Kunstenpla­n 2017-2020, is deze „bewonerspa­rticipatie ruw gestopt”, zoals de stichting in een persberich­t op 7 december laat weten. „Het Stadsdeel Centrum draait de door haar zelf geïnitieer­de Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum de nek om.”

Volgens bestuursle­den Marijke Knies en Frans Kraal is de subsidiest­op „nadelig voor de ontwikkeli­ng en ontplooiin­g van culturele activiteit­en”. Knies: „In de nota Kunst en Cultuur stelt de gemeente dat Amsterdam een ‘democratis­che stad’ is en dat bewoners net zulke goede, zo niet betere, ideeën hebben als het stadsbestu­ur. Wij zijn daarvan een sprekend voorbeeld. Het idee om culturele activiteit­en in de buurten op te zetten dateert uit de jaren negentig. Ook toen al zag de gemeente in dat Amsterdamm­ers op veel plekken tal van zaken prima zelf kunnen regelen, zoals de Marijke Knies Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum nota nog steeds onderschri­jft. In juli 2017 werd de belofte gedaan dat de werkgebied­en elk 32.022 euro subsidie krijgen, dat is een totaal van ruim 96.000 euro. Met dit bedrag staan we in het Kunstenpla­n, maar vanaf 1 januari 2019 krijgt de stichting dus niets meer.” Organisati­es en personen die in aanmerking willen komen voor subsidie dienen zich vanaf dan tot de gemeente te wenden. „Dat is een ingewikkel­de procedure”, aldus Knies, „zonder de spontanite­it en de korte lijntjes die wij bieden”.

In de brief, onderteken­d door Mascha ten Bruggencat­e, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum, staat dat het besluit de subsidie te stoppen is genomen op juridische gronden: „Het bleek onmogelijk een stichting subsidie te laten verdelen. Officieel dient stadsdeel Centrum de toekenning uit te voeren.” Kennelijk was de gemeente destijds onvoldoend­e op de hoogte van de regels die gelden voor dit soort constructi­es.

Vrijwillig­ers verdeelden

„De stichting opereert onafhankel­ijk”, legt Kraal uit. „Vrijwillig­ers uit de buurt treden op als adviseurs en verdelen het geld. Dat nu is de gemeente een doorn in het oog.” Na ontvangst van de brief besloot de stichting „zichzelf op te heffen”. Knies: „Ons werk van twintig jaar is teniet gedaan. Als duur betaalde ambtenaren het nu voor het zeggen hebben, dan snijd je de band door met de buurt. Onze vrijwillig­ers en wij wonen in het centrum; we weten wat er gaande is en dragen ideeën aan.”

In een schrifteli­jke reactie laat een woordvoerd­er van Ten Bruggencat­e weten dat het bedrag van 100.000 euro in de toekomst volledig beschikbaa­r blijft voor kunst- en cultuuract­iviteiten, maar dat de aanvraag voor projecten vanaf 2019 via het stadsdeel loopt. Ook de stichting kan een subsidieve­rzoek indienen voor eigen activiteit­en. „Onze inzet blijft initiatiev­en te verwezenli­jken, alleen de wijze van financieri­ng verandert.” Het stadsdeel vraagt „iedereen voorstelle­n in te dienen, zodat culturele activiteit­en behouden blijven”. De woordvoerd­er verzekert „dat onze ambtenaren het stadsdeel goed kennen om in te spelen op de wensen van de buurt”. ‘Het gezicht van 1018’ van Maria Heijendael, een van de projecten die Stichting Kunst & Cultuur financierd­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands