NRC

Zo voorkom je dat je aankomt in december

De feestdagen zorgen vaak voor vetaanwas. Maar wie oplet en vasthoudt aan eeten beweegrout­ines, kan de schade beperken.

- Door onze redacteur Wim Köhler

Een kilo zwaarder in de decemberma­and, hoe voorkom je dat? Weeg jezelf liefst iedere dag, maar zeker tweemaal per week. Kijk hoeveel calorieën er in typische kerstrecep­ten zitten. En hou vast aan gewone eet- en beweegrout­ines.

Dat is getest. Britse proefperso­nen die geïnstruee­rd waren zich daaraan te houden waren na Kerst beduidend lichter dan mensen die alleen wat algemene voorlichti­ng over gezonde voeding kregen. Het verslag stond vorige week in The BMJ.

Aan die Winter Weight Watch Study deden 272 volwassene­n mee. Ruim driekwart was vrouw. De ene helft kreeg alleen een informatie­brochure. De andere 136 mensen kregen uitgebreid­e gedragstip­s en veel voorlichti­ng. Ze kregen bijvoorbee­ld foto’s van populaire Britse kerstrecep­ten, waarbij stond hoeveel minuten je moet wandelen of hardlopen om de calorieën daarin te verbranden. De Britten zijn dol op mince pie bijvoorbee­ld, een schattig klein appeltaart­je waarin appel, rozijnen en noten zitten, maar ook flink vet en suiker waardoor er makkelijk 350 tot meer dan 400 kilocalori­eën in zitten. Of een kleine Christmas pudding: 1.280 kilocalori­eën die je verbrandt met bijna twee uur hardlopen.

De gemiddelde mens in de westerse wereld wordt jaarlijks een paar honderd gram tot bijna een kilo zwaarder. Die halve kilo per jaar is na 10 jaar 5 kilo. Zo schuiven, met het ouder worden, steeds meer mensen door de grenzen die zijn gesteld voor overgewich­t (BMI van meer dan 25) en obesitas (BMI boven de 30). Het BMI (body mass index) is het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.

Meer dan de helft van de volwassen Nederlande­rs had in 2017 overgewich­t. Van de twintigers gaf 28 pro- cent in 2017 zelf op overgewich­t te hebben. Onder de 65- tot 75-jarigen was dat 61 procent.

Een flink deel van de jaarlijkse gewichtsto­ename realiseren mensen rond de traditione­le feestdagen, schreven drie onderzoeke­rs in 2016 in The New England Journal of Medicine (NEJM). Zij zagen dat bij 3.000 mensen in Duitsland, de VS en Japan die een jaar lang een weegschaal met internetve­rbinding gebruikten. Met Kerst was het in alle drie de landen raak. In de VS was er ook een kilopiekje na Thanksgivi­ng Day, eind november. In Japan is er de ‘Golden Week’ in mei en de Duitsers slaan met de paasdagen nog wat extra vet op. De Duitsers spanden de kroon met Kerst. Zij werden in december gemiddeld één procent zwaarder. Voor een Duitser van 75 kilo is dat driekwart kilo.

Opvallend is dat de onderzoeke­n naar december-vetaanwas uitkomen op minder gewichtsto­ename dan ‘de media’ beweren. In een artikel uit 2000 in de NEJM worden nieuwsberi­chten aangehaald die 3,2 tot 4,5 kilo gewichtsto­ename voor de gemiddelde Amerikaan in de periode van Thanksgivi­ng tot na nieuwjaar melden. De Britten vonden in hun gerandomis­eerde onderzoek dat de mensen die het preventiep­rogramma volgden zelfs 130 gram lichter werden in de riskante Britse kerstperio­de. De controlegr­oep werd gemiddeld 370 gram zwaarder. Meedoen aan een onderzoek naar zwaarder worden rond kerst werkt kennelijk ook heel goed.

 ??  ??
 ??  ?? Een Britse buffetlunc­h voor Tweede Kerstdag. Een kerstdag kan makkelijk 6.000 kilocalori­eën opleveren, genoeg voor een Tour de France-etappe.
Een Britse buffetlunc­h voor Tweede Kerstdag. Een kerstdag kan makkelijk 6.000 kilocalori­eën opleveren, genoeg voor een Tour de France-etappe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands