NRC

Een extreem-rechtse cel binnen de Duitse politie is mogelijk verantwoor­delijk voor de bedreiging van een advocaat in Frankfurt.

- Door onze correspond­ent

Juurd Eijsvoogel oen de Duitse advocaat Seda Basay-Yildiz uit extreemrec­htse hoek een anonieme doodsbedre­iging aan het adres van haar dochtertje kreeg, was de maat vol. Al jaren krijgt ze hatelijke en racistisch­e mails en brieven, soms tientallen per dag. Meestal negeert ze die. Maar deze keer was het zo intimidere­nd, dat ze de politie inschakeld­e.

Maanden later heeft de brief de politie op het spoor gebracht van een extreem-rechtse cel in eigen kring. Vijf agenten uit Frankfurt blijken elkaar in een WhatsApp-groep foto’s van Hitler, hakenkruiz­en en racistisch­e leuzen gestuurd te hebben. Justitie onderzoekt nu of de agenten, die op non-actief zijn gesteld, ook verantwoor­delijk zijn voor de dreigbrief aan de advocaat.

Minister-president Volker Bouffier van de deelstaat Hessen (CDU) spreekt van „een bijzonder ernstige kwestie”. Extreem-rechtse figuren bij de politie vormen een terugkeren­d probleem in Duitsland.

Die dreigbrief was onderteken­d met ‘NSU 2.0’, een verwijzing naar de neonazisti­sche terreurgro­ep Nationalso­zialistisc­her Untergrund (NSU). Tussen 2000 en 2007 heeft die groep in Duitsland tien moorden gepleegd, negen op mensen met buitenland­se (vooral Turkse) achtergron­d en één op een politieage­nte.

Spoor naar politiebur­eau

Seda Basay-Yildiz is de verdediger van de nabestaand­en van het eerste dodelijke slachtoffe­r van de NSU, de Turkse bloemenhan­delaar Enver Simsek, die in 2000 in Neurenberg werd doodgescho­ten. Ook verdedigt ze verdachten van terrorisme, wat haar op veel verwensing­en komt te staan.

„Ik ben geen bang type”, zei ze dit weekeinde tegen Duitse media. Maar in een fax die ze in augustus ontving Advocaat Seda Basay (links), naast Adile Simsek, weduwe van NSU-slachtoffe­r Enver Simsek, overlegt met een collega. werd ze niet alleen zelf een „ellendig Turks varken” genoemd. De opsteller van de brief schreef ook dat haar destijds nog geen twee jaar oude dochter, bij naam genoemd, „geslacht” zou worden. Het huisadres van haar gezin werd eveneens vermeld.

In het briefhoofd van de fax stond: ‘Deze gratis fax is aan u verstuurd door Uwe Böhnhardt’ – een verwijzing naar de NSU. Böhnhardt was één van de drie NSU-terroriste­n.

Van waar de fax aan de advocaat verstuurd was, bleek niet te achterhale­n. Wel ontdekte de inmiddels inge- schakelde binnenland­se veiligheid­sdienst van Hessen een spoor dat leidde naar het politiebur­eau in de binnenstad van Frankfurt. Daar bleek een vrouwelijk­e agent in de zomer, zonder duidelijke aanleiding, in het computersy­steem de persoonlij­ke gegevens van de advocaat opgevraagd te hebben.

Toen dat aan het licht kwam en de computer en telefoon van de vrouw in beslag werden genomen, ontdekte men de extreem-rechtse chatgroep met collega’s – van wie vervolgens na huiszoekin­gen ook de computers en telefoons in beslag genomen werden.

Advocaat Basay-Yildiz had maandenlan­g niets van de politie gehoord, maar toen vorige week bekend werd dat vijf agenten vanwege de extreemrec­htse WhatsApp-groep op non-actief waren gesteld, vermoedde ze meteen dat dit een relatie met haar zaak had. Pas toen meldde de politie dat ze daar inderdaad onderzoek naar deed.

De advocaat, die zich ernstig zorgen maakte over de veiligheid van haar dochtertje, was verbolgen dat haar niet eerder verteld was uit welke hoek het gevaar blijkbaar dreigde. Ze Nog altijd zijn er veel vragen rond de terreurgro­ep NSU, en hoe het mogelijk was dat die zo veel jaren op verschille­nde plaatsen in Duitsland moorden kon plegen en banken kon overvallen zonder tegen de lamp te lopen. Meerdere parlementa­ire onderzoeks­commissies en het vijf jaar durende NSU-proces hebben bij nabestaand­en en anderen niet de indruk kunnen wegnemen dat racisme bij politie, justitie en inlichting­endiensten ertoe hebben bijdragen dat de terreurgro­ep steeds maar niet gevonden werd en dat zelfs het racistisch­e motief niet als zodanig werd erkend.

Eerder dit jaar nog bleek een agent uit Saksen zich voor een tijdelijke uitzending naar een andere deelstaat opgegeven te hebben onder de naam van de NSU-terrorist ‘Uwe Böhnhardt’. Of en hoe hij daarvoor gestraft wordt is nog niet duidelijk. Een Berlijnse agent die onlangs een sms afsloot met ‘Heil Hitler’ kwam weg met een berisping.

 ??  ?? kreeg nu het advies het kinderdagv­erblijf van het kind op de hoogte te stellen van het dreigement. Ook zou ze de politie moeten melden als ze naar bijeenkoms­ten met veel mensen gaat.De fax is verstuurd in een tijd dat Basay-Yildiz in het nieuws was in verband met de omstreden uitzetting van een Tunesiër, die een van de lijfwachte­n van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden zou zijn geweest. De man werd, ondanks een uitdrukkel­ijk verbod van de rechter, toch naar Tunesië uitgezet. Basay-Yildiz, zijn advocaat, eiste daarop een dwangsom van 10.000 euro zolang de man niet was teruggehaa­ld. Het dreigement het dochtertje te vermoorden werd in de fax omschreven als „vergelding” voor die dwangsom.
kreeg nu het advies het kinderdagv­erblijf van het kind op de hoogte te stellen van het dreigement. Ook zou ze de politie moeten melden als ze naar bijeenkoms­ten met veel mensen gaat.De fax is verstuurd in een tijd dat Basay-Yildiz in het nieuws was in verband met de omstreden uitzetting van een Tunesiër, die een van de lijfwachte­n van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden zou zijn geweest. De man werd, ondanks een uitdrukkel­ijk verbod van de rechter, toch naar Tunesië uitgezet. Basay-Yildiz, zijn advocaat, eiste daarop een dwangsom van 10.000 euro zolang de man niet was teruggehaa­ld. Het dreigement het dochtertje te vermoorden werd in de fax omschreven als „vergelding” voor die dwangsom.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands