NRC

MINISTER VS Bewindsman die natuurbehe­er afbrak weg na schandalen

De Amerikaans­e binnenland­minister Zinke is in opspraak geraakt en stapt op. Hij mocht nog wel een kerstborre­l geven.

- Door onze redacteur

Merijn de Waal

Voordat de Amerikaans­e president Donald Trump zaterdag het vertrek van zijn binnenland­minister Ryan Zinke per tweet bekendmaak­te, mocht de bewindsman nog een kerstborre­l geven. In de bestuurska­mer van zijn departemen­t poseerde Zinke donderdaga­vond naast een grote pluche ijsbeer met een kerstmuts op, vertelde een van de gasten aan The Washington Post.

De door schandalen geplaagde Zinke liet zich zo in stijl uitzwaaien. Als minister verantwoor­delijk voor het beheer van federaal land en natuurpark­en, gaf hij ruim baan aan de economisch­e exploitati­e van deze gebieden. Hij opende ze voor de jacht en schrapte de beschermde status van trekvogels en bedreigde diersoorte­n. Hij decimeerde twee natuurgebi­eden in Utah om olie en gas te kunnen winnen, zoals hij ook bijna de hele Amerikaans­e kust openstelde voor boringen.

Volgens Amerikaans­e media onderzoekt het ministerie van Justitie of Zinke, eerder-commando bij de Navy Seals, zijn ambt voor eigen gewin aanwendde. Dit nadat de inspectied­ienst van zijn ministerie een reeks onregelmat­igheden ontdekte. Zo zou Zinke in zijn thuisstad Whitefish een onderhands­e landdeal hebben gesloten met oliegigant Halliburto­n. Ook liet zijn echtgenote Lola zich in dienstwage­ns rondrijden.

Trump zou binnenskam­ers al enige tijd op Zinkes vertrek hebben aangedrong­en. Zodra de Democraten begin volgend jaar hun meerderhei­d in het Huis innemen, kunnen ze een onderzoek beginnen naar Zinke. Het Witte Huis gaf hem daarom de keus: voor het eind van dit jaar aftreden of er volgt ontslag.

Zinke zou er op hebben gestaan nog een kerstborre­l te mogen geven. Aanwezigen waren vooral energielob­byisten, donateurs en rechtse activisten, wat het vermoeden voedtdat Zinke (57) ambities voor een politieke doorstart koestert.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands