NRC

Zwolle op zoek

- Steven Verseput

PEC Zwolle probeert kapitaal te verkrijgen via aandelenui­tgifte. Doel: structuree­l subtop spelen. Maar eerst moet degradatie worden voorkomen. e kunt twee dingen doen, zegt Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle. Of „het risico nemen” dat je regelmatig een jaar hebt waarin het „net allemaal even niet goed valt”. Met als gevolg dat de club in het slechtste geval kan degraderen uit de eredivisie, zoals mogelijk dit seizoen. „Of je kunt die ondergrens omhoogkrik­ken.”

PEC Zwolle kiest voor het laatste. De club gaat de boer op. Visser werkt momenteel een plan uit om in de periode 2019-2024 voor 20 miljoen euro groeikapit­aal op te halen, via aandelenui­tgifte. Daarmee moet Zwolle structuree­l tussen plek vier en acht gaan spelen. Visser: „De reden dat we dit plan zijn begonnen is dat we daar weg willen.” Met ‘daar’ bedoelt hij: de gevarenzon­e. PEC staat vijftiende na de 0-0 van zaterdag, thuis tegen NAC.

PEC Zwolle manifestee­rde zich na de promotie in 2012 als een stabiele middenmote­r, met de winst van de KNVB-beker vier jaar geleden als katalysato­r van succes. PEC geldt als voorbeeld voor clubs die promoveren: met stevig, ambitieus beleid je staande houden in de eredivisie. Het stadion werd gefaseerd uitgebreid, het aantal sponsors en toeschouwe­rs groeide, de begroting steeg, de salarisgre­ns werd verlegd. „We hebben ons de afgelopen jaren prima doorontwik­keld”, zegt Visser.

Maar om verder te groeien, is méér nodig. „We merken nu dat we met het huidige model af en toe tegen grenzen aanlopen.” Adviesbure­au Hypercube deed een marktanaly­se en kwam tot de conclusie dat als PEC serieuze stappen wil maken, extern kapitaal nodig is.

20 miljoen dus. Daarvan wil PEC 5 miljoen ophalen bij regionale investeerd­ers. Inmiddels is hier volgens Visser bijna 3,5 miljoen van toegezegd, door 25 partijen. De overige 15 miljoen hoopt de club los te krijgen bij drie buitenland­se investeerd­ers.

Mino Raiola als verkenner

Visser is op dit moment in gesprek met vier partijen, waarvan één Europese. Zaakwaarne­mer Mino Raiola, met wie PEC een goede band heeft, deed volgens De Stentor ‘een verkenning’ in de Amerikaans­e competitie MLS – maar volgens Visser lopen er geen gesprekken met partijen in de VS.

„In puur internatio­nale financial investors zijn we niet zo geïnteress­eerd”, zegt hij. PEC zoekt het meer in allianties, zoals samenwerki­ng op het gebied van het scouten en opleiden van jeugdspele­rs, met daarnaast een

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands