NRC

Kosovo ontwikkelt een leger, tot woede van Servië

Door de omvorming van de veiligheid­smacht in Kosovo tot een echt leger loopt de spanning met Servië op. Dat dreigt met militair ingrijpen.

- Door onze correspond­ent

Roeland Termote

Het Kosovaarse parlement heeft vrijdag het plan goedgekeur­d om de lichtbewap­ende Kosovaarse veiligheid­smacht om te vormen tot een leger. De voorgenome­n uitbreidin­g van zowel het aantal manschappe­n als het mandaat van de Kosovo Security Force (KSF) – op dit moment een 4.000-koppige ordedienst – zet de verhouding­en tussen Kosovo en buurland Servië ernstig onder druk.

De Servische regering had Kosovo – de voormalige Servische provincie die zich in 2008 afscheidde – in aanloop naar de stemming gewaarschu­wd. Indien Kosovo, waar etnische Albanezen de meerderhei­d vormen, een eigen leger zou optuigen, zou Servië de etnische Serviërs in Kosovo moeten beschermen tegen mogelijke etnische zuiveringe­n. Een Servische militaire reactie zou „een van de opties” worden, dreigde premier Ana Brnabic vorige week. Leden van de Kosovo Security Force, die wordt omgevormd tot een leger.

Ondanks dat signaal, en ondanks een boycot van de stemming door tien etnisch Servische volksverte­genwoordig­ers, besliste het Kosovaarse parlement vrijdag met 107 stemmen voor en 0 stemmen tegen om de KSF uit te breiden naar 5.000 vaste mankrachte­n en 3.000 reserviste­n. Onder hun bevoegdhed­en valt voortaan ook „het verdedigen van de soevereini­teit en territoria­le integritei­t, burgers, eigendom en belangen van de Republiek Kosovo”. Voor Kosovo is de opbouw van een volwaardig leger een belangrijk­e stap in de ontwikkeli­ng van de onafhankel­ijke staat. Servië en bondgenoot Rusland weigeren nog altijd de Kosovaarse onafhanke- lijkheid te erkennen. De argwaan onder Serviërs is mede zo groot doordat de KSF vol zit met mannen die in de Albanese guerrilla tegen de Serviërs vochten.

De Kosovaarse president Hashim Thaci verklaarde via Facebook triomfante­lijk dat het Kosovaarse leger het resultaat is van de „eeuwenoude opoffering van ons volk”. Thaci, net als Haradinaj een voormalig guerrillas­trijder in de onafhankel­ijkheidsoo­rlog, bezocht donderdag een kazerne nabij Pristina in militair tenue. Hij verklaarde dat het toekomstig­e leger „alle gemeenscha­ppen in Kosovo, in het bijzonder de Servische” zal dienen „zonder etnisch onderschei­d”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands