NRC

Coalitie verdeeld over nieuw plan Lelystad Airport

Het kabinet zet de deur open voor nieuwkomer­s op Lelystad Airport. Van de vier coalitiepa­rtijen ziet alleen de VVD dat zitten.

- Mark Duursma Door onze redacteur

De tegenstell­ing in het kabinet over Lelystad Airport is verder aangescher­pt. Dat komt door een gewijzigd plan van minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur en Waterstaat, VVD) waarin zij ingaat tegen een voorwaarde die D66 en ChristenUn­ie stellen aan uitbreidin­g van het vliegveld.

Lelystad Airport moet vanaf 2020 fungeren als overlooplu­chthaven voor Schiphol. Door Europese vakantievl­uchten te verhuizen naar Lelystad ontstaat op Schiphol ruimte voor zakelijke en interconti­nentale vluchten, waardoor Schiphol een mondiaal knooppunt kan blijven.

Om luchtvaart­maatschapp­ijen te laten verhuizen, en te voorkomen dat er in Lelystad ‘autonome groei’ van nieuwe maatschapp­ijen ontstaat, heeft de regering een juridisch instrument nodig. Deze verkeersve­rdelingsre­gel (VVR) voldoet echter niet aan de eisen die de Europese Commissie stelt. Een aangepaste versie is begin december ingetrokke­n omdat goedkeurin­g kansloos was.

Vrijdagavo­nd liet Van Nieuwenhui­zen de Tweede Kamer weten dat zij de VVR nu zodanig wil aanpassen dat luchtvaart­maatschapp­ijen die niet op Schiphol vliegen toch ruimte krijgen op Lelystad Airport. Met het toestaan van deze zelfstandi­ge groei wil ze Brussel tegemoetko­men. Tegelijker­tijd wil zij vasthouden aan een overlooplu­chthaven.

Ingewijden betwijfele­n of een nieuwe versie van de VVR kansrijk is. De Europese eis van markttoega­ng voor nieuwkomer­s staat haaks op de beperkende voorwaarde die de mi- nister aan gebruikers van Lelystad wil stellen. Zonder beperking staat Lelystad open voor budgetmaat­schappijen als Ryanair en Wizz Air, nu actief op Eindhoven Airport, die geen ruimte op Schiphol achterlate­n.

Daarnaast heeft Van Nieuwenhui­zen dus een politiek probleem. Kamerleden Eppo Bruins (CU) en Jan Paternotte (D66) herhaalden dit weekend hun eis dat Lelystad alleen open kan als overlooplu­chthaven. Het CDA is aan het schuiven, bleek toen fractievoo­rzitter Sybrand Buma zich hier zondag in een talkshow in Diepenheim bij aansloot. Buma: „Vrachtvluc­hten en autonome groei zijn uitgeslote­n.” Alleen de VVD wil Lelystad Airport per se door laten gaan.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met de minister over Lelystad Airport. Oppositiep­artijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren willen uitbreidin­g van het vliegveld verder uitstellen of afblazen. Actiegroep­en van bewoners zijn woedend over de nieuwe plannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands