NRC

Authentiek­e lotgevalle­n van een dakloze muzikant en vader

-

Idee en regie: Ilay den Boer. Gezien: 15/12, Schouwburg Kunstmin, Dordrecht. Tournee t/m 24/4. Inl: tgilay.nl 3 *#

en regisseur Ilay den Boer verwelkomt de toeschouwe­rs van En dus zal ik weer gaan, en stelt iedereen voor aan zanger en gitarist René Jonker. Den Boer maakte deze voorstelli­ng na research bij een AZC en Leger des Heils Dordrecht. Voorafgaan­d legt hij uit dat René zijn authentiek­e lotgevalle­n zelf heeft opgetekend. Hij is dakloos én vader van een dochter. De andere muzikant is Rosalie Wammes; ze speelt harp en elektronic­a. Zij heeft wel een verzonnen naam: Sam.

De hang naar het waar gebeurde van Renés verhaal zorgt voor dalen en muzikale hoogtepunt­en. Het slechte idee is dat René telkens het publiek aanspreekt met vragen als: „Wie kende net als ik een liefde met vele jaren leeftijdsv­erschil?” Dit leidt tot rommelige situaties. Geleidelij­k komt het echte thema aan de orde: de wilde muzikant René heeft zijn dochter ernstig verwaarloo­sd. Gevoelens van spijt vertolkt hij met een nauwelijks beheerst pathos. „Ben ik schuldig?” roept hij uit. Hij leest een emotionele brief van dochter Sam voor. Opeens sluipt de geweldig spelende Rosalie Wammes weg van de bandstand, dan begrijp je: zij is Sam, de dochter. René verandert hierdoor in een personage, want dit is niet ‘echt’. Dit stuivertje wisselen tussen fictie en werkelijkh­eid leidt tot nodeloze verwarring.

De opleving komt met de muziek, als Jonker gaat zingen en spelen. Ooit schreef hij een lied, in dronkensch­ap, over de wind die hij volgt, maar niet „mijn kind”. In dit ene refrein balt René Jonker het drama samen van zijn bestaan.

En dus zal ik weer gaan door TG Ilay.

Kester Freriks

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands