NRC

Naar twintig miljoen

PEC Zwolle won slechts één van de negen thuisduels dit seizoen

-

„kleine” aandelenpa­rticipatie. „Het is een beetje het model dat [chipproduc­ent] ASML ook heeft, waar hun klanten in feite ook kleine aandeelhou­ders zijn. Je krijgt dan een vorm van co-creatie: je doet het samen.”

Maximaal 40 procent van de aandelen wordt verkocht, de rest blijft in handen van de stichting PEC Zwolle. En supporters krijgen een speciaal aandeel, zodat ze gehoord worden. Buitenland­se investeerd­ers kunnen het dus niet voor het zeggen krijgen, benadrukt Visser.

Via social media lekten vorige maand foto’s uit van zijn bezoek met technisch directeur Gerard Nijkamp aan Qatar, bij de club Al-Gharafa, waar Wesley Sneijder speelt. Ze waren daar voor een gesprek over trainingsk­ampen en presenteer­den hun aandelenpl­an. „Daar is het tot dusverre bij gebleven”, zegt Visser.

1 april 2019 geldt als „kritische datum”: dan moet duidelijk worden of er genoeg toezegging­en zijn om het plan uit te voeren. Met die 20 miljoen wil PEC het spelersbud­get (salarishui­s) de komende vijf jaar fors opschroeve­n: van 5 miljoen euro nu naar 11,5 miljoen. De salarisgre­ns ligt op dit moment tegen de 250.000 euro; dat moet richting de 400.000 euro gaan. Het idee: hogere salarissen – en daarmee betere spelers – moeten voor een hogere eindrangsc­hikking zorgen. Visser: „Waarom is Ajax op dit moment hartstikke succesvol? Omdat zij de salary cap die zij hadden, hebben opengezet.” Met de begroting wil PEC groeien van 13 miljoen naar 25 miljoen euro per jaar.

Daarmee zou de club op het niveau komen waarop AZ en Vitesse momenteel zitten. PEC wil zich in de subtop nestelen. Daar liggen mogelijkhe­den, nu FC Twente in de eerste divisie uitkomt en ook FC Groningen en sc Heerenveen het sportief moeilijk hebben. Visser wijst erop dat die drie clubs de vlucht voorwaarts maakten „toen wij ons hier niet krachtdadi­g doorontwik­kelden”. Zwolle speelde, op twee seizoenen na, tussen 1990 en 2012 in de eerste divisie.

Wat op de achtergron­d meespeelt in de Zwolse plannen, zijn de Europese ontwikkeli­ngen. De inkomsten uit de Champions League en Europa League stijgen – dit seizoen liggen ze bijna een miljard hoger. En vanaf 2021 komt er een nieuw toernooi bij, wat als gevolg heeft dat er meer plekken te verdelen zijn: in totaal 96 Europese clubs in die drie toernooien, tegen tachtig nu. PEC droomt voorzichti­g: Europees voetbal, op middellang­e termijn. Visser: „Dat is een wenkend perspectie­f voor deze regio.”

De realiteit is dat PEC Zwolle zich eerst veilig zal moeten spelen. Na een belabberd tweede deel vorig seizoen, blijft de ploeg dit jaar kwakkelen onder coach John van ’t Schip. De club won slechts één van de negen thuiswedst­rijden dit seizoen. Wat als PEC serieus in de problemen komt? Visser: „Dat gebeurt niet.”

Mocht de club onverhoopt toch degraderen, dan heeft dat grote consequent­ies voor het aandelenpl­an. „Het slaat een gat in je hele planvormin­g”, zegt Visser. Gaat er dan een streep door? „Beetje afhankelij­k van de gesprekken die we op dat moment met deze of gene moeten voeren, maar ik denk dat de kans redelijk groot is dat het dan niet doorgaat.”

Visser maakt zich tegelijker­tijd zorgen over de groeiende kloof tussen Ajax en PSV en de rest van de eredivisie, mede door de Champions Leagueinko­msten. „Dat gaat, als je niks doet, verwoesten­d werken in het Nederlands voetballan­dschap. De financiële verschille­n worden zo groot dat de rest alleen maar kan dromen van wat daar gebeurt. Als je niks doet, ben je de aansluitin­g helemaal kwijt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands