NRC

Wij zijn allen gele hesjes

-

Omdat Mark Rutte had gezegd dat we allemaal een geel hesje dragen, tot op zekere hoogte, ging ik op zoek naar het gele hesje in mezelf. En verdomd, het eerste woede-object dat ik aantrof was niet de verhoogde afvalstoff­enheffing maar Mark Rutte met een geel hesje aan. Waar Emmanuel Macron in zijn toespraak tot het volk zijn elitisme niet kon verbergen, schoot Mark Rutte zijn hesje-tot-op-zekerehoog­te aan en kroop op zijn knieën naar de mensen toe omdat „we allemaal onze zorgen hebben over ontwikkeli­ngen in de samenlevin­g”. Of de middenklas­se in staat was aan te pikken bij de economisch­e groei, vroeg hij zich af, en hoe gaan we om met het vraagstuk van migratie? Acht jaar al, Mark! riep het gele hesje in mij, acht jaar lang heb je de tijd gehad om over deze dingen na te denken, een begin van een antwoord is toch niet te veel gevraagd? Als je zo betrokken bent bij de zorgen van de gewone man, waarom stijgen dan almaar de lasten voor de burgers en dalen almaar de winstbelas­tingen voor grote ondernemin­gen? Waarom betalen Google, Amazon en Starbucks slechts symbolisch­e flutbedrag­jes voor hun aanwezighe­id in dit land? Waarom faciliteer je principiee­l de neoliberal­e zwendel en het meedogenlo­ze aandeelhou­derskapita­lisme?

Speurend naar het gele hesje in mezelf kwam ik ook Sybrand Buma tegen, die weliswaar een geel hesje uit de kofferbak van zijn dienstauto had gevist, maar dat on

der zijn gewone kleren droeg, zodat niemand het kon zien. Boze mensen moesten een stem krijgen in het klimaatdeb­at, vond hij, want die volkswoede, „daar dragen de klimaattaf­els medeverant­woordelijk­heid voor”.

Zo trachtte hij het brandpunt van die veronderst­elde woede te richten op de overlegstr­ucturen waar werd onderhande­ld over de klimaatdoe­len die in Parijs zijn afgesproke­n. Geen moreel leiderscha­p tonen, nee, vriendjes worden met de voxpop. Niet zelf een vergezicht ontvouwen voor de verduurzam­ing van maatschapp­ij en economie, maar eerst de autoriteit van de klimaattaf­els on- dermijnen om volgend jaar in de Kamer hun voorstelle­n te accepteren. Zoals Herman Tjeenk Willink vrijdag zei tegen NRC : „Politici wachten tot de klimaattaf­els met plannen komen en legitimere­n die achteraf politiek.”

Buma hing intussen de getapte volksjonge­n uit met de woorden „er is een elite die wil vergroenen en er is het volk dat zegt: makkelijk praten als je zelf in een gesubsidie­erde Tesla rijdt”. De politieke baas van christelij­k Nederland leeft van zulke tergend simpele dualiteite­n – engel of duivel, licht of duister, Tesla of energierek­ening. Zo gaat dat in zijn bovenkamer toe: zwart of wit, zus of zo, ditje hier en datje daar.

Rutte en Buma flikflooid­en zo op goed geluk met de onvrede waar ze zelf onderdeel van zijn – ik wist niet of we het moesten beschouwen als een vorm van betrekking­swaan of een complex soort masturbati­e, maar onsmakelij­k om te zien bleef het, Rutte als Jan Dijkgraaf en Buma als Henk Bres.

Het boze volk intussen bestond uit een halfgevuld­e touringcar verontrust­e burgers voor wie de tekst van

Vijftien miljoen mensen duidelijk te hoog gegrepen was. Een cameraploe­g snelde op een plukje demonstran­ten af. „We zijn woedend”, verklaarde een mevrouw in een geel hesje vriendelij­k.

Vijftien miljoen mensen, van wie er een kleine tweehonder­d stonden te vernikkele­n op de Erasmusbru­g. Zes doden in Frankrijk en in Nederland een demonstran­t met een loopneus.

De Nederlande­r ontsteekt pas in woede als je aan het palingtrek­ken of Zwarte Piet komt – pas via de omweg van cultureel-identitair protest komen ook zijn sociale grieven op tafel. Hij wist niet eens dat hij ze had, maar nu ze hier toch zijn…

De onvrede van de Nederlands­e gele hesjes bleef zodoende beperkt tot de gebruikeli­jke giftige commentare­n op Facebook, omdat vrijwel niemand de moeite nam de straat op te gaan en zijn stem te verheffen tegen de groeiende ongelijkhe­id en de uitholling van de publieke sector. Onze gele hesjes: woedend én lui, twee hoofdzonde­n in één klap. Ach, de Nederlande­r die zijn chronische pesthumeur aanziet voor een idee…

 ??  ?? Tommy Wieringa schrijft elke week een column op deze plaats.
Tommy Wieringa schrijft elke week een column op deze plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands