NRC

Pusha T haastig in bij vlagen glorieuze show

-

voor een Grammy Award genomineer­de Daytona was dit jaar het pronkstuk in een wisselvall­ige reeks door Kanye West geproducee­rde albums. Een handzaam gedoseerde plaat vol gloedvolle, sinistere raps die de handel in muziek als net zo claustrofo­bisch en paranoïde afschilder­en als de handel in drugs. Pusha T is een ijzersterk­e en overtuigen­de rapper met een geweldige, grimmige stem en populair genoeg om op één avond twee concerten achter elkaar uit te verkopen in de Melkweg. Het was een op het eerste gezicht niet te missen affiche. Pusha T heeft een solide live-reputatie, een ijzersterk oeuvre en het perfect puntige Daytona is in zijn solo-loopbaan een hoogtepunt.

En het wás bij vlagen glorieus. De donkere zaal, met alleen een DJ aan de zijkant, de rapper in zijn eentje op het podium, die met autoriteit, charisma en militaire precisie zijn teksten bracht. Bij gebrek aan een achtergron­drapper liet hij zijn eigen vocalen op veel te hoog volume op tape meedraaien, wat een vreemd contrast opleverde tussen zijn met diepe stem gerapte studio-raps en zijn veel hogere, energieke live-stem.

Maar Pusha T leunde niet te veel op de vooraf opgenomen vocalen. Hij zette ze in voor extra kracht, en joeg grotendeel­s vol energie over het podium. Hij is een dramatisch sterke MC die niet meer nodig heeft dan een hard pompende, sfeervolle beat waar hij kalm en gefocust zijn compromisl­oze teksten op kan afvuren. Bij het prachtige ‘Santeria’ vouwde hij zijn handen in een bidgebaar rond de microfoon, bij ‘Come Back Baby’ deed hij alsof hij een drugsnaald in zijn arm injecteerd­e.

Met iets meer rust en focus, en veel zachtere ingeblikte vocalen, had dit een hiphopconc­ert op eenzame hoogte kunnen zijn. Maar er werd veel tijd verkwist door zijn tour-DJ en een signeerses­sie op het podium. Veel toptracks werden alweer afgekapt voordat ze goed en wel op gang kwamen. Pusha T had helaas haast – de zaal moest immers op tijd leeg voor zijn volgende concert. Saul van Stapele

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands