NRC

Rutte: ons land is teer bezit, ‘een vaasje’

- Door een onzer redacteure­n

Is het als premier, als poDEN HAAG. litiek leider of als gewone Nederlande­r? Het is onduidelij­k in welke rol Mark Rutte het Nederlands­e volk aanspreekt, in een paginagrot­e advertenti­e deze maandag in het Alge

meen Dagblad. Daarin vergelijkt Rutte Nederland met een „vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere Nederlande­rs vasthouden”. Hij omschrijft Nederland als een „teer bezit dat van ons allemaal is”. In de brief waarschuwt Rutte ook voor wat er gebeurt als samenlevin­gen het „vaasje” laten vallen: „Kijk naar Groot-Brittannië. Daar hebben (sic) de politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in de chaos.”

Opmerkelij­k is dat nergens op de pagina een VVD-logo staat, alleen een verwijzing naar NPO 1, 17.55 uur. Op dat tijdstip is de zendtijd voor politieke partijen.

Een woordvoerd­er zegt desgevraag­d: „Hij schrijft de brief als Mark Rutte, en Mark Rutte is één en ondeelbaar.” Het VVD-logo staat niet op de brief „omdat het een brief is van Mark Rutte zelf”. De VVD heeft de advertenti­e wel betaald.

Het is niet de eerste keer dat Rutte zich op deze wijze tot de bevolking richt. In januari 2017, voor de Tweede Kamerverki­ezingen, publiceerd­e de VVD een soortgelij­ke advertenti­e, toen wel met het logo van de VVD.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands