NRC

Ik vind het leuk om het hele jaar door te fietsen

Mathieu van der Poel, veldrijder, beproeft zijn geluk op de weg

- Door onze redacteur Dennis Boxhoorn

Hij gaat doen waar de wielerwere­ld met smart op wachtte: Mathieu van der Poel, de 23-jarige alleskunne­r op een fiets maar tot nu toe vooral te bewonderen in de modder, zal komend voorjaar voor het eerst deelnemen aan een paar belangrijk­e klassieker­s op de weg: de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, en nog een handvol koersen. Parijs-Roubaix slaat hij over: „Ik wil nog wat te ontdekken hebben”.

Maandagoch­tend tien uur, het hotel van zijn hoofdspons­or in Badhoevedo­rp, onder de rook van Schiphol. Na het zoveelste weekend op eenzame hoogte – Van der Poel trapte voor de vijftiende keer dit seizoen de veldritwer­eld aan gort – reed hij van België naar Nederland om zijn plannen voor volgend jaar uiteen te zetten. Eindelijk gaat hij doen wat al zo lang van hem verwacht wordt.

Toen Van der Poel afgelopen juli met overmacht Nederlands kampioen wegwielren­nen werd – alle nationale toppers waren er en hadden na vijf uur wedstrijd geen antwoord op zijn vernietige­nde eindsprint – zag zijn werkgever het in: als hij dit nu al kan, is het misschien slim om wat eerder dan voorzien een serieus wegprogram­ma te gaan rijden. Daarvoor moest Corendon-Circus wel een niveautje omhoog met de licentie. Zo’n uitbreidin­g van de ploeg voor de weg kost miljoenen, maar dat had de reisorgani­satie er graag voor over. Exposure gegarandee­rd, met zo’n ontluikend­e grootheid in de gelederen. ‘MvdP’ ligt vast tot eind 2023.

Van der Poel gaat zich op drie wielerdisc­iplines meten met de absolute wereldtop. In de winter is hij veldrijder, in het voorjaar focust hij zich op de klassieker­s, en in de zomer blijft hij mountainbi­ken – in elk geval tot en met de Spelen van Tokio in 2020. Niemand die hem dat nadoet. Er is er maar één die er de capaciteit­en voor heeft. Sterker: hij heeft het nodig, om fris tussen de oren te blijven. „Ik vind het leuk om het hele jaar door te fietsen. Ik houd plezier door afwisselin­g. En om eerlijk te zijn: ik vind crossen niet superbelas­tend.” Welbeschou­wd rijdt Van der Poel een kalenderja­ar vol moordende competitie­s. Af en toe neemt hij een weekje gas terug. Aan vakantie hecht hij geen waarde: „Nooit naar gesnakt. Liever behoud ik mijn conditie.”

Critici stellen dat die veelvrater­ij hem een keer gaat opbreken. Om dat voor te zijn, hebben ze bij Corendon een inspanning­sfysioloog aangetrokk­en. „Tests hebben al uitgewezen dat ik het aan moet kunnen.”

Als referentie heeft hij veldrivaal Wout van Aert die hem afgelopen lente voorging en met de besten meedeed. Van der Poel: „Ik ga ervan uit dat dat ook mijn plek is”. De Brabantse Pijl (17 april) heeft hij rood omcirkeld. „Dat parcours ligt mij het best.”

 ??  ??
 ??  ?? Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands