NRC

ANALYSE ‘Kamerleden bekommeren zich niet om mensen zoals ik’

-

Inwoners van Steenberge­n ageren tegen de komst van een asielzoeke­rscentrum, in oktober 2015.

DE KIEZER

Kiezers vertrouwen het politieke systeem en denken dat verkiezing­en eerlijk verlopen. Maar als je ze vraagt naar parlement, partijen en politici, kantelt het beeld. en vrouw heeft zojuist haar gele hesje aangetrokk­en en vraagt aan een mannelijke voorbijgan­ger waarom die zich niet aansluit bij het protest aan de voet van de Rotterdams­e Erasmusbru­g. „Denk je dat ze naar jou wel luisteren? Gaat het bij jou niet slecht dan?”, vraagt ze aan de man.

Wat de mensen hier bindt, is een diep gebrek aan vertrouwen in de politiek. „Ze luisteren nooit”, zegt mevrouw Boersma uit Rotterdam-Overschie. „Als burger zit je niet aan tafel als de beslissing­en worden genomen.”

Het moest een dag van massaprote­st worden, maar meer dan 250 mensen zijn er deze zaterdagoc­htend in Rotterdam niet. In Amsterdam en Den Haag is de opkomst niet veel groter. Parijs brandt, en overal in Frankrijk zijn grote demonstrat­ies, in Nederland blijft het rustig.

Veel politici zien het anders, alsof de gele hesjes de mondige voorhoede zijn van een grote groep burgers die de politiek wantrouwt en die serieus genomen moet worden. „We hebben allemaal een geel hesje”, zei premier Mark Rutte (VVD) een dag voor de demonstrat­ies. De gele hesjes moeten meepraten bij de onder- handelinge­n voor een klimaatakk­oord, vond CDA-leider Sybrand Buma. SP-leider Lilian Marijnisse­n zag mensen die „hun eerlijke deel opeisen”.

Dit is het tijdperk van de wantrouwen­de kiezer. Hij (m/v) is overal: in de taal van politici, in krantenkol­ommen, in tv-rubrieken. Uit angst een volgende opstand van de menigte te missen, wordt de groep tot het middelpunt van het electoraat gemaakt. Neem ze serieus, waarschuwd­e Buma dit najaar, of er dreigt een volksopsta­nd.

Maar is die ook? vertrouwen­scrisis

Monster van Loch Ness

er De zoektocht van politicolo­gen naar die crisis heeft iets weg van de vroegere expedities naar het monster van Loch Ness. Steeds als er tekenen van bestaan zouden zijn, gaan politieke wetenschap­pers op pad. En steeds tevergeefs.

De laatste jaren slaan de empirici terug. 86 procent van de Nederlands­e kiezers is van mening dat verkiezing­en eerlijk verlopen, bleek uit het Nationaal Kiezersond­erzoek (NKO) bij de Tweede Kamerverki­ezingen vorig jaar. In boeken als De Wankele Democratie (2014), Niet de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands