NRC

Wat begon met huiswerkst­ress werd een psychose-risico

-

Wubby Luyendijk aar zit ze dan, in de statige rechtszaal. Alleen, zonder advocaat. Moeder Désirée vindt dat „ondeskundi­ge jeugdhulpv­erleners” haar tiener „hebben laten bungelen”. In het bankje ernaast: de gezondheid­szorgpsych­oloog, tegelijker­tijd vestigings­manager én supervisor én casemanage­r. Zij wel met advocaat. De tuchtrecht­er laat zich bijstaan door drie zorgverlen­ers en een collega-rechter.

„Kent u elkaar”, vraagt de tuchtrecht­er. Nee, antwoordt de moeder monter, we hebben elkaar nooit ontmoet. De rechter trekt zijn wenkbrauwe­n op: „De gz-psycholoog nodigde u uit voor een gesprek. Maar u wilde niet, u wilde naar de tuchtrecht­er.”

De toon is bits. Maar deze moeder, ze is ook gezondheid­swetenscha­pper, laat zich niet van haar stuk brengen. We mailden, zegt ze, en we belden. „Maar toen mijn man en ik tegen onze eigen dochter werden uitgespeel­d, hebben we het traject stopgezet.”

Haar dochter was elf toen ze met stressklac­hten vastliep in de brugklas. Huiswerk plannen lukte niet: ze miste overzicht, kon zich niet concentrer­en. School had geen idee hoe dat kwam, de huisarts evenmin. Wat doen bezorgde ouders dan? Die gaan op zoek naar hulp. Met profession­als krijgen ze hun dochter hopelijk back on track. Maar klopte de diagnose? Waren deze hulpverlen­ers deskundig? En was de behandelin­g wel de juiste?

Na aanmelding bij de jeugd-ggz vullen dochter, ouders en klassenmen­tor vragenlijs­ten in. Drie maanden later stelt een orthopedag­oog vast dat het meisje lijdt aan attention deficit disorder (ADD). Er komt een stappenpla­n, onderteken­d door ouders, dochter en een behandelte­am zonder psychiater maar met psychologe­n, orthopedag­ogen en de aangeklaag­de psycholoog. Ouders en dochter krijgen „psychoeduc­atie” is de afspraak, en de 13-jarige „begeleidin­g”. Als resultaat uitblijft krijgt ze medicijnen.

Maar die pillen (ritalin) kwamen meteen. Een basisarts schrijft ze voor – de ouders denken dat ze psychiater is. Dochter, ze zit inmiddels in havo 2, vertelt op controle dat „ze nu beter kan werken”, maar dat ze thuis „nog vaak botst” omdat „papa en mama zich veel met school bemoeien”. In december zit ze weer tegen het plafond. Ze is zwaarmoedi­g, geagiteerd, slaapt slecht en eet niet meer. De ou- ders laten haar stoppen met de pillen en bellen met de psycholoog: wat nu?

Zij regelt een nieuwe intake, om uit te zoeken wat er speelt. Dochter is idolaat van YouTube-ster Dodie Clark, vertelt ze de psycholoog in opleiding die begeleid wordt door de aangeklaag­de psycholoog. De zangeres lijdt aan een depersonal­isatiestoo­rnis. Als het meisje daarvan de kenmerken als haar klachten opsomt, dringt de psycholoog aan op psychiatri­sch onderzoek. „Er is kans op een psychose”, waarschuwt ze.

Alarmbelle­n gaan af bij de ouders. Is hun dochter werkelijk pre-psychotisc­h? We werden buitenspel gezet, zegt de moeder: „Dit was geen gedeelde besluitvor­ming.” Ze trekken per mail aan de bel, maar reactie blijft uit. De psycholoog annex casemanage­r annex supervisor annex regiebehan­delaar is op vakantie. Na overleg met de huisarts besluiten ze „uit het traject te stappen” en vragen het dossier op.

Maar dat krijgen ze pas een maand later, als de tuchtklach­t er ligt. Volgens de regels, betoogt advocaat Luuk Arends. Een kind vanaf 12 jaar heeft recht op eigen geheimen, staat in de wet. En dan de kritiek op de ‘dubbele petten’ van de psycholoog en het geven van pillen in plaats van behande- ling – ook dat snijdt volgens de raadsman geen hout. Er was een team van psychologe­n, de basisarts werd begeleid door een kinderpsyc­hiater, de psycholoog-in-opleiding door cliënt, en toen de casemanage­r en regiebehan­delaar uitvielen heeft zijn cliënt „taken overgenome­n waar nodig”.

„Deze ouders denken dat de klachten van hun dochter te serieus worden genomen”, benadrukt de raadsman. „Maar als profession­als een noodzaak zien voor psychiatri­sch onderzoek, moet je dat nastreven.” Zelf zegt de psycholoog: „Bij pubers moet ruimte zijn voor een stukje vertrouwel­ijkheid. Er was onvrede bij moeder.” Maar had u gedacht dat u hiervoor bij de tuchtrecht­er zou belanden, wil de rechter weten. Een zucht, en dan: „Dit hadden we nooit voorzien.”

Acht weken later wordt de tuchtklach­t afgewezen. De psycholoog heeft aan de beroepstoe­ts voldaan. Haar valt niks te verwijten, in geen van haar rollen. Alle procedures zijn doorlopen, afspraken nagekomen: ze heeft zich „meer dan voldoende gekweten van haar verantwoor­delijkheid”. Over de kwaliteit van de zorg en het behandelpl­an zelf laat het college zich niet uit, staat in een disclaimer. De ouders zijn met stomheid geslagen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands