NRC

Een budgetpoli­s? Dan moet u helaas bijbetalen

Verzekeraa­rs en ziekenhuiz­en dachten de problemen met ‘budgetpoli­ssen’ opgelost te hebben, maar er zijn nog steeds uitwassen. En inmiddels hebben miljoenen mensen de polis.

- Door onze redacteure­n Enzo van Steenberge­n en Frederiek Weeda

Gescheurde kniebanden

De zoon van Jolanda Deusing (55) scheurde dit jaar zijn kniebanden. Eerst kreeg hij fysiothera­pie, een paar weken later moest hij geopereerd worden in het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Weer een paar weken later kreeg zijn moeder de rekening van het ziekenhuis: of ze ruim 1.500 euro wilde betalen. Haar zoon (20) heeft een budgetpoli­s van Zilveren Kruis; zijn verzekeraa­r vergoedt operaties in het Bravis ziekenhuis maar voor 80 procent.

Deusing: „Ik wist het niet, hij ook niet. Niemand had ons gewaarschu­wd. Toen we belden, zei de verzekeraa­r dat het ziekenhuis ons had moeten waarschuwe­n. Toen we het ziekenhuis belden, zeiden ze dat het in de kleine letters onder de verwijzing naar de chirurg stond. Dat klopt, bleek achteraf. Er staat: ‘Check bij uw verzekeraa­r of de operatie wordt vergoed.’”

Vorige week bleek dat de budgetpoli­s de afgelopen vier jaar razend populair is geworden. 2,3 miljoen Nederlande­rs hebben de goedkope zorgverzek­ering (13 procent van de verzekerde­n); vier jaar geleden waren dat nog 755.000 mensen. Met de budgetpoli­s zijn patiënten in sommige ziekenhuiz­en onderverze­kerd – ze moeten daar 20 procent van de rekening zelf betalen. Vier jaar geleden was er veel kritiek op de budgetpoli­s omdat patiënten de risico’s niet kenden. Zorgverzek­eraars én ziekenhuiz­en dachten dat opgelost te hebben door de verzekerde­n expliciet te waarschuwe­n. Het protest ertegen, ook in de politiek, verstomde. Maar de problemen blijken niet verdwenen.

Jolanda Deusing en haar zoons sloten een budgetpoli­s af toen haar man en zij een paar jaar geleden scheidden. Ze werkt 20 uur per week als verzorgste­r in een verpleeghu­is en verdient 1.100 euro netto per maand. De 1.500 euro voor haar zoons operatie heeft ze in termijnen betaald. Deze maand stapt ze over op een duurdere zorgverzek­ering, die alles dekt.

Ruim tachtig houders van een budgetpoli­s reageerden vorige week op een artikel in NRC over de stijging van het aantal budgetpoli­ssen. Veel van hen zijn er tevreden mee – hij is goedkoop (ongeveer 90 à 100 euro per maand) en ze zijn nooit ziek. Of ze hebben van tevoren uitgezocht dat het ziekenhuis bij hen in de buurt wél gecontract­eerd is in hun polis. Sommigen wijzen erop dat in de grote stad waar zij wonen, er altíjd wel een gecontract­eerd ziekenhuis in de buurt is.

Maar de polissen leiden ook tot schrijnend­e situaties. Wordt iemand ziek, dan krijgt hij soms onverwacht een hoge rekening, moet hij ver reizen naar een ziekenhuis dat wel gecontract­eerd is door de verzekeraa­r, of een medische behandelin­g wordt ineens gestopt omdat de vergoeding niet toereikend is.

Zwanger en diabetes

Ilse Winkel (40) is 34 weken zwanger. Tijdens de zwangersch­ap is diabetes (suikerziek­te) vastgestel­d. Ze moet elke twee weken naar het ziekenhuis voor controle. De gynaecoloo­g kijkt hoe het met de baby gaat, haar suikerwaar­den worden gecontrole­erd. Winkel woont in het Gelderse Vorden. Het is nog geen tien minuten rijden naar het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Maar haar polis vergoedt geen behandelin­g in dat ziekenhuis. Winkel heeft de ‘Gewoon Zekur’-polis van Univé, een onderdeel van coöperatie VGZ. Het is „de goedkoopst­e basisverze­kering van Nederland”, staat op de Zekur-website.

Het dichtstbij­zijnde ziekenhuis waar de zorg wél wordt vergoed is het Rijnstate in Arnhem. Heen en terug tachtig kilometer rijden. „Ik moest daardoor vaak vrij nemen van werk en benzine betalen”, zegt Winkel, die in een huisartsen­praktijk werkt. Bovendien: de gynaecoloo­g wil eigenlijk niet dat ze nog zulke afstanden in de auto aflegt. Winkel baalt: „Ik had me er beter in moeten verdiepen, dat blijkt wel. Voor volgend jaar ben ik overgestap­t.”

Een woordvoerd­er van Univé zegt dat zulke situaties inderdaad kunnen voorkomen met deze polis. Klanten krijgen elk jaar hun nieuwe polis via de post of e-mail, met daarbij de belangrijk­ste wijziginge­n (inclusief gecontract­eerde ziekenhuiz­en) voor het nieuwe jaar. Voor spoedeisen­de zorg of bevallinge­n, zegt de woordvoerd­er, kunnen mensen altijd overal terecht. Dat geldt overigens voor alle verzekerin­gspolissen in Nederland.

Winkel vindt daarom dus ook dat ze zelf verantwoor­delijk is. De meeste patiënten met een budgetpoli­s vinden van niet, vertelt de coördinato­r ‘facturerin­g en debiteuren’ van een groot ziekenhuis in Brabant. Elke dag krijgt haar afdeling telefoontj­es van patiënten die onverwacht­s met een hoge rekening zijn geconfront­eerd. „Ze zijn soms boos. Ze begrijpen het niet. Ze zijn ziek, dachten dat ze verzekerd waren, maar blijken dat niet te zijn.” De coördinato­r, die alleen anoniem wil spreken (maar bekend is bij de redactie), zegt dat het meestal laaggescho­olde patiënten zijn: „Dat zijn de mensen die het meest op de centen moeten letten. En die de polisvoorw­aarden niet begrijpen of niet bekijken.” Zij stelt altijd een afbetaling­sregeling voor – wat honderden euro’s per maand kan zijn – maar als de patiënt dat níét betaalt, moet ze „helaas een incassobur­eau inschakele­n”. Zij vindt dat, onderstree­pt ze, vervelend om te doen en eigenlijk niet horen in de zorg.

Ernstige zwemblessu­re

Renee Jaarsma (33), consultant en juist hoogopgele­id, kreeg twee jaar geleden een zwemblessu­re aan haar arm. De huisarts verwees haar door naar het dichtstbij­zijnde ziekenhuis – Rijnstate in Arnhem. Ze kreeg een keurige brief: let op, uw verzekerin­g zal deze behandelin­g bij ons niet vergoeden. Dus wilde Jaarsma, die de Zekur-polis had van Univé, naar het ziekenhuis in Nijmegen. Daar kreeg ze de behandelin­g wel vergoed, maar was er een wachtlijst van minimaal zes weken. Ze had te veel pijn om zo lang te wachten. Als ze tóch naar Arnhem ging, kon ze veel sneller terecht, maar moest ze 20 procent zelf betalen. Ze mailde naar het ziekenhuis: hoeveel gaat het kosten?

Geen idee, e-mailde een financieel medewerker van het ziekenhuis terug: „Het is onzeker wat er allemaal gaat gebeuren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands