NRC

De polemicus en poseur van het jaar

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Lotfi El Hamidi.

Tegen het jaareinde willen mensen kennelijk vooral overzichte­n, wedstrijde­n en winnaars

Ik heb een zwak voor redacties die de verkiezing van de politicus van het jaar organisere­n. Dat komt: ooit moest ik het zelf doen. In de jaren tachtig begon ik op de politieke redactie van wijlen weekblad De Tijd, en daar hadden ze die verkiezing bedacht. De kiezer stond erbuiten: alleen parlementa­ir journalist­en hadden stemrecht.

Maar het probleem was: parlementa­ir journalist­en namen de verkiezing totaal niet serieus. Er waren geen criteria, politici werden op willekeuri­ge gronden gekozen, en elk jaar merkten we hoe collega’s de verkiezing saboteerde­n. Dan kreeg een onbekende senator, een jonkheer die nooit het woord voerde, ineens enorm veel stemmen. Uiteindeli­jk stopte het blad met de verkiezing. Commerciee­l een slechte keuze, gezien alle publicitei­t, maar een uitstekend besluit uit een oogpunt van kwaliteit.

Geholpen heeft het niet. Mensen houden aan het einde van het jaar van overzichte­n, wedstrijde­n en winnaars. Ik vrees dat de mogelijkhe­den op dit gebied nog lang niet uitgeput zijn. Worstelaar van het jaar. Wasmachine van het jaar. Gehaktbal van het jaar. Brildrager van het jaar. Ratelband van het jaar. Etc.

Via omwegen, ik weet niet hoe, belandde de verkiezing van de politicus van het jaar bij EenVandaag. Journalist­en hebben geen stemrecht meer: de kiezer bepaalt, althans een opiniepane­l. Zo is de onduidelij­kheid over de criteria nu in handen van dat panel, en inderdaad: die doen ook maar wat.

Vorig jaar werd de VVD met Rutte voor de derde keer op rij de grootste, en beëindigde Rutte de formatie opnieuw als premier. Meeste stemmen gewonnen, macht behouden – dat leek me duidelijk. Het panel koos Baudet (twee zetels). Oké.

Maandag werd het droeviger. Dijkhoff, fractievoo­rzitter van de VVD, werd gekozen dankzij populaire plannetjes waar andere partijen tegen waren. Misdaad in bepaalde wijken zwaarder straffen. Bijstand voor sommigen omlaag. Plannen die zo veel weerstand opriepen dat ze erop uitgekozen leken: gratis je profiel verscherpe­n met kansloze ideeën.

Het illustreer­t dat het besef blijkbaar verdwijnt dat politiek alleen werkt als de beoefenare­n blijven proberen anderen te overreden. De oppositie die zich door een coalitiepo­liticus laat overtuigen. De coalitie die tegen een oppositiep­oliticus zegt: je hebt gelijk ook.

En het probleem dit jaar was: het gebeurde amper. Er wás geen politicus van het jaar aan te wijzen.

Maar nu weten we dat ze in dat panel misschien ook geen politicus zochten. Polemicus van het jaar, poseur van het jaar – dat voldeed blijkbaar ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands