NRC

Grote sprong voor klimaat blijft uit

Het akkoord van Parijs staat na de top in Katowice nog fier overeind. Maar concrete toezegging­en voor ambitieuze­r beleid zijn er niet gedaan. Er zijn wel duizend kleine stapjes voorwaarts gezet Tot teleurstel­ling van velen is de klimaattop blijven steken

- Paul Luttikhuis

Een grote sprong is de afgelopen twee weken niet gemaakt op de klimaatcon­ferentie in Katowice, die zoals wel vaker bij klimaattop­pen pas zaterdagav­ond ver in blessureti­jd eindigde. Er zijn geen nieuwe beloftes gedaan om de opwarming van de aarde op een min of meer veilig niveau te houden. Maar er zijn volgens Michal Kurtyka, de Poolse voorzitter van de top, wel „duizend kleine stapjes voorwaarts” gezet.

Kurtyka, onderminis­ter van Milieu, doelde daarmee op de afspraken over de gebruiksaa­nwijzing (het Rulebook ) voor het Klimaatakk­oord van Parijs, dat officieel in 2020 in werking treedt. Die gebruiksaa­nwijzing is nu grotendeel­s klaar, zonder dat er is gemorreld aan eerdere afspraken. Het klimaatakk­oord van Parijs staat daarmee nog fier overeind.

Nog steeds zijn de partijen het er dus over eens dat de temperatuu­rstijging een flink stuk onder de 2 graden Celsius moet blijven en liefst onder de 1,5 graden. Dat laatste is niet vanzelfspr­ekend, zoals in Katowice bleek uit een meningsver­schil over de betekenis van het alarmerend­e rapport van het IPCC, het wetenschap­pelijk klimaatpan­el van de Verenigde Naties. Dat rapport verscheen in oktober en beschreef de grote risico’s van een temperatuu­rstijging van meer dan 1,5 graad.

Een aantal landen weigerde het rapport te ‘verwelkome­n’, ze wilden er alleen ‘kennis van nemen’. Nu staat er dat alle partijen ‘hun waardering en dankbaarhe­id’ uitspreken voor het werk van het IPCC. En er wordt een oproep gedaan aan alle landen om in hun klimaatbel­eid rekening te houden met de conclusies van het rapport.

Iedereen gelijk

In het Rulebook gelden voor alle landen dezelfde regels. Dat is van belang omdat het besef groeit dat ernstige klimaatont­wrichting alleen kan worden voorkomen als alle partijen, dus ook de ontwikkeli­ngslanden, hun verantwoor­delijkheid nemen. In het verleden hoefden arme landen geen verplichti­ngen op zich te nemen. Maar de klimaatdoe­len van Parijs kunnen onmogelijk worden gehaald zonder een bijdrage van ontwikkeli­ngslanden.

Wel is afgesproke­n dat armere landen – afhankelij­k van de mate van ontwikkeli­ng – er wat langer over mogen doen om aan

Michal Kurtyka Poolse voorzitter van de top

alle regels te voldoen. En rijke landen hebben toegezegd hen daarbij te helpen, met kennis en met geld.

China, dat in het klimaatver­drag officieel wordt beschouwd als een ontwikkeli­ngsland, heeft zich gecommitte­erd aan de afspraken van het Rulebook . Dat is een grote stap voor een land dat zich de afgelopen jaren weliswaar positief opstelt in de klimaatond­erhandelin­gen en een stevig klimaatbel­eid voert, maar dat niet houdt van internatio­nale pottenkijk­ers bij de uitvoering van dat beleid.

Een smet op het Katowice-akkoord is dat het niet is gelukt het eens te worden over handel in emissierec­hten. Al in het eerste klimaatver­drag, het Kyoto-protocol uit 1997, werden daarover afspraken gemaakt. Die liepen destijds uit op een mislukking, met corruptie en dubbeltell­ingen als gevolg, zonder dat het klimaat er veel mee opschoot. Brazilië, dat via emissiehan­del hoopt het behoud van zijn tropische bossen te gelde te maken, probeerde een zwak voorstel voor regulering van de koolstofma­rkt door te drukken. Maar rijke landen herinnerde dat aan het drama van Kyoto; zij waren daartoe niet bereid. Het onderwerp is daarom doorgescho­ven naar de klimaattop van volgend jaar.

De druk neemt toe

Rijke landen, waaronder Noorwegen en Duitsland, hebben extra geld toegezegd voor het Green Climate Fund. De Wereldbank zal tussen 2021 en 2025 200 miljard dollar besteden aan het klimaat. Dat hielp om vertrouwen te winnen van ontwikkeli­ngslanden.

Tot teleurstel­ling van velen zijn de onderhande­lingen blijven steken in technische details, hoe belangrijk die ook zijn voor de uitvoering van ‘Parijs’. Er zijn wel landen die hun ambities willen verhogen, concrete toezegging­en zijn er nauwelijks.

Met wat nu op tafel ligt stijgt de temperatuu­r tot het eind van de eeuw met 3 graden of meer. De druk neemt toe om nog voor Parijs in 2020 in werking treedt het ambitieniv­eau te verhogen. Er is daarvoor nog één laatste kans: een speciale klimaatbij­eenkomst voor regeringsl­eiders in september volgend jaar bij de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties in New York – niet voor niets ver van het belangrijk­e, maar moeizame gekrakeel van de klimaatond­erhandelaa­rs.

Adaptatie

Aanpassing aan klimaatver­andering. Nederland, dat wegens zijn lage ligging jaarlijks zeker 1 miljard euro uitgeeft om de gevolgen van klimaatver­andering vóór te blijven, dringt in de klimaatond­erhandelin­gen aan op meer aandacht voor adaptatie – al was het maar omdat het kansen biedt voor het Nederlands­e bedrijfsle­ven. (Zie ook ‘Mitigatie’.)

Bomen

Kunnen helpen bij het terugdring­en van klimaatver­andering, omdat bomen broeikasga­ssen opnemen. Veel landen, waaronder Polen, hebben het planten van bomen opgenomen in hun klimaatpla­nnen. Er is discussie over ‘vermeden houtkap’. Brazilië vindt dat het extra punten verdient vanwege het besluit om bossen juist niet te kappen.

Chili

Het land dat COP25, de volgende klimaattop, organiseer­t. Brazilië, dat zich aanvankeli­jk daarvoor had gemeld, wil niet meer na de verkiezing van de rechtse populist Jair Bolsonaro tot president. Bolsonaro overweegt om, net als de VS, zijn land uit het klimaatakk­oord van Parijs terug te trekken (zie ‘Free rider’).

Duitsland

Land dat de zwakte van de Europese Unie op dit moment zichtbaar maakt. Met een bondskanse­lier die op weg is naar de uitgang, een nog niet helemaal uitgewoed schandaal met dieselauto’s en een toenemend probleem om de eigen klimaatdoe­lstellinge­n te halen. Duitsland verzet zich mede daarom tegen het verhogen van de Europese klimaatamb­itie. (zie EU)

EU

Het derde grote onderhande­lingsblok van industriel­anden, naast China en de VS. Door het wegvallen van de VS werd verwacht dat Europa en China gezamenlij­k zouden optrekken. Dat is in Katowice niet gelukt. De Chinezen vinden de EU te vaag en missen de krachtige vuist waarmee de VS soms op tafel slaan. Bovendien slaagde de EU er in Katowice niet in om de onderlinge verdeeldhe­id te maskeren. (Zie ‘High Ambition Coalition’.)

Free rider

Land dat profiteert van het klimaatbel­eid van anderen, zonder zelf veel actie te ondernemen. De VS dreigen onder Donald Trump, die zich uit het klimaatakk­oord van Parijs wil terugtrekk­en, de grootste free rider te worden. Ook Australië, en mogelijk Brazilië onder Bolsonaro, ontwikkelt zich tot free rider. (Zie ‘USA’.)

Guterres, António

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, noemde bij de opening een mislukking in Katowice „niet alleen immoreel, maar suïcidaal”. Hij keerde in de laatste dagen van de klimaattop onverwacht terug omdat een mislukking dreigde. Guterres heeft landen uitgenodig­d om in september volgend jaar met voorstelle­n te komen om de uitstoot van broeikasga­ssen sneller terug te dringen dan ze hebben beloofd.

High Ambition Coalition

Groep van landen onder aanvoering van de EU die pleiten voor een ambitieuze­r klimaatbel­eid. In Parijs in 2015 speelde de groep een rol bij het winnen van vertrouwen van met name armere ontwikkeli­ngslanden. In Katowice kon de coalitie amper een vuist maken. De EU maakt deel uit van de groep, maar veel lidstaten ontbraken. België was er bijvoorbee­ld niet bij omdat de Vlaamse regering de oproep van de High Ambition Coalition niet tijdig goedkeurde.

IPCC

Wetenschap­pelijk klimaatpan­el dat op verzoek van de klimaattop in Parijs onderzoek deed naar de mogelijkhe­id om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad. Kwam in oktober met de conclusie dat het nog kan, maar alleen als heel snel ongekende maatregele­n worden ondernomen. In Katowice werd voortduren­d naar het rapport verwezen, maar dat heeft (nog) niet geleid tot concrete actie.

Justice

Veelbespro­ken thema bij klimaatond­erhandelin­gen, ook weer in Katowice. Dit gaat over de erkenning dat de landen die maar weinig hebben bijgedrage­n aan klimaatver­andering er het zwaarst door worden getroffen. (Zie ook ‘Loss and damage’.)

Kyoto

Stad in Japan waar in 1997 het eerste klimaatver­drag werd gesloten. Het Kyotoproto­col maakte een onderschei­d tussen arme en rijke landen. Alleen die laatste werden verplicht om actie te ondernemen. Ze mochten dat ook doen in ontwikkeli­ngslanden en de resultaten daarvan op hun eigen conto bijschrijv­en. Turkije heeft in Katowice tot op het allerlaats­t, maar zonder succes, geprobeerd zichzelf tot ontwikkeli­ngsland te laten uitroepen.

Loss and damage

Gevoelig en sinds een aantal jaren vast thema voor ontwikkeli­ngslanden. Het gaat over schade door klimaatver­andering als aanpassing niet meer lukt. Arme landen stellen daarvoor de industriel­anden aansprakel­ijk. Die proberen het onderwerp telkens in een voetnoot van de slotverkla­ring weg te drukken. Dat wordt echter steeds moeilijker. (Zie ‘Justice’.)

Mitigatie

Onderhande­lingsjargo­n voor de reductie van de uitstoot van broeikasga­ssen. Voor rijke landen het belangrijk­ste thema van de klimaatond­erhandelin­gen. In Katowice werd het noodzakeli­jke debat over (verdere) mitigatie door voorzitter Polen zoveel mogelijk vermeden.

Nationally Determined Contributi­ons (NDC’s)

Officiële benaming voor het klimaatbel­eid van landen, die daarin hebben vastgelegd hoe ze vrijwillig maar niet vrijblijve­nd bijdragen aan het voorkomen van wereldwijd­e opwarming. NDC’s moeten vanaf 2023 iedere vijf jaar ‘meegroeien’ met het probleem. Nederland heeft samen met Costa Rica voor de komende twee jaar het voorzitter­schap op zich genomen van het NDC Partnershi­p, waarin inmiddels 38 landen hun kennis over klimaatbel­eid delen.

Obama

De vorige president van de Verenigde Staten, die voorafgaan­d aan de klimaattop in Parijs in 2015 een deal sloot met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Die deal stond aan de basis van het klimaatakk­oord van Parijs.

Parijs

Stad waar in 2015 een politiek akkoord werd gesloten over klimaat. De klimaattop vond plaats onder een uitzonderl­ijk gunstig gesternte, waardoor het verlammend­e onderschei­d tussen arme en rijke landen voor het eerst werd doorbroken.

Free riders: profiteren van het klimaatbel­eid van anderen, zonder zelf in actie te komen

In Katowice is vastgelegd hoe het akkoord van Parijs wordt uitgevoerd. (Zie ‘Rulebook’.)

Quasi-wetenschap­pelijk

Verwijt dat critici gebruikten over een bijeenkoms­t tijdens de klimaattop in Katowice door de Poolse mijnwerker­sassociati­e en het Amerikaans­e Heartland Institute, waarin de betrokkenh­eid van de mens bij de opwarming van de aarde in twijfel werd getrokken. Om die reden werd Polen voorafgaan­d aan de top gedwongen de geplande voorzitter, minister van Milieu Jan Szyszko te vervangen door zijn onderminis­ter Michal Kurtyka. Szyszko stond in het verleden bekend als klimaatsce­pticus.

Rulebook

Uitgebreid­e lijst met afspraken over de uitvoering van het klimaatakk­oord van Parijs. Daarin is vastgelegd hoe landen hun reductie van broeikasga­ssen berekenen, bijhouden en laten controlere­n. Het grote succes van Katowice is dat over bijna alle onderdelen van de lijst een akkoord is bereikt en dat de afspraken voor alle landen hetzelfde zijn. (Zie ‘Parijs’.)

Stocktake

Onderhande­lingsjargo­n voor de afspraak in het akkoord van Parijs om vanaf 2023 iedere vijf jaar de beloftes over de reductie van broeikasga­ssen te herzien (dat wil zeggen: aan te scherpen). Veel landen hopen dat er nog voor Parijs in 2020 officieel in werking treedt een informele stocktake gaat plaatsvind­en. Dat zou dan moeten gebeuren in september 2019. (Zie ‘Guterres’.)

Talanoa

Een onder voorzitter­schap van Fiji begonnen dialoog met de bedoeling om zo snel mogelijk de klimaatamb­ities van landen te verhogen. Ook een uitnodigin­g aan landen om gevoelige onderwerpe­n aan te kaarten zonder dat er meteen allerlei verwijten volgen. Heeft weinig opgeleverd.

USA

Land dat onder president Donald Trump heeft besloten zich bij de eerst mogelijke gelegenhei­d (november 2020) terug te trekken uit het klimaatakk­oord van Parijs. Deze week zei Trump in een interview dat Amerika door deelname aan het klimaatakk­oord „biljoenen dollars, biljoenen dollars voor niks, zou hebben moeten betalen”. (Zie ‘Free rider’.)

Vanuatu

Klein eilandstaa­tje in de Stille Oceaan dat zich stevig roerde op de klimaattop. Minister van Buitenland­se Zaken Ralph Regenvanu zei dat „de onderhande­laars uit de VS en andere rijke landen op de klimaattop voortduren­d rode lijnen trekken als ‘loss and damage’ ter sprake komt”.

Well below

Vage aanduiding voor het doel om de opwarming duidelijk onder de 2 graden te houden. Moet vooral de intentie weergeven. (Zie ‘IPCC’.)

X-factor

Lijkt te zijn uitgewerkt voor de Amerikaans­e oud-vicepresid­ent Al Gore. Hij kreeg de Nobelprijs voor de manier waarop hij klimaatver­andering op de internatio­nale agenda zette, en teert op dat oude succes. Had in Katowice slechts een bijrolletj­e.

Yellow vest

Veelgehoor­de term in Katowice, die verwijst naar het gelehesjes­protest in Frankrijk, waarmee werd gewaarschu­wd dat rekening moet worden gehouden met betrokkenh­eid van burgers bij klimaatbel­eid. Sommigen verwezen naar Brussel waar in het weekeinde voor de klimaattop door zo’n 600 ‘gele hesjes’ werd gedemonstr­eerd, maar bijna tegelijker­tijd door meer dan 65.000 klimaatact­ivisten.

Zeespiegel

Door klimaatver­andering veroorzaak­t fenomeen dat zich weinig aantrekt van onderhande­lingen en blijft stijgen zolang de opwarming doorgaat.

 ??  ??
 ?? FOTO KACPER PEMPEL/REUTERS ?? Michal Kurtyka, voorzitter van de klimaattop in Katowice, maakt een vreugdespr­ong na de laatste sessie.
FOTO KACPER PEMPEL/REUTERS Michal Kurtyka, voorzitter van de klimaattop in Katowice, maakt een vreugdespr­ong na de laatste sessie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands