NRC

Deze keer was België te sterk

België is voor het eerst wereldkamp­ioen hockey. De finale tegen Nederland werd zondag met sudden death shoot-outs beslist.

- De Belgische hockeymann­en vieren hun overwinnin­g op Nederland in de WK-finale in het Indiase Bhubaneswa­r. Door onze redacteur Rogier van ’t Hek

De Belgische hockeyers konden het niet geloven. Arthur De Sloover had ze zojuist naar de wereldtite­l geschoten. Of toch niet? De videoschei­dsrechter moest uitkomst bieden, De Sloover zou tijdens zijn shoot-out de bal met de voet hebben geraakt, claimde de Nederlands­e doelman Pirmin Blaak. Inderdaad, zo wezen de vertraagde beelden op de schermen in het Kalinga Stadium in Bhubaneswa­r uit. Geen doelpunt. Na een uur doelpuntlo­os spel en tien shoot-outs was de WK-finale tussen België en Nederland nog altijd niet beslist. Er moesten nog minimaal twee shoot-outs volgen.

De Belgen waren eerst aan de beurt in de sudden death, en Florent van Aubel faalde niet. Voor Nederland meldde zich vervolgens Jeroen Hertzberge­r op de 23-meterlijn. De 32-jarige aanvaller was bij zijn eerste poging om keeper Vincent Vanasch binnen acht seconden te passeren, succesvol geweest, maar bezweek dit keer onder de druk. België toch we- reldkampio­en. Een ploegprest­atie die tot nu toe alleen door de Belgische korfbalplo­eg, in 1991, is geëvenaard.

De wereldtite­l is een prachtig eind van een verhaal dat begon in 2005. Toen werd de Nederlande­r Bert Wentink aangesteld als technisch directeur van de Koninklijk­e Belgische Hockey Bond (KBHB). Hij kreeg van de net aangetrede­n voorzitter Marc Coudron de opdracht België naar de wereldtop te brengen. Coudron droomde van de Olympische Spelen, die hij in de zeventien jaar dat hij zelf internatio­naal hockeyer was, telkens misliep. Het was een ambitieuze opdracht die Wentink meekreeg: hockey werd in België toch vooral gezien als een Franstalig­e sport, de KBHB telde slechts 15.000 leden, en de sport moest het stellen zonder media-aandacht en sponsors.

50.000 hockeyers in België

Wentink richtte het topsportpr­oject ‘Be Gold’ op, dat voor de opleiding moest zorgen van hockeytale­nt voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Uniek in de geschieden­is van de Belgische teamsport. De best mogelijke voorwaarde­n werden geschapen, niet alleen voor de nationale (jeugd)teams, ook voor de clubs. „We zijn vooral bezig geweest om een goede en gezonde infrastruc­tuur neer te zetten, met onder meer goede trainers voor iedereen”, zei voorzitter Coudron in november in NRC . In 2005 waren er in België circa vijftig clubs, nu telt het land bijna honderd hockeyvere­nigingen, waar bijna 50.000 mensen wekelijks plezier hebben met stick en bal. Aantallen die nog schril afsteken bij Nederland, dat meer dan driehonder­d hockeyclub­s en 250.000 hockeyers telt.

Terug naar de opdracht van Wentink: van België een tophockeyl­and maken. Dat ging sneller dan gepland. Twee jaar na zijn aanstellin­g kwalificee­rden de Red Lions zich, dankzij een derde plaats op het Europees kampioensc­hap, voor de Spelen van Beijing in 2008. Dat de ploeg daar slechts als negende eindigde, werd voor lief genomen, Rio was immers het grote doel. De Belgen kwalificee­rden zich niet voor het WK van 2010, maar bij de Spelen van Londen in 2012 was België er weer bij. Een vijfde plaats betekende een grote stap vooruit, het podium kwam in zicht.

Niet te vroeg juichen

Daarvoor werd de hulp ingeroepen van nog een Nederlande­r. Toon Siepman, in Nederland vooral bekend als de man van de sleeppusht­echniek, en Jeroen Delmee, voormalig aanvoerder van Oranje, waren als assistente­n betrokken bij de Belgische nationale ploeg. En in 2012 kwam Marc Lammers erbij als bondscoach. Hij leidde België in 2013 naar Europees zilver en een jaar later naar de vijfde plaats op het WK in Den Haag, de hoogste eindklasse­ring ooit en een bewijs van de progressie.

Lammers nam die zomer onverwacht afscheid van de Belgen, en Delmee werd aangesteld als zijn opvolger. Hij zou Rio niet halen, Wentink wel. Het werd zijn finest moment als technisch directeur van de Belgische bond. Niet alleen werd Nederland in de halve finale verslagen, ook kon België de eerste olympische medaille in een teamsport vieren. En de les van de verloren finale tegen Argentinië werd meegenomen naar Bhubaneswa­r: niet te vroeg juichen. Dat dat zondag toch weer even gebeurde, had geen gevolgen. België is wereldkamp­ioen. Nederland was zo dichtbij

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands