NRC

Tot drie jaar cel voor anabolende­alers

- Rik Rutten

Voor het handelen in anabole steroïden, slaapen erectiepil­len en andere geneesmidd­elen zijn vijf mannen en één vrouw maandag door de Rotterdams­e rechtbank veroordeel­d tot gevangenis- en werkstraff­en.

Hoofdverda­chte Kevin K. (32), door getuigen omschreven als „het brein achter de operatie”, kreeg de hoogste celstraf opgelegd: drie jaar. Zijn voornaamst­e compagnon, Nicky W. (32), kreeg ruim twee jaar gevangenis­straf.

De twee waren de drijvende kracht achter de website onlineapot­heker.net, waar de middelen zonder doktersrec­ept konden worden gekocht. De anabole steroïden fabriceerd­en ze zelf in een eigen laboratori­um, de geneesmidd­elen verkregen ze vermoedeli­jk via een groothande­l. Bij huiszoekin­gen werden meer dan 200.000 middelen gevonden.

De winsten van hun onder- neming liepen volgens het Openbaar Ministerie in de tonnen. W., die een WW-uitkering genoot, en K. zijn ook veroordeel­d voor het witwassen van meer dan 270.000 euro.

Steekparti­j

De politie kwam de handel twee jaar geleden op het spoor door een steekparti­j voor de deur van de loods waarin het pillenlabo­ratorium was verborgen, volgens het OM als gevolg van een conflict met motorbende No Surrender.

Naar schatting gebruiken rond de 20.000 Nederlande­rs anabolen. Anabole steroïden zijn legaal, maar de handel erin is dat niet. Dat die overlapt met de lucratieve onlinehand­el in medicijnen is geen uitzonderi­ng, signaleerd­en onderzoeke­rs eerder dit jaar.

„De verdachten hebben uitsluiten­d oog gehad voor eigen financieel gewin”, aldus de rechtbank, „en hebben de risico’s van die middelen voor de gezondheid van de gebruikers op de koop toegenomen.” men, ook echt frauderen, benadrukt Koolmees. „De aard van de meldingen is echter dusdanig dat er duidelijk reden is tot zorg”, aldus de bewindsman. Nederland telt 227 taalschole­n, wat betekent dat eenderde momenteel onder verdenking staat. Koolmees kondigde maatregele­n aan om de malafide taalschole­n aan te pakken. De sjoemelend­e taalschole­n hebben het voorzien op de 10.000 euro die asielmigra­nten nu nog van DUO kunnen lenen voor hun inburgerin­g. Als ze binnen drie jaar slagen voor hun inburgerin­gscursus, wordt de lening een gift. (NRC) ’Blokkeerfr­ies’ is woord van het jaar

‘Blokkeerfr­ies’ is verkozen tot het woord van het jaar. Dat heeft woordenboe­kenuitgeve­r Van Dale dinsdagoch­tend bekendgema­akt. Het woord kreeg ruim 55 procent van de stemmen. Volgens de Van Dale is een blokkeerfr­ies „elk van de personen die in Friesland een wegblokkad­e hebben opgezet om anderen te verhindere­n te demonstrer­en tegen een aspect van de sinterklaa­straditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan”. Tweede werd het woord ‘yogasnuive­r’, met 7,7 procent van de stemmen. Een yogasnuive­r is iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft maar zich nu en dan te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands