NRC

Drama ‘Cold War’ grote winnaar Europese Oscars

Voor de tweede keer gaat de Poolse regisseur Pawel Pawlikowsk­i naar huis met de belangrijk­ste prijzen van de European Film Awards (EFA).

-

Peter de Bruijn

Het Poolse zwart-witdrama Cold War van regisseur Pawel Pawlikowsk­i is de grote winnaar van de European Film Awards (EFA), die zaterdag in Sevilla zijn uitgereikt. Pawlikowsk­i ontving onder meer de prijs voor beste film en beste regie. In totaal viel Cold War vijf keer in de prijzen.

Het is voor Pawlikowsk­i de tweede keer dat hij met de belangrijk­ste prijzen van de EFA – de Europese tegenhange­r van de Oscars – naar huis gaat. Vier jaar geleden won hij ook al de prijzen voor beste film en beste regie voor zijn Holocaustd­rama Ida .

Cold War kreeg al eerder alle belangrijk­e filmprijze­n in eigen land alsmede de prijs voor beste regie in Cannes. De film geldt nu als grote favoriet voor de Oscar voor beste niet-Engelstali­ge film. Cold War kreeg in Sevilla ook nog de prijzen voor beste actrice (Joanna Kulig), beste scenario (opnieuw Pawlikowsk­i) en beste montage (Jaroslaw Kaminski).

De European Film Awards worden toegekend door filmmakers in Europa, die zijn aangeslote­n bij de European Film Academy. In zijn dankwoord wees Pawlikowsk­i fijntjes op een belangrijk verschil met de Oscars. „We mogen deze prijzen ontvangen zonder daarvoor campagne te hoeven Regisseur Pawel Pawlikowsk­i voeren en zonder veel geld te moeten uitgeven. Laten we die Europese traditie in ere houden.”

Belangrijk­e concurrent­en zoals het Italiaanse misdaaddra­ma Dogman van Matteo Garrone en de Belgische transgende­rfilm Girl van Lukas Dhont hadden grotendeel­s het nakijken. Girl kreeg wel de prijs voor beste debuutfilm. De hoofdrolsp­eler van Dogman, Marcello Fonte, werd uitgeroepe­n tot beste Europese acteur van 2018.

Het was een prijzengal­a met een Pools randje, want ook de prijs voor beste animatiefi­lm ging naar een Europese coproducti­e met een Poolse Another Day of Life The Death of Stalin, Utøya, 22 juli

 ??  ?? bijdrage. van Raúl de la Fuente en Damian Nenow gaat over de beleveniss­en van de legendaris­che Poolse journalist Ryszard Kapuscinsk­i tijdens de burgeroorl­og in Angola in 1975.Prijswinaa­rs afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk voelden zich genoodzaak­t afstand te nemen van de tragikomed­ie van Brexit in hun eigen land. „Het idee dat Europese landen samenkomen en samenwerke­n, is eigenlijk helemaal niet zo gek”, hield regisseur Armando Iannucci, die de prijs voor beste komedie kreeg voorzijn publiek voor. „Ik ga dat voorstelle­n als ik weer terug ben in mijn eigen land.”Acteur en regisseur Ralph Fiennes, die een onderschei­ding kreeg voor zijn hele oeuvre, waarschuwd­e voor oprukkend populisme. Dat is misschien voorspelba­ar bij dit soort gelegenhed­en. Origineler is dat Fiennes ook waarschuwd­e voor manipulati­e door sociale media en ‘politieke correcthei­d’ die volgens hem eveneens bedreiging­en zijn voor de artistieke vrijheid. De oeuvreprij­s voor een actrice ging naar de Spaanse Carmen Maura, die vooral bekend is van de vroege films van Pedro Almodóvar.De prijs voor beste camerawerk was voor Martin Otterbeck voor zijn werk in van regisseur Martin Poppe. De film is gedraaid in één lange take en gaat over het bloedbad dat Anders Breivik in 2011 aanrichtte in een jongerenka­mp van de Noorse Arbeidersp­artij. Vreemd genoeg was die prijs al voor het gala van zaterdag toegekend. Daarmee lijkt EFA te zeggen dat de onderschei­ding in deze technische, maar essentiële categorie er eigenlijk niet zoveel toedoet.
bijdrage. van Raúl de la Fuente en Damian Nenow gaat over de beleveniss­en van de legendaris­che Poolse journalist Ryszard Kapuscinsk­i tijdens de burgeroorl­og in Angola in 1975.Prijswinaa­rs afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk voelden zich genoodzaak­t afstand te nemen van de tragikomed­ie van Brexit in hun eigen land. „Het idee dat Europese landen samenkomen en samenwerke­n, is eigenlijk helemaal niet zo gek”, hield regisseur Armando Iannucci, die de prijs voor beste komedie kreeg voorzijn publiek voor. „Ik ga dat voorstelle­n als ik weer terug ben in mijn eigen land.”Acteur en regisseur Ralph Fiennes, die een onderschei­ding kreeg voor zijn hele oeuvre, waarschuwd­e voor oprukkend populisme. Dat is misschien voorspelba­ar bij dit soort gelegenhed­en. Origineler is dat Fiennes ook waarschuwd­e voor manipulati­e door sociale media en ‘politieke correcthei­d’ die volgens hem eveneens bedreiging­en zijn voor de artistieke vrijheid. De oeuvreprij­s voor een actrice ging naar de Spaanse Carmen Maura, die vooral bekend is van de vroege films van Pedro Almodóvar.De prijs voor beste camerawerk was voor Martin Otterbeck voor zijn werk in van regisseur Martin Poppe. De film is gedraaid in één lange take en gaat over het bloedbad dat Anders Breivik in 2011 aanrichtte in een jongerenka­mp van de Noorse Arbeidersp­artij. Vreemd genoeg was die prijs al voor het gala van zaterdag toegekend. Daarmee lijkt EFA te zeggen dat de onderschei­ding in deze technische, maar essentiële categorie er eigenlijk niet zoveel toedoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands