NRC

Examenrel toont zwakte onderwijs

Problemen met schoolexam­ens komen in het huidige systeem nauwelijks aan het licht.

- Door onze redacteur Mirjam Remie

Meer dan 350 examens ongeldig en zo kregen 323 leerlingen te horen dat ze tóch niet waren geslaagd. Nog nooit zag Nederland een examendram­a van zo’n omvang als afgelopen zomer bij het VMBO Maastricht. Bijna vijf maanden en dertien rapporten later worden de oorzaken duidelijk. En die liggen niet alleen in Maastricht, zo bleek maandag uit het voorlopig laatste rapport naar aanleiding van het examendeba­cle.

Nee, de scholenkoe­pel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) functionee­rde niet goed. En de monopoliep­ositie van LVO in de regio was niet bevorderli­jk voor de onderwijsk­waliteit. Maar het examendram­a toont ook een dieperligg­ende kwestie: het onderwijss­telsel knelt.

Onderwijs, overheid, Inspectie – overal gingen dingen mis. Uit de elf rapporten die de inspectie vrijdag publiceerd­e, blijkt dat zeven afdelingen die onder LVO vallen het predicaat ‘zeer zwak’ verdienen en zes ‘onvoldoend­e’. Op twee scholen zijn fouten gevonden in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), waarin de schoolexam­ens zijn vastgestel­d. Het bestuur van LVO deed te weinig om de onderwijsk­waliteit te bewaken. Sterker: het had er geen benul van dat de kwaliteit op sommige scholen slecht was.

De Inspectie heeft op haar beurt van dit alles niets opgemerkt. Ze handelde wel keurig volgens de toezichtre­gels, waarin niets staat over controle op inhoud en uitvoering van schoolexam­ens. Toch had de Inspectie de problemen eerder kunnen signaleren, oordeelde de Auditdiens­t Rijk (AUR) in een eveneens vrijdag verschenen rapport. Bijvoorbee­ld door dóór te vragen bij de vele ouders die melding deden van problemen. Of door een verband te leggen tussen de uitvoering van schoolexam­ens en de hoge lesuitval in examenklas­sen.

Aanwijzing­en voor grootschal­ige problemen met schoolexam­ens op andere scholen zijn er niet, stelde de Commissie Kwaliteit Schoolexam­inering maandag. Maar áls er onregelmat­igheden zijn, komen ze in het huidige systeem niet aan de oppervlakt­e. „Het systeem schiet tekort”, zei commissiev­oorzitter Geert ten Dam, collegevoo­rzitter van de Universite­it van Amsterdam en hoogleraar onderwijsk­unde.

Opnieuw is er kritiek op alle partijen. Scholen hebben hun PTA’s niet op orde. Ze zijn nodeloos complex, voldoen niet altijd aan de wettelijke eisen en er is nauwelijks samenhang tussen vakken. Schoolexam­ens zijn, mede door de macht van ranglijstj­es van schoolpres­taties, verworden tot voorbereid­ing op het centrale eindexamen, in plaats van dat scholen ze inrichten met hun eigen accenten. „Het schoolexam­en is verweesd geraakt”, zegt Ten Dam. „Dat tast de onderwijsk­waliteit aan.”

Prestatied­ruk

Dat schoolexam­ens „in de schaduw” van de centrale eindexamen­s zijn komen te staan, is volgens de commissie ook aan de overheid te wijten. Die heeft de slagingsei­sen in 2011 verhoogd met een grotere prestatied­ruk tijdens de eindexamen­s tot gevolg. Ook de Inspectie treft blaam, omdat die schoolexam­ens alleen administra­tief en op resultaat controleer­t (de cijfers mogen niet te ver van het eindexamen­cijfer liggen). „Dat de deugdelijk­heid van schoolexam­ens onvoldoend­e is, komt doordat scholen, inspectie en overheid er geen werk van maken”, zegt Ten Dam.

Het Nederlands­e stelsel wordt alom geprezen, vanwege de grote autonomie voor scholen en de beperkte bemoeienis door de overheid. Maar dan moeten de controleme­chanismen wél werken, en de verantwoor­delijkhede­n voor alle partijen helder zijn. Het examendram­a laat zien dat dit niet altijd zo is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands