NRC

Tesla Model 3

Bas van Putten test ’m: een mirakelse machine

- Tekst Bas van Putten Illustrati­e Anne Caesar van Wieren

De in maart 2016 groots onthulde Tesla Model 3 werd een nachtmerri­e voor de kleine fabrikant, die slecht was voorbereid op honderddui­zenden bestelling­en. Maar in de VS draait de productie nu volop en begin 2019 start, afkloppen, de levering in Europa. NRC reed hem in Californië, drie dagen..

De Model 3 moest de eerste betaalbare elektrisch­e middenklas­ser voor de massa’s worden, straalde Tesla-baas Elon Musk in maart 2016. Tesla’s eerste volumemode­l zou de energietra­nsitie van verbrandin­gsmotor naar elektrisch drastisch versnellen. Het publiek ondersteun­de die ambitie massaal – te massaal. Binnen een week noteerde Tesla 325.000 reserverin­gen, en dat aantal zou oplopen tot ver boven de 400.000.

Intekenaar­s betaalden grif 1.000 dollar of euro voorschot. Daarna verstomde het jubelen. Toen de productie in juli 2017 begon, ervoer Tesla wat het betekent om geen ervaring met massaprodu­ctie te hebben. Het bedrijf moest opeens meer auto’s leveren dan het ooit had gebouwd. En dat ging niet, niet meteen.

De production hell, zoals Musk zijn lijdensweg betitelde, liet zijn sporen na. De pers was lovend over de auto, maar de afwerking van de eerste exemplaren verried haastwerk. Slecht passende carrosseri­edelen, softwarepr­oblemen en gebarsten ruiten kwamen voor; in een enkel geval viel er spontaan een achterbump­er af.

 ??  ??
 ??  ?? Amerikanen­vreten hem. Terwijl Nederlands­e klanten met smart op hun auto wachten, is het in en rond San Francisco al vergeven van de Model 3’s. Opmerkelij­k. Ook de VS kennen belastingv­oordelen voor elektrisch­e auto’s, maar om deze auto- en benzinegek­ke natie tot de laadpaal te bekeren is meer nodig. Tesla vond de ook voor Amerikanen blijkbaar gouden mix van actieradiu­s, aanspreken­de prestaties en aantrekkel­ijke prijs. De nu goedkoopst­e Model 3 kost 46.000 dollar en is een mid-range-versie met een actieradiu­s van 430 kilometer. Het ‘low-range’ instapmode­l van 35.000 dollar, actieradiu­s 350 kilometer, wordt nog niet geleverd. De prijzen voor een tweemotori­ge ‘long-range’-Model 3 (500 kilometer) beginnen bij 53.000 dollar en kunnen voor de sportiever­e Performanc­e-variant met wat opties oplopen tot ruim boven de 70.000 dollar. Begin deze maand werd bekend dat het Long Range-model in Nederland minimaal 58.800 euro kost; een configurat­or voor de auto is online. Model 3 verkoopt in Trump-land als een dolle. Volgens financieel­nieuwssite Bloomberg.com stond de teller begin december op bijna 137.000 stuks. In oktober stond de ‘kleine’ Tesla op nummer 5 op de lijst van bestverkoc­hte sedans in de VS. Het effect op de balans werd direct zichtbaar. Het tot nu toe zwaar verliesgev­ende Tesla maakte in het derde kwartaal dit jaar een winst van 311,5 miljoen dollar (275 miljoen euro). Na alle wanklanken over Musks management­stijl en controvers­iële tweets, neemt de bedrijfsvo­ering op papier een geruststel­lend degelijke wending.Trotsstuur­t de Tesla-gids een elektrisch pretparktr­eintje vol aspirant-kopers door de fabriek in Fremont, Californië. In dat gigantisch­e complex met ruim tienduizen­d werknemers bouwt Tesla Model S en Model X en sinds enkele maanden bijna vijfduizen­d Model 3’s per week. Spastisch swingende robots en zwoegende arbeiders spelen business as usual onder de stichtelij­ke kalendersp­reuken boven de gangpaden: „ Excellence is not an act, it’s ahabit.” Ja ja, die les heeft Tesla in de opstartfas­e wel geleerd. Niet voor te stellen dat Musk in juni nog een gigantisch­e tent met een tweede assemblage­lijn op het fabriekste­rrein moest neerzetten om de kwakkelend­e productie aan te zwengelen. Na de Factory Tour pik ik de Model 3 op waarin ik als eerste Nederlands­e journalist langer dan een rondje om de kerk kan rijden. Drie dagen heb ik voor de meestbespr­oken auto van de wereld. Bij vertrek zie ik langs de snelweg opleggers vol Model 3’s op transport wachten.
Amerikanen­vreten hem. Terwijl Nederlands­e klanten met smart op hun auto wachten, is het in en rond San Francisco al vergeven van de Model 3’s. Opmerkelij­k. Ook de VS kennen belastingv­oordelen voor elektrisch­e auto’s, maar om deze auto- en benzinegek­ke natie tot de laadpaal te bekeren is meer nodig. Tesla vond de ook voor Amerikanen blijkbaar gouden mix van actieradiu­s, aanspreken­de prestaties en aantrekkel­ijke prijs. De nu goedkoopst­e Model 3 kost 46.000 dollar en is een mid-range-versie met een actieradiu­s van 430 kilometer. Het ‘low-range’ instapmode­l van 35.000 dollar, actieradiu­s 350 kilometer, wordt nog niet geleverd. De prijzen voor een tweemotori­ge ‘long-range’-Model 3 (500 kilometer) beginnen bij 53.000 dollar en kunnen voor de sportiever­e Performanc­e-variant met wat opties oplopen tot ruim boven de 70.000 dollar. Begin deze maand werd bekend dat het Long Range-model in Nederland minimaal 58.800 euro kost; een configurat­or voor de auto is online. Model 3 verkoopt in Trump-land als een dolle. Volgens financieel­nieuwssite Bloomberg.com stond de teller begin december op bijna 137.000 stuks. In oktober stond de ‘kleine’ Tesla op nummer 5 op de lijst van bestverkoc­hte sedans in de VS. Het effect op de balans werd direct zichtbaar. Het tot nu toe zwaar verliesgev­ende Tesla maakte in het derde kwartaal dit jaar een winst van 311,5 miljoen dollar (275 miljoen euro). Na alle wanklanken over Musks management­stijl en controvers­iële tweets, neemt de bedrijfsvo­ering op papier een geruststel­lend degelijke wending.Trotsstuur­t de Tesla-gids een elektrisch pretparktr­eintje vol aspirant-kopers door de fabriek in Fremont, Californië. In dat gigantisch­e complex met ruim tienduizen­d werknemers bouwt Tesla Model S en Model X en sinds enkele maanden bijna vijfduizen­d Model 3’s per week. Spastisch swingende robots en zwoegende arbeiders spelen business as usual onder de stichtelij­ke kalendersp­reuken boven de gangpaden: „ Excellence is not an act, it’s ahabit.” Ja ja, die les heeft Tesla in de opstartfas­e wel geleerd. Niet voor te stellen dat Musk in juni nog een gigantisch­e tent met een tweede assemblage­lijn op het fabriekste­rrein moest neerzetten om de kwakkelend­e productie aan te zwengelen. Na de Factory Tour pik ik de Model 3 op waarin ik als eerste Nederlands­e journalist langer dan een rondje om de kerk kan rijden. Drie dagen heb ik voor de meestbespr­oken auto van de wereld. Bij vertrek zie ik langs de snelweg opleggers vol Model 3’s op transport wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands