NRC

Cultuurchr­istendom

- Lotfi El Hamidi

V oorheen zou ik bij de term ‘cultuurchr­isten’ niet al te lang hebben stilgestaa­n. Iemand die niet naar de kerk gaat, maar nog wel de moeite neemt om naast de kerstboom een miniatuur kerststall­etje te plaatsen halverwege december. Zoiets. Maar ‘cultuurchr­isten’ heeft er dezer dagen een ideologisc­he lading bijgekrege­n.

Afgelopen vrijdagavo­nd was ik bij een politiek debat in Gouda tussen SGP-leider Kees van der Staaij en FvD-voorman Thierry Baudet. Het zou onder meer gaan over de joodschris­telijke traditie en het belang van de christelij­ke religie in de politiek. Het FvD presenteer­t zich weliswaar als een seculiere partij, maar Van der Staaij hoopt op thema’s als abortus en huwelijkst­rouw toch een medestande­r te vinden in het rechts-conservati­eve FvD.

Baudet noemt zichzelf ‘cultuurchr­isten’. Tijdens de bijeenkoms­t legt hij uit wat hij daaronder verstaat: „Van der Staaij gelooft dat ‘het’ echt waar is, en ik zie het meer metaforisc­h.” Van der Staaij laat zich daarmee niet afwimpelen en gebruikt op zijn beurt een metafoor: „Cultuurchr­istendom is als een mooie bos bloemen. Prachtig, en met wat water blijven ze een tijdje mooi, maar uiteindeli­jk ontbreekt het aan voeding.” Kortom, ‘cultuurchr­istendom’ is een lege huls. B audet erkent en waardeert de christelij­ke wortels van de westerse beschaving . Daar ziet Van der Staaij een opening: waarom dan niet net die ene stap over de kerkdrempe­l zetten? Hij nodigt Baudet uit om kerkdienst­en te bezoeken en zich te laten inspireren door vurige preken.

Daar bedankt de FvD-leider voor, want vanaf de kansel zouden slechts „linkse zwetsverha­len” verkondigd worden. „Dat hele christendo­m is een links instituut geworden”, zegt Baudet. Ook de christelij­ke politiek is te links, vindt hij, want „het enige wat de ChristenUn­ie en het CDA nog van het christendo­m weten is naastenlie­fde en de andere wang toekeren.”

Liever cultuurchr­istendom dan links-christendo­m, voegt Baudet eraan toe.

Eerder zag ik een soortgelij­ke analyse voorbijkom­en bij Baudets geestverwa­nt Sid Lukkassen. Zo zag hij in de foto van paus Franciscus die op Witte Donderdag de voeten van islamitisc­he vluchtelin­gen waste een voorbeeld van de onderwerpi­ng van het christendo­m aan de islam.

Het moet inderdaad niet gekker worden, de plaatsbekl­eder van Christus die zich ook nog eens als zodanig gaat gedragen.

Wat Baudet dan wil horen van christelij­ke predikers werd tijdens de avond in Gouda verder niet duidelijk. Minder barmhartig­heid? Minder naastenlie­fde? Je gaat je toch stiekem afvragen wat een cultuurchr­isten als Baudet had gedaan als twee rondzwerve­nde oosterling­en, van wie één gesluierd en zwanger, wanhopig bij hem hadden aangeklopt voor een slaapplek. Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl @Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

Het moet niet gekker worden, de paus die in de voetsporen wil treden van Jezus Christus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands