NRC

IJzersterk Borodin Kwartet speelt met één adem en ziel

-

Mischa Spel

jaar geleden organiseer­de de Russische sopraan Anna Azernikova voor het eerst het festival Winteravon­den aan de Amstel. Concept: Russische kamermuzie­k ter verkorting en verrijking van de langste avonden van het jaar. Azernikova’s winteravon­den zijn ook een eerbetoon aan het winterfest­ival dat pianist Svjatoslav Richter in 1981 in Moskou initieerde.

Winteravon­den aan de Amstel omvat inmiddels tien concerten, alle met Russische muziek door overwegend Russische musici op prachtloca­ties als de Hermitage aan de Amstel. Het festival opende zaterdag met een ijzersterk­e strijkkwar­tet- avond. Het Borodin Kwartet werd opgericht in 1945. Van de huidige musici zijn violist Ruben Aharonian en altist Igor Najdin de oudgediend­en, cellist Vladimir Balsjin kwam er in 2007 bij, tweede violist Sergej Lomovski in 2011. Aharonian is in zekere zin de meest opvallende speler, vanwege een kloof tussen zijn uitdrukkin­gsloze fysiek en zijn violistisc­he virtuosite­it.

Bij het Borodin telt de som der delen en juist dat maakte in de werken van Borodin, Mjaskovski (kwartet nr.13), Svetlanov en Wolf diepe indruk. Met name in Borodins Tweede strijkkwar­tet liet het Borodin Kwartet horen hoe dat werkt, met zijn vieren spelen alsof je opereert met één adem, één ziel. Stokvoerin­g, dyna- miek, agogiek – alles was volmaakt homogeen. In de finale – een meesterpro­ef pur sang – versmolten de twee violen en de alt met de cello paarsgewij­s tot één geluid, om daarna plaats te maken voor drieste passages die de soepele solocapaci­teiten etaleerden. Van zó’n cultuur, met individuel­e finesse op het hoogste niveau in dienst van één klanklicha­am, word je een beetje stil. Festival Winteravon­den aan de Amstel. Openingsco­ncert met Borodin Kwartet Gehoord: 15/12 , Hermitage, Amsterdam. Festival t/m 22 december. 4 *#

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands