NRC

Huren stijgen komende drie jaar gemiddeld niet harder dan inflatie

- Door een onzer redacteure­n

Huurdersve­reniging de Woonbond en corporatie­koepel Aedes zijn het dinsdag eens geworden over een nieuw sociaal huurakkoor­d. Als de achterban van beide organisati­es akkoord gaat, zullen de huren van sociale huurwoning­en de komende drie jaar gemiddeld niet harder stijgen dan de inflatie. Het voorstel wordt deze week voorgelegd.

De afgesproke­n huurstijgi­ngen hebben betrekking op de totale huuropbren­gst van corporatie­s. Die mag gemiddeld niet harder stijgen dan de inflatie, maar individuel­e huren kunnen wel hoger of lager uitvallen. Bij huurders van wie de woonlasten een relatief groot deel van hun inkomen bedragen, worden de huren niet verhoogd. Voor huurders die boven de sociale huurgrens van 710,68 euro zitten en die hun inkomen hebben zien dalen, daalt ook de huur.

Als het akkoord steun krijgt van de leden, zal de huurstijgi­ng lager zijn dan voorgaande jaren. In het vorige akkoord uit 2015 werd vastgelegd dat de huurprijze­n 1 procent harder mochten stijgen dan de inflatie.

De partijen erkennen dat het ak- koord „niet makkelijk tot stand kwam”. In september klapten eerdere onderhande­lingen. De Woonbond wilde de huurprijze­n met minder dan de inflatie laten stijgen. Daardoor bleef volgens de corporatie­s te weinig geld over voor investerin­gen. Nog een pijnpunt voor de huurders was de huurstijgi­ng na bewonerswi­ssels. De corporatie­s wilden die niet beperken.

Die eis heeft de Woonbond laten varen, zegt een woordvoerd­er: „Uiteindeli­jk kijk je naar het gehele pakket. We hebben afgesproke­n om te kijken of die huurstijgi­ng bij een bewonerswi­ssel niet te hoog gaat worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands