NRC

Geen pensioende­al?

-

Vakbond FNV organiseer­de donderdag een protest tegen de hogere AOW-leeftijd. van de toekomstig­e pensioenui­tkering. Daardoor hoeven ze minder voorzichti­g te zijn. Ze hoeven beleggings­winsten niet in een grote reserve te stoppen, maar mogen die sneller gebruiken om pensioenen te verhogen. Keerzijde is dat er na beursverli­ezen sneller gekort moet worden. Het pensioen gaat dus meer fluctueren.

De pensioenko­rting die nu dreigt, moet voorkomen worden, vindt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfo­nds Zorg en Welzijn. Daarom hoopt hij dat het kabinet en de sociale partners alsnog een akkoord sluiten. Zorg en Welzijn dreigt in 2021 te moeten gaan korten. „Dat zou heel slecht zijn voor het vertrouwen in het stelsel”, zegt Borgdorff. „Het lijkt misschien marginaal om per deelnemer 3 euro per maand te moeten korten, maar onze deelnemers hebben de afgelopen jaren ook al 20 procent inflatieco­rrectie gemist.”

Te onzeker

Voor hoogleraar pensioenre­cht Erik Lutjens (Vrije Universite­it) zijn al deze argumenten niet overtuigen­d: hij vindt een pensioenak­koord niet nodig. „We hebben al een goed en evenwichti­g stelsel dat we niet heel erg hoeven te veranderen.”

Hij vindt het vooral een slecht idee dat fondsen aan deelnemers geen toekomstig­e uitkering meer hoeven te beloven. „Volgens mij willen werknemers júíst zekerheid hebben over de hoogte van hun pensioen.” Lutjens ziet ook wel dat pensioenfo­ndsen hun beloftes de afgelopen jaren niet konden waarmaken. „Maar als je dan afspreekt dat je pensioenen sneller mag verhogen en verlagen, hou je jezelf voor de gek. Daardoor komt er niet opeens meer geld in het stelsel.”

Als die pensioento­ezeggingen onhaalbaar zijn, zegt Lutjens, kun je ze ook wat lager maken. „Misschien moeten we ons niet meer richten op een totale pensioenui­tkering van 70 procent van het gemiddeld verdiende salaris, maar bijvoorbee­ld 50 procent. En dat ga je dan écht waarborgen.”

Pensioenfo­ndsdirecte­ur Borgdorff blijft erbij dat de fondsen die beloftes moeten loslaten. In een economisch­e crisis zullen mensen een pensioenko­rting beter begrijpen dan bij hoogconjun­ctuur. „Als de economie groeit en de lonen stijgen, vragen gepensione­erden zich af: waarom mag ik niet meeprofite­ren? Dat snap ik heel goed.”

Dekking

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands