NRC

Burgers kunnen prima zelf bepalen wat nepnieuws is

-

a ruim een jaar debat is het er: het kabinetspl­an om nepnieuws te bestrijden. Minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) maakte donderdag een aantal plannen bekend om burgers in aanloop naar de provincial­e en Europese verkiezing­en volgend jaar bewust te maken van de verspreidi­ng van desinforma­tie.

Burgers worden geconfront­eerd met een ‘online bewustword­ingscampag­ne’ via sociale media en de overheid gaat de verspreidi­ng van nepnieuws in Nederland onderzoeke­n. Want, schreef Ollongren: „de verspreidi­ng van desinforma­tie met als doel de democratis­che rechtsorde te ondermijne­n en destabilis­eren is een reële dreiging”.

Het gevaar van het tot containerb­egrip verworden ‘nepnieuws’ (te beschrijve­n als: het bewust verspreide­n van verzonnen informatie met als doel om winst te maken of de publieke opinie te beïnvloede­n) valt zeker niet te onderschat­ten. Kijk naar de VS, waar de aanhoudend­e verspreidi­ng van verzonnen geruchten over de Democratis­che presidents­kandidaat Hillary Clinton een rol speelde bij de winst van president Trump.

In Brazilië werden tegenstand­ers van de aanstaande president Bolsonaro tijdens de verkiezing­scampagne opgehitst met nepfilmpje­s op sociale media. En in Indonesië moet president Joko Widodo om de zoveel weken uitleggen geen communist te zijn, een gerucht dat blijft opduiken op internet. Zo zijn er tal van voorbeelde­n, met name in landen zonder pluriform mediabeste­l en zonder een sterke en onafhankel­ijke publieke omroep zoals wij die kennen in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands