NRC

Erdogan lobbyde stiekem bij Trump via bv uit Vleuten

De Nederlands­e zakenman Ekim Alptekin werkte met Michael Flynn aan een geheime lobby voor Turkije, zeggen aanklagers. Op geheim lobbywerk en liegen tegen de FBI kan tot 35 jaar cel staan

- Door onze redacteure­n Hanneke Chin-A-Fo en Merijn Rengers

De Turks-Nederlands­e ondernemer Ekim Alptekin is in de Verenigde Staten aangeklaag­d als geheim lobbyist voor de Turkse president Erdogan. Hij betaalde via een Nederlands bedrijf ruim een half miljoen dollar aan Michael Flynn, voormalig topadviseu­r van de Amerikaans­e president Trump.

De aanklacht tegen Alptekin, een vastgoedon­dernemer en lobbyist die in Utrecht studeerde, werd maandag openbaar. Hij zou in het geheim bij Amerikaans­e politici hebben gelobbyd voor het uitleveren van de in de VS verblijven­de geestelijk­e Fethullah Gülen. Erdogan ziet in Gülen de kwade genius achter de mislukte couppoging in Turkije in 2016.

Voor de lobby ontving Flynn in to- taal 530.000 dollar (bijna 470.000 euro) van Alptekins bedrijf Inovo B.V. uit Vleuten. Dit was volgens hem zijn eigen geld en zijn eigen missie. Maar volgens de aanklacht zit dit heel anders en handelde Alptekin in opdracht van de Turkse regering. De lobby van Ankara moest volgens de Amerikanen verborgen blijven door de tussenkoms­t van het Nederlands­e bedrijfje. Als beloning zou hij 20 procent van het geld krijgen – en een wit voetje halen bij de Turkse machthebbe­rs.

In de aanklacht staat beschreven hoe Alptekin in augustus 2016 aan Flynn mailde dat twee Turkse ministers akkoord waren met de geheime lobby. „Ik heb groen licht om vertrouwel­ijkheid, budget en de aard van het contract te bespreken.” Vorig jaar zei Alptekin in een interview met NRC nog dat hij en Flynn zich altijd aan de wet hadden gehouden.

Michael Flynn was na het aantreden van Trump 24 dagen lang diens nationaal veiligheid­sadviseur. Voordien leidde de oud-generaal een inlichting­en- en adviesbure­au, de Flynn Intel Group. Flynn moest aftreden omdat hij had gelogen over de contacten die hij tijdens de verkiezing­scampagne had met de Russische ambassadeu­r. Deze dinsdag krijgt hij te horen welke straf hij krijgt voor liegen tegen de FBI over deze contacten.

Alptekin is de tweede Nederlande­r die zich in de VS moet verantwoor­den vanwege het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Dit voorjaar moest advocaat Alex van der Z. een maand de cel in wegens liegen tegen de FBI.

Alptekin verblijft op dit moment in Turkije en moet kiezen tussen twee kwaden. Als hij naar de VS reist om zich te verdedigen, zoals de Amerikanen willen, kan hij tot 35 jaar celstraf krijgen. Gaat hij niet, dan is zijn bewegingsv­rijheid ernstig beperkt. Alptekin heeft familie in Nederland en reist veel op en neer tussen Turkije en Utrecht. Hij heeft geen bezwaar tegen het gebruik van zijn volledige naam, omdat hij zegt onschuldig te zijn. Hij wil niet reageren op vragen van NRC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands