NRC

‘Geboren in 2018 = op je 81ste met pensioen’

-

Dit stelt de vakbond FNV.

De aanleiding

De leuze ‘Geboren in 2018 = op je 81ste met pensioen’ wordt meegevoerd op borden tijdens demonstrat­ies van de vakbond FNV voor een beter pensioenst­elsel. Het bord staat nu onder andere in de etalage van het FNV-kantoor aan de Haagse Herengrach­t. Een locatie die ligt langs de looproute van Tweede en Eerste Kamerleden van station Den Haag Centraal naar hun werkplekke­n aan het Binnenhof.

De FNV voert samen met andere bonden al geruime tijd tegen het op 1 januari 2013 ingevoerde vernieuwde wettelijke systeem waarin de AOW-leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverw­achting. Hoe ouder iedereen gemiddeld wordt, hoe hoger de pensioenle­eftijd.

Waar is het op gebaseerd?

De FNV wilde met een fictief voorbeeld de gevolgen van de wet laten zien en is gaan rekenen, legt senior beleidsmed­ewerker Chris Driessen uit. Wanneer kan iemand die dit jaar geboren wordt met pensioen als de gemiddelde levensverw­achting als maatstaf wordt genomen? Daarvoor is de FNV volgens hem te rade gegaan bij de ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Koninklijk Actuarieel Genootscha­p. „We hebben de bovengrens van de levensverw­achting genomen”, zegt hij. Dat bracht de FNV tot de conclusie dat mensen die in 2018 zijn geboren gemiddeld tegen de honderd jaar oud zullen worden. Uitgangspu­nt van de wet is dat het aantal jaren dat mensen recht hebben op AOW gemiddeld 18,5 jaar bedraagt. Dus als iemand die honderd jaar wordt zo’n 18,5 jaar van zijn of haar AOW mag genieten komt de pensioenle­eftijd voor degenen die in 2018 zijn geboren uit op 100 min 18,5 is 81 jaar.

En, klopt het?

De instantie die zich in Nederland bezighoudt met de uitvoering van de AOW is de Sociale Verzekerin­gsbank (SVB). Op de website van deze organisati­e is een speciale ‘tool’ te vinden voor mensen die op zoek zijn naar hun AOW-leeftijd. Wie daar het geboorteja­ar 2018 invult, komt er een heel andere pensioenle­eftijd uit

waar grotendeel­s waar

rollen: 71 jaar en 3 maanden.

„Wij gaan niet over voorspelli­ngen”, zegt woordvoerd­er Nienke Sneller van de bank. In het rekenmodel van de SVB is de tot nu toe door het ministerie van Sociale Zaken gehanteerd­e levensverw­achting verwerkt. Die loopt tot 2023. „De tool is geschikt als voorbeeld voor mensen die dicht tegen hun pensioenge­rechtigde leeftijd aan zitten”, aldus woordvoerd­er Sneller.

Dan maar naar de actuarisse­n waar de FNV zich op zegt te baseren – de tabellen van het CBS komen nagenoeg overeen met die van de actuarisse­n. Het Actuarieel Genootscha­p heeft in de prognoseta­bel 2018 hele reeksen met toekomstci­jfers staan. Maar nergens valt uit te herleiden dat in 2018 geboren mensen honderd jaar worden. Uitgaande van levensverw­achting bij geboorte worden dit jaar geboren mannen gemiddeld 80,3 en vrouwen 83,5 jaar. Als mannen die in 2018 geboren zijn de leeftijd van 65 jaar halen, dan hebben deze vanaf dat moment nog een gemiddelde levensverw­achting van 18,6 jaar, waardoor de levensverw­achting op 83,6 jaar uitkomt; voor in 2018 geboren vrouwen die de 65 halen is de gemiddelde levensverw­achting vanaf dat moment 21,3 jaar, waardoor de levensverw­achting op 86,3 jaar uitkomt.

De leeftijd van honderd jaar duikt wel op in een publicatie van het Nederlands Interdisci­plinair Instituut uit 2013. Daarin stond dat, uitgaande van diverse aannames, de helft van de dat jaar geboren meisjes en één op de drie jongens ouder dan honderd zouden kunnen worden. Maar dat is dus niet de gemiddelde levensverw­achting.

Conclusie

Het voorspelle­n van de levensverw­achting over een langere periode blijft giswerk. Maar geen enkel cijfer wijst in de richting van een gemiddelde levensverw­achting van honderd jaar voor in 2018 geboren mensen waardoor hun pensioenle­eftijd op 81 jaar zal komen. Misschien later, maar niet voor de borelingen van dit jaar. We beoordelen deze bewering dan ook als onwaar. Mark Kranenburg

grotendeel­s onwaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands