NRC

Los van zeesluisde­bacle zijn de resultaten goed

-

r zijn weinig sectoren die zo cyclisch bewegen als de bouw. Trekt de markt aan, dan vullen de portefeuil­les zich en bouwt zich een steeds grotere vraag naar personeel op voor alle opdrachten die op de plank liggen. Neemt het pessimisme toe, dan worden grote(re) infrastruc­turele projecten al snel uitgesteld.

Nederland kent nu een periode van hoogconjun­ctuur waarin de bouwers de vraag nauwelijks aankunnen. Een duidelijk stijgende lijn – die je ook in de koers van de bouwbedrij­ven verwacht terug te zien. De cijfers vertellen een ander verhaal. Heijmans verloor sinds het begin van het jaar meer dan een kwart van zijn waarde, BAM 35 procent en VolkerWess­els ruim 40 procent.

Dat die eerste twee een volatiel koersverlo­op kennen, was bij beleggers wel bekend, maar bij het vorig jaar voor de tweede keer tot de Amsterdams­e beurs toegetrede­n VolkerWess­els hadden aandeelhou­ders op meer stabilitei­t gerekend. Het bedrijf kwam de crisisjare­n bijvoorbee­ld als enige grote Nederlands­e bouwer door zonder operatione­le verliezen. Mede doordat het veel kleine projecten doet en uit vele kleine(re) bedrijfjes bestaat.

„Er is eigenlijk één reden voor die neerwaarts­e lijn van VolkerWess­els en dat is de zeesluis”, stelt analist Albert Pranger van Kempen & Co. „90 procent van het koersverli­es is daaraan te wijten.”

Dat zit zo: VolkerWess­els bouwt samen met BAM (in het consortium OpenIJ) „de grootste zeesluis” ter wereld: 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Aanvankeli­jk een project met een omvang van 600 miljoen euro en een winstmarge van circa 2 procent. Vorig jaar december ging het mis. De constructi­e waarin de sluisdeure­n moesten afzinken (het caisson) bleek niet sterk genoeg en moest opnieuw worden ontworpen. Gevolg: een miljoenens­trop. Meermaals moest VolkerWess­els een voorzienin­g treffen. Inmiddels is ruim 60 procent van het project voltooid en is er voor 105 miljoen euro – per bedrijf – aan kostenover­schrijding.

„De belegger is het vertrouwen in de ondernemin­g een beetje verloren”, zegt Pranger. Bovendien, zegt Guido Nunes van Kepler Cheuvreux, werd „het risicoprof­iel van VolkerWess­els lager ingeschat dan dat van BAM of Heijmans. Door dit soort tegenvalle­rs gaan beleggers zich afvragen: is het risico wel echt zoveel lager dan bij de concurrent­en?” Volgens Nunes heeft „een incident het hele plaatje verstoord, maar als je kijkt naar het trackrecor­d, hoort VolkerWess­els wat hoger gewaardeer­d te zijn dan waar ze nu staan”.

Want, zo zeggen beide analisten, los van het sluisdebac­le zijn de prestaties van VolkerWess­els helemaal niet zo slecht. Nunes: „De onderligge­nde resultaten zijn prima.” Het duurt volgens Pranger echter nog wel vijf of zes kwartalen voordat je als bedrijf het vertrouwen van de belegger hebt teruggewon­nen. „Dan Albert Pranger analist speelt mee: was dit het qua tegenvalle­rs of komt er nog meer? De eerste sluisdeurk­as is succesvol afgezonken, dus je verwacht dat men lessen heeft geleerd voor de tweede, grotere, caisson.”

Wat VolkerWess­els heeft geleerd, is dat het voorzichti­ger moet omgaan met het risico van zulke grote projecten. „We zullen niet meer deelnemen aan projecten waarbij we verantwoor­delijk zijn voor het ontwerp, bouw, financieri­ng en onderhoud”, zei topman Jan de Ruiter vorige maand.

Heel verstandig noemen beide analisten dat besluit. Pranger: „Dit type aanbestedi­ngen wordt door de overheid en Rijkswater­staat uiteindeli­jk in de markt gezet om een zo scherp mogelijke prijs te krijgen. Risico’s worden zoveel mogelijk naar de bouwers geschoven. Dat willen bedrijven niet meer.” Zo zijn BAM en VolkerWess­els allebei uit de aanbestedi­ng van de A15 bij Nijmegen gestapt. „Puur omdat het risico niet opwoog tegen de mogelijke opbrengst.” Jorg Leijten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands