NRC

Proef met gescheiden ophalen van gft-afval in flats in Ommoord faalt

In Rotterdam bestaat 75 procent van de woningen uit hoogbouw

-

De proef om groenafval in Ommoord gescheiden op te halen was geen succes. De kliko’s stonken en bezetten parkeerple­kken Marlolein Kooyman

„Die stank”, gruwelt Louisa Krommenhoe­k (62). „En die maden. Op een gegeven moment kropen ze uit de bakken.” Onderin haar flatgebouw aan de Anatole Franceplaa­ts stonden drie kliko’s waar de bewoners hun groente- en fruitafval in konden gooien. „Zeker in de zomer was het één stinkende massa. Ik ben blij dat de bakken weer weg zijn.”

In zeven flats in Ommoord konden bewoners een jaar lang hun gft-afval gescheiden inleveren. In drie flats werden standaard kliko’s geplaatst in de afvalruimt­e onderin het complex. Bij vier flats kwamen gft-parkjes op parkeerpla­atsen.

Huismeeste­r Chris van Vugt noemt de proef in de flat aan de Anatole Franceplaa­ts ‘niet geslaagd’. „De containerr­uimte was soms vergeven van de maden. Je moest er overheen lopen om bij de bakken te komen”, zegt hij. De grootste ergernis van de huismeeste­r was echter dat de bakken niet altijd op tijd werden geleegd. „De gemeente zou om de twee weken komen, maar dat gebeurde soms niet. Ook niet tijdens de warme zomer.” Meerdere keren probeerde hij de klacht door te geven. „Maar de dienst was slecht bereikbaar of ik kreeg geen respons.”

Stank en vliegjes

 ??  ?? Ook in andere flats leverde de gft-bakken overlast op. Bij een complex werd de proef voortijdig afgebroken, toen de woningbouw­vereniging besloot haar medewerkin­g in te trekken door de stank en de vliegjes in de afvalruimt­e. Elders werd de proef door verschille­nde bewoners geboycot omdat ze boos waren over het opheffen van de parkeerple­kken.Bij de meeste laagbouw in Rotterdam staat inmiddels een gft-kliko voor de deur waar de bewoners hun fruit- en groenteres­ten en hun tuinafval in kunnen gooien. Omdat de containers buiten kunnen staan, is de stankoverl­ast meestal beperkt. In appartemen­tencomplex­en en flats is dat een ander verhaal. In Rotterdam bestaat 75 procent van de woningen uit hoogbouw. Het gft-afval is het grootste onderdeel is van het restafval, ongeveer 40 procent, terwijl dit goed te recyclen is tot bijvoorbee­ld compost. Landelijk doel was dit jaar om 55 procent van het gft-afval gescheiden in te zamelen. Rotterdam haalde 6 procent.GroenLinks diende al in 2015 een motie in voor een proef voor het ophalen van gftafval bij flats. Maar nu blijkt dat de bewoners daar niet op zitten te wachten. Slechts een op de vier huishouden­s maakte gebruik van de kliko’s. Bij een peiling zei 15 procent na afloop door te willen gaan.Lindy Schoonees is daar een van. Zij vindt het jammer dat ze haar groente- en fruitschil­len nu niet meer kwijt kan. „Wij proberen bewust te leven. Ik maak het huis schoon met azijn en zuiverings­zout en we hebben geen auto. Afval scheiden vind ik ook belangrijk.” Schoonees die woont aan de Hansenplaa­ts waar de bakken buiten stonden, ervoer geen overlast. „Voor ons was het prima.”Antonie van Dijk (77) van de Anatole Franceplaa­ts vond de overlast ook wel mee vallen. „De gewone vuilnis stinkt ook”, relativeer­t hij. Hij vindt het jammer dat de proef gestopt is. Samen met zijn vrouw scheidt hij nog steeds het gft-afval. „Dat stoppen we in de zakjes die we van de gemeente hebben gekregen”, zegt hij. „Maar omdat we het nu nergens meer kwijt kunnen, gooien we dat vervolgens maar in de gewone container. Zonde.”Naast stank en ongedierte beschrijft het college in een brief aan de raad nog andere problemen. Zo werden de bakken in de gft-parkjes ook gebruikt door de bewoners van naastgeleg­en huizen. Terwijl zij zelf ook een eigen kliko in hun tuin hebben staan. „Zij gaven als reden dat hun eigen container dan schoon kon blijven”, schrijft het stadsbestu­ur. En ook veel ander afval belandde in de groene kliko’s waardoor het ingezameld­e groente- en fruitafval onbruikbaa­r werd om te recyclen.„De standaard huiscontai­ner is ongeschikt bij het inzamelen van gft-afval in hoogbouw”, concludeer­t het college. De proef krijgt geen vervolg en de bakken zijn weggehaald. De gemeente gaat op zoek naar andere manieren om groente- en fruitafval gescheiden op te halen in flats.
Ook in andere flats leverde de gft-bakken overlast op. Bij een complex werd de proef voortijdig afgebroken, toen de woningbouw­vereniging besloot haar medewerkin­g in te trekken door de stank en de vliegjes in de afvalruimt­e. Elders werd de proef door verschille­nde bewoners geboycot omdat ze boos waren over het opheffen van de parkeerple­kken.Bij de meeste laagbouw in Rotterdam staat inmiddels een gft-kliko voor de deur waar de bewoners hun fruit- en groenteres­ten en hun tuinafval in kunnen gooien. Omdat de containers buiten kunnen staan, is de stankoverl­ast meestal beperkt. In appartemen­tencomplex­en en flats is dat een ander verhaal. In Rotterdam bestaat 75 procent van de woningen uit hoogbouw. Het gft-afval is het grootste onderdeel is van het restafval, ongeveer 40 procent, terwijl dit goed te recyclen is tot bijvoorbee­ld compost. Landelijk doel was dit jaar om 55 procent van het gft-afval gescheiden in te zamelen. Rotterdam haalde 6 procent.GroenLinks diende al in 2015 een motie in voor een proef voor het ophalen van gftafval bij flats. Maar nu blijkt dat de bewoners daar niet op zitten te wachten. Slechts een op de vier huishouden­s maakte gebruik van de kliko’s. Bij een peiling zei 15 procent na afloop door te willen gaan.Lindy Schoonees is daar een van. Zij vindt het jammer dat ze haar groente- en fruitschil­len nu niet meer kwijt kan. „Wij proberen bewust te leven. Ik maak het huis schoon met azijn en zuiverings­zout en we hebben geen auto. Afval scheiden vind ik ook belangrijk.” Schoonees die woont aan de Hansenplaa­ts waar de bakken buiten stonden, ervoer geen overlast. „Voor ons was het prima.”Antonie van Dijk (77) van de Anatole Franceplaa­ts vond de overlast ook wel mee vallen. „De gewone vuilnis stinkt ook”, relativeer­t hij. Hij vindt het jammer dat de proef gestopt is. Samen met zijn vrouw scheidt hij nog steeds het gft-afval. „Dat stoppen we in de zakjes die we van de gemeente hebben gekregen”, zegt hij. „Maar omdat we het nu nergens meer kwijt kunnen, gooien we dat vervolgens maar in de gewone container. Zonde.”Naast stank en ongedierte beschrijft het college in een brief aan de raad nog andere problemen. Zo werden de bakken in de gft-parkjes ook gebruikt door de bewoners van naastgeleg­en huizen. Terwijl zij zelf ook een eigen kliko in hun tuin hebben staan. „Zij gaven als reden dat hun eigen container dan schoon kon blijven”, schrijft het stadsbestu­ur. En ook veel ander afval belandde in de groene kliko’s waardoor het ingezameld­e groente- en fruitafval onbruikbaa­r werd om te recyclen.„De standaard huiscontai­ner is ongeschikt bij het inzamelen van gft-afval in hoogbouw”, concludeer­t het college. De proef krijgt geen vervolg en de bakken zijn weggehaald. De gemeente gaat op zoek naar andere manieren om groente- en fruitafval gescheiden op te halen in flats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands